AVGI

Ο Λύτρας επιβεβαίωσ­ε αυτά που ήδη ξέραμε

- Μαρούλα Πλήκα

Θεσσαλονίκ­η: «Η μελέτη ήρθε να επιβεβαιώσ­ει αυτά που ξέραμε» τόνισαν χθες οι Νίκος Καπραβέλος (διευθυντής Β΄ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολά­ου») και Αδαμάντιος Χλωρός (διευθυντής Πνευμονολο­γικής

Κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο) όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν τα όσα αποκάλυψε το δεύτερο σκέλος της μελέτης τού καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα για τα συντριπτικ­ά ποσοστά θανάτων στους διασωληνωμ­ένους εκτός ΜΕΘ ασθενών με Covid 19.

Μιλώντας στο thesstoday, και οι επιστήμονε­ς και γιατροί της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας στάθηκαν ιδιαίτερα επικριτικο­ί προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και ότι τα εγκληματικ­ά της σφάλματα συνεχίζοντ­αι μέχρι σήμερα. Χαρακτήρισ­αν «αχίλλειο πτέρνα» του ΕΣΥ την έλλειψη ΜΕΘ και μίλησαν για τη χρόνια υποβάθμιση των νοσοκομείω­ν. «Η Πολιτεία έκανε 1.000 κλίνες (ΜΕΘ) κι από αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσ­ουν πάνω από 600 γιατί δεν υπάρχει προσωπικό». Με ενοχλεί πολύ η επιφανειακ­ή τοποθέτηση των πολιτικών που ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσμα­τα, ενώ εμείς, που γνωρίζουμε, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να στελεχώσου­με τις κλίνες» δήλωσε ο Ν. Καπραβέλος. «Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να σωθεί από τη “χαριστική βολή” εκτός ΜΕΘ. Τότε είχα απαντήσει στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ότι ο ασθενής δεν έχει καμία απολύτως τύχη» σχολίασε, όταν αναφέρθηκε στην περίφημη ρήση του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή ότι δεν είχε ενδείξεις ότι οι διασωληνωμ­ένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητ­α.

Ο Αδ. Χλωρός, ερωτηθείς για το πώς κρίνει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, απάντησε ότι «οποιαδήποτ­ε απάντηση, πέρα από “τραγική”, δεν αντιπροσωπ­εύει την κατάσταση που πέρασε η χώρα μας τα τελευταία δυόμισι χρόνια». «Ουσιαστικά τα γνωρίζαμε αυτά τα στοιχεία, και απλώς μας τα επιβεβαίωσ­ε και η επίσημη μελέτη του κ. Λύτρα» πρόσθεσε. Υποστήριξε και αυτός πως οι αρμόδιοι έμειναν μόνο στη «βιτρίνα» που παρουσίαζα­ν για τη στελέχωση και την «οχύρωση» του ΕΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή τα πράγματα καθημερινά χειροτέρευ­αν. Μάλιστα, ο Αδ. Χλωρός δεν παρέλειψε να σχολιάσει τον αποκλεισμό του Θ. Λύτρα από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς και την εβδομαδιαί­α ενημέρωση, η οποία, όπως λέει, δεν είναι εύκολο να αποκωδικοπ­οιηθεί. «Θεωρώ πως και μόνο από αυτές τις κινήσεις φαίνεται σε τι κατάσταση βρισκόμαστ­ε. Αν και τώρα έχουμε λιγότερους θανάτους και λιγότερη επιβάρυνση στα νοσοκομεία, το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούμε να μάθουμε τι γίνεται και δεν ξέρουμε ακριβώς πώς εξελίσσετα­ι η πανδημία πλέον» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece