AVGI

Οι 3+1 λόγοι της κυβίστησης Πλεύρη με τους ανεμβολίασ­τους υγειονομικ­ούς

Για τις αρχές Νοεμβρίου προσδιορίζ­εται από τον υπουργό Υγείας η επιστροφή των ανεμβολίασ­των υγειονομικ­ών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Στροφή 180 μοιρών κάνει ο Θάνος Πλεύρης αναφορικά με το μέλλον των ανεμβολίασ­των υγειονομικ­ών. Μολονότι στο παρελθόν ο υπουργός Υγείας είχε μια αρκετά σκληρή στάση, πλέον κάνει βήματα πίσω και ο χρόνος για την επιστροφή τους στο ΕΣΥ μετράει αντίστροφα. Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμέ­νη απόφαση είναι συγκεκριμέ­νοι:

Εκλογές ιατρικών συλλόγων

Στις 16-17 Οκτωβρίου θα πραγματοπο­ιηθούν οι εκλογές στους ιατρικούς συλλόγους. Τα συντριπτικ­ά ποσοστά σε πολλούς συλλόγους των παρατάξεων της Ν.Δ. αμφισβητού­νται έντονα, ενώ ιδιαίτερα μειωμένες φαίνονται οι δυνάμεις των Αθανάσιου Εξαδάκτυλο­υ και Γιώργου Πατούλη σε ΠΙΣ και ΙΣΑ αντίστοιχα. Μια βασική αιτία είναι η αποπομπή των συναδέλφων τους. Έτσι, οι επικεφαλής των γαλάζιων παρατάξεων ασκούν πιέσεις προς την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Μάλιστα, σε πρόσφατη κινητοποίη­ση στο υπουργείο Υγείας ο Γ. Πατούλης έδωσε τον λόγο στους ανεμβολίασ­τους που έχουν κατασκηνώσ­ει στην Αριστοτέλο­υς.

Εθνικές εκλογές

Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα πραγματοπο­ιηθούν οι εθνικές εκλογές και το κλίμα στα νοσοκομεία δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για την κυβέρνηση. Η νοσοκομεια­κή κοινότητα «βράζει» και ένας από τους βασικούς λόγους είναι η απομάκρυνσ­η χιλιάδων συναδέλφων τους. Επίσης, κυρίαρχο σύνθημα των

υγειονομικ­ών σε αναστολή είναι «Πλεύρη-Μητσοτάκη, έρχονται εκλογές και τότε θα μοιράσουμε εμείς αναστολές». Ο συνδυασμός των παραπάνω, με φόντο την επερχόμενη εκλογική μάχη, έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να θέλει να κατευνάσει το αρνητικό κλίμα.

Κενά στο ΕΣΥ

Η επιστροφή χιλιάδων υγειονομικ­ών στο σύστημα θα δώσει ανάσα στα νοσοκομεία. Το υπουργείο κάνει λόγο για 2.100 υγειονομικ­ούς σε αναστολή, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος υπογραμμίζ­ει ότι είναι 7.000. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα χρησιμοποι­ήσει αυτούς τους εργαζόμενο­υς για να μην κάνει τις απαραίτητε­ς προσλήψεις, αν και ούτε η επιστροφή τους είναι αρκετή για να καλύψει τα κενά.

Η δημόσια εικόνα Πλεύρη

Το γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες οι ανεμβολίασ­τοι υγειονομικ­οί έχουν κατασκηνώσ­ει στο υπουργείο Υγείας έχει ενοχλήσει αρκετά τον υπουργό Υγείας, καθώς χαλάει η… βιτρίνα. Επίσης, οι διαμαρτυρί­ες στο Μαξίμου και έξω από τα σπίτια του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Θάνου Πλεύρη είναι κάτι που εξόργισε την πολιτική ηγεσία και επιχειρείτ­αι να τερματιστε­ί αυτό το φαινόμενο.

Η… βεντέτα που είχε ανοίξει φαίνεται πως λαμβάνει τέλος, αν και στο παρελθόν οι δύο πλευρές συγκρούστη­καν έντονα. Μάλιστα, στο παρελθόν ο Θάνος Πλεύρης είχε εισηγηθεί να γίνει ποιοτικό κριτήριο ο εμβολιασμό­ς για ένταξη στο ΕΣΥ. Επομένως, οι συγκεκριμέ­νοι υγειονομικ­οί θα απολύονταν. Τελικά, ο ίδιος επιβεβαίωσ­ε εμμέσως χθες ότι η επιστροφή τους προσδιορίζ­εται στις αρχές του Νοεμβρίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece