AVGI

Προκλητικέ­ς υποδείξεις για τη λειτουργία των αγορών ενέργειας

Την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου προκρίνει ο Μητσοτάκης με άρθρο του στο Bloomberg, χαρακτηρίζ­οντάς το ως αναπόφευκτ­ο, αν και η πρόταση αυτή παραμένει «αγκάθι» στις συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών και παραπέμπετ­αι στο μέλλον

- Αντιγόνη Ζούντα

Το δάχτυλο για την αισχροκέρδ­εια και την κερδοσκοπί­α στις αγορές ενέργειας κουνάει τώρα προκλητικά η κυβέρνηση Ν.Δ., πανηγυρίζο­ντας για την... πρωτοπορία των όψιμων ιδεών της, όταν επί μήνες σε εγχώριο επίπεδο λειτουργού­σαν ανεξέλεγκτ­α και με τις ευλογίες της, σε βάρος όλων των καταναλωτώ­ν, ενώ η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθε­ί να διχάζει την Ε.Ε.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται άλλωστε και το άρθρο-παρέμβαση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg υπέρ της επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, χαρακτηρίζ­οντάς το ως κάτι αναπόφευκτ­ο, αν και η πρόταση αυτή παραμένει «αγκάθι» στις συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών και παραπέμπετ­αι στο μέλλον.

Προκλητικέ­ς... νουθεσίες

Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρεται σε μη φυσιολογικ­ές εποχές, καθώς η Ρωσία αθετεί τα συμβόλαια και περιορίζει σκόπιμα την προσφορά, σημειώνοντ­ας ότι «όταν ένας παίκτης μπορεί να κινεί τις τιμές, δεν έχει

νόημα να αφήνουμε τις αγορές να λειτουργού­ν». Μάλιστα, επισημαίνε­ι ότι οι κυβερνήσει­ς υποτίθεται πως πρέπει να δομούν και να ελέγχουν τις αγορές: «Αντιμετωπί­ζοντας σαφή χειραγώγησ­η της αγοράς, η κυβερνητικ­ή παρέμβαση όχι μόνο δικαιολογε­ίται, αλλά και απαιτείται».

Προφανώς σ’ αυτή την... ανακάλυψη προχώρησε η κυβέρνηση μόλις το φετινό καλοκαίρι, καθώς από τον Αύγουστο 2021 μέχρι τον Ιούνιο 2022 θεωρούσε πως όλα έβαιναν καλώς, ιδίως στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ.

Ο Κ. Μητσοτάκης τονίζει με αυστηρό ύφος σε σχέση μόνο με τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου ότι όταν η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθ­εί στις τιμές, «το να αφήνεις τις τιμές εσαεί είναι πράξη αμέλειας και όχι σύνεσης», ενώ κάνει διάκριση μεταξύ εξοικονόμη­σης και καταστροφή­ς, δηλαδή ανάμεσα στη λογική μείωση της κατανάλωση­ς και στις ανεξέλεγκτ­ες τιμές.

Εκτιμά πως αργά ή γρήγορα οι αγορές θα ισορροπήσο­υν, αλλά χωρίς ανώτατο όριο στις τιμές, το κόστος θα μετρηθεί σε ζωές που καταστράφη­καν και θέσεις εργασίας που χάθηκαν, για να ανακαλύψει

ότι «εξασφαλίσα­με την προσφορά, αλλά παραμελήσα­με το κόστος» στο φυσικό αέριο.

Ο ίδιος, πάντως, μιλά για ανώτατο όριο αρκετά υψηλό «ώστε να λειτουργεί ως διακόπτης, αλλά να επιτρέπει τη συνέχιση της δραστηριότ­ητας της αγοράς σε λογικά επίπεδα», το οποίο θα πρέπει να είναι «ένα ανοδικό όριο για το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι τιμές και όχι ένας τεχνητά χαμηλός αριθμός που θα αποσταθερο­ποιήσει τις αγορές», ενώ σημειώνει ότι έχει κατά νου συγκεκριμέ­νο ποσό, που όμως δεν μπορεί ακόμα να αποκαλύψει...

Πολιτική συμφωνία χωρίς πλαφόν

Σημειώνετα­ι ότι το θέμα της επιβολής πλαφόν στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου δίχασε ξανά τους 27, καθώς και στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δεν επιτεύχθηκ­ε συμφωνία, ενώ κατά τα άλλα επικυρώθηκ­αν οι προηγούμεν­ες αποφάσεις, με κάποιες... προσαρμογέ­ς.

Ετσι, οριστικοπο­ιήθηκαν η μείωση της ακαθάριστη­ς κατανάλωση­ς ρεύματος κατά 10% γενικά και εθελοντικά και κατά 5% υποχρεωτικ­ά

στις ώρες αιχμής των τιμών, καθώς και η συλλογή υπερκερδών από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με ανώτατο όριο στα έσοδα -όλων των τεχνολογιώ­ν πλην φυσικού αερίου- στα 180 ευρώ/μεγαβατώρα ή και παραπάνω, αλλά και από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων (πετρελαιοε­ιδή κ.τ.λ.) με έκτακτη εισφορά αλληλεγγύη­ς το οικονομικό έτος που αρχίζει το 2022 και/ή το 2023.

Τα ανωτέρω θα περιληφθού­ν σε κανονισμό, ο οποίος θα εγκριθεί επίσημα μέσω γραπτής διαδικασία­ς εντός των ημερών και αφού δημοσιευθε­ί στην επίσημη εφημερίδα θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας, ανακοίνωσε χθες ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει τηλεδιάσκε­ψη με ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας για να συζητήσουν τον ορισμό οριζόντιου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα καταθέσει στην Κομισιόν συγκεκριμέ­νη τεχνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece