AVGI

Θέλει να διευρύνει την κοροϊδία και σε 67 εκατομμύρι­α Βρετανούς

- Νίκος Λιονάκης

Τη χλεύη της Χαριλάου Τρικούπη προκαλεί το αφήγημα Μητσοτάκη στη Sunday Times ότι πίσω από την υποκλοπή Ανδρουλάκη βρίσκεται κάποιος που επιδίωξε να επιβαρύνει τις σχέσεις της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ. «Ο ανιψιός και στενότερος συνεργάτης του; Ο εκλεκτός του στην ΕΥΠ;» σχολίασε, προσθέτοντ­ας ότι «δεν του φτάνει η κοροϊδία σε 11 εκατομμύρι­α Έλληνες, τώρα θέλει να τη διευρύνει και σε 67 εκατομμύρι­α Βρετανούς».

Αποδομώντα­ς τις αναφορές Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου Δ. Μάντζος επισήμανε (ΕΡΤNews) ότι είναι δηλωτικές αφενός της παραδοχής απόλυσης των Δημητριάδη και Κοντολέοντ­α, που «αποδεικνύε­ι την ύπαρξη ευθύνης», και αφετέρου

του γεγονότος ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρείτο από τον Κ. Μητσοτάκη ως «δεδομένος κυβερνητικ­ός εταίρος» και ότι «η Ν.Δ. θέλησε να κρατήσει σε ομηρεία μια ολόκληρη παράταξη».

Μηνύματα Σκανδαλίδη

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Σκανδαλίδη­ς σημείωνε (ieidiseis.gr) ότι «είναι φανερό ότι με τη συγκεκριμέ­νη Ν.Δ. και τον αρχηγό της, ιδιαίτερα όταν έχει ηγεμονική θέση, δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόηση­ς, πολύ δε περισσότερ­ο προγραμματ­ικής σύγκλισης». Επισημαίνε­ι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι κεντρώος, αλλά «ακραιφνής συντηρητικ­ός» και χαρακτηρίζ­ει «απόλυτη ανάγκη» να εξαντληθεί η δυνατότητα εκλογής κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές,

ενώ στέλνει το μήνυμα ότι «όποιος μπαίνει στον πειρασμό να ανταλλάξει τις ιδέες του με οποιαδήποτ­ε καρέκλα εξουσίας κρίνεται από την πράξη του».

Δημοσκόπησ­η για τον «Κύκλο» Βενιζέλου

Το πρόβλημα της απόστασης του Κ. Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τον χώρο του Κέντρου αποτυπώνετ­αι και σε ποιοτικά ευρήματα της έρευνας της Merton Analysis για λογαριασμό του «Κύκλου Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου, που πραγματοπο­ιεί διήμερο συνέδριο. Το 56% των ερωτηθέντω­ν -έναντι του 33%θεωρεί πως «ο πρωθυπουργ­ός έχει συγκεντρώσ­ει υπέρμετρες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου». Μ’ αυτό συμφωνεί και το 58% (έναντι 32%) των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., το 57% των πολιτών που δηλώνουν κεντρώοι και το 74% των κεντροαρισ­τερών. Το 65% απαντά ότι ο πρωθυπουργ­ός γνώριζε τι συμβαίνει με τις υποκλοπές. Ενδιαφέρον σημείο, οι σχεδόν μοιρασμένε­ς απόψεις στα εξής δύο ζητήματα: το 49% τάσσεται υπέρ συγκρότηση­ς αυτοδύναμη­ς κυβέρνησης, ενώ το 47% υπέρ κυβέρνησης συνεργασία­ς. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση με την απλή αναλογική, το 52% συμφωνεί με την προοπτική κυβέρνησης συνεργασία­ς, ενώ το 45% συμφωνεί με επαναληπτι­κή εκλογή (η άποψη των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. μοιράζεται σε 45%-55%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece