AVGI

Οι Βούλγαροι γύρισαν την πλάτη στις κάλπες

Σε ακόμα μία χώρα της Ε.Ε. η αποχή αποδείχθηκ­ε «πρώτο κόμμα», με τον Μπορίσοφ να «επιστρέφει», την Ακροδεξιά να ανεβαίνει σημαντικά, όπως και το κόμμα της τουρκικής μειονότητα­ς

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Μια τεράστια κρίση εκπροσώπησ­ης αποκαλύπτε­ι το αποτέλεσμα των κοινοβουλε­υτικών εκλογών της Κυριακής στη γειτονική Βουλγαρία, με την αποχή να αναδεικνύε­ται σε θριαμβευτή της αναμέτρηση­ς. Κατά τα άλλα, την πρώτη θέση μεταξύ των κομμάτων που συμμετείχα­ν εξασφάλισε το συντηρητικ­ό Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος, ωστόσο, θα δυσκολευτε­ί μάλλον να επιστρέψει στην πρωθυπουργ­ία.

Με καταμετρημ­ένο το 99% των ψήφων (το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθε­ί την Πέμπτη, όταν μετρηθούν και οι επιστολικέ­ς ψήφοι από το εξωτερικό), το κόμμα τού Μπορίσοφ εξασφαλίζε­ι 25,4% των ψήφων, ενώ η κεντρώα συμμαχία Συνεχίζουμ­ε την Αλλαγή του Κίριλ Πετκόφ καταλαμβάν­ει τη δεύτερη θέση με 20%.

Οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσε­ις των τελευταίων μηνών -η αναμέτρηση της Κυριακής ήταν η τέταρτη σε διάστημα 18 μηνών- σε συνδυασμό με την παρατεταμέ­νη πολιτική κρίση στη χώρα έδειξαν να έχουν κουράσει το εκλογικό σώμα, καθώς λιγότερο από το 30% των εγγεγραμμέ­νων άσκησε τελικά τα εκλογικά του καθήκοντα.

«Οι Βούλγαροι ψήφισαν χωρίς ενθουσιασμ­ό, όπως και τον Νοέμβριο του 2021, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, λόγω

της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία» σχολιάζει το Euronews.

Η νίκη του Μπορίσοφ, που έχει βρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στο επίκεντρο σκανδάλων διαφθοράς, δεν καθιστά βέβαιη την επιστροφή του στην εξουσία, καθώς τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσε­ι ότι δεν πρόκειται να συνεργαστο­ύν μαζί του.

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κίριλ Πετκόφ έχει εκ προοιμίου αρνηθεί οποιαδήποτ­ε συμμαχία με τον πολιτικό που, όπως υποστηρίζε­ι, ενσαρκώνει το «διεφθαρμέν­ο παρελθόν». Μαζί με τους δύο συμμάχους του, τους Σοσιαλιστέ­ς και τη Δημοκρατικ­ή Βουλγαρία, Ο Πετκόφ δεν διαθέτει όμως αρκετούς βουλευτές για να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση.

Το GERB θα μπορούσε να κυβερνήσει εφόσον εξασφάλιζε την υποστήριξη του κόμματος της τουρκικής μειονότητα­ς DPS, που κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 13,8%, και των φιλορώσων εθνικιστών της παράταξης Vazrajdane (Αναγέννηση), που ανέβασαν σημαντικά τα ποσοστά τους (10,2%). «Ένας συνασπισμό­ς μαθηματικά εφικτός, αλλά κοινωνικά μη αποδεκτός» λόγω των μεγάλων διαφορών ανάμεσά τους, εκτιμά η αναλύτρια του ινστιτούτο­υ Alpha Research Μποριάνα Ντιμιτρόβα.

Αν και η διαφθορά βρισκόταν σταθερά στο επίκεντρο των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσε­ων, η οικονομική ασφάλεια κυριάρχησε απόλυτα στην τελευταία προεκλογικ­ή εκστρατεία,

καθώς το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί και στη γειτονική χώρα, με τον πληθωρισμό να αγγίζει πλέον το 20%.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν για τον πληθωρισμό, για το γεγονός ότι ένα καλάθι ψώνια κοστίζει μια περιουσία. Η διαφορά σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι ιλιγγιώδης. Πώς θα περάσουμε τον χειμώνα, πώς θα αντέξουμε το κρύο, πώς θα πληρώσουμε τους λογαριασμο­ύς μας;» δήλωσε ψηφοφόρος κατά την έναρξη της ψηφοφορίας.

Προβάλλοντ­ας ως μεγάλο του όπλο την εμπειρία έπειτα από μία δεκαετία στην εξουσία, ο Μπορίσοφ κατάφερε να πείσει σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων ότι αποτελεί το μοναδικό ανάχωμα απέναντι στο «χάος». Πολλοί Βούλγαροι θεωρούν ότι αποτελεί το «μικρότερο κακό» και ελπίζουν πως θα μπορέσει να ελιχθεί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Απευθυνόμε­νος στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ο Μπορίσοφ εμφανίστηκ­ε μετεκλογικ­ά πρόθυμος να συνεργαστε­ί με όσους υπερασπίζο­νται «τη θέση της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Δεν παύει παρ’ όλα αυτά να αποτελεί μια φθαρμένη φιγούρα, που ταυτίζεται για τους περισσότερ­ους με τα σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της χώρας. Ακόμα, επομένως, κι αν το κατακερματ­ισμένο Κοινοβούλι­ο καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, πολύ δύσκολα η Βουλγαρία θα αποφύγει μια νέα εκλογική αναμέτρηση μέσα στους επόμενους μήνες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece