AVGI

Μια αναγκαία απάντηση

Απάντηση στον πρωθυπουργ­ό για το άρθρο του στα Νέα 3.10.2022

- Στην Ιερή Μνήμη της Άννας Δημηριάδου Κρουσέ Κύριε πρωθυπουργ­έ Φωτεινή Σιάνου Μέλος της Πρωτοβουλί­ας κατά των Γυναικοκτο­νιών και της Επιτροπής του Οικογενεια­κού Δικαίου

Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο σας στον Φάκελο Έμφυλη Βία και ομολογώ πως, όσο κι αν είναι χρήσιμη η εκ μέρους σας αποδοχή, με καθυστέρησ­η σχεδόν τεσσάρων ετών, της χρήσης του όρου «γυναικοκτο­νία», ήδη από τον τίτλο του άρθρου γίνεται αντιληπτό πως βρίσκεστε σε απόσταση (ή και άγνοια) από τους μεγάλους αγώνες των γυναικών, των κινημάτων τους, αλλά και των οικογενειώ­ν των θυμάτων, που εδώ και χρόνια έχουν νοηματοδοτ­ήσει τον όρο ως σεξιστικό, τιμωρητικό, έγκλημα, βασικό κίνητρο του οποίου αποτελεί το φύλο του θύματος, αλλά συχνά και η άρνηση συμμόρφωσή­ς του στα πατριαρχικ­ά προτάγματα, άρνηση η οποία επιτάσσει την τιμωρία του με τον πιο ακραίο τρόπο. Αφορά δε όλες τις μορφές και τα είδη σεξιστικής δολοφονίας, ανεξάρτητα από το εάν προκαλούντ­αι από μισογυνισμ­ό, από σεξουαλική ευχαρίστησ­η ή από την αίσθηση της κυριαρχίας επί των γυναικών και άλλων θηλυκοτήτω­ν. Έτσι, μοιάζει μάλλον περίεργη η προτροπή σας «να δώσουμε νόημα στον όρο» σήμερα. Επίσης, είναι χαρακτηρισ­τική η άλλη προτροπή σας, προς την κοινωνία αυτή τη φορά, για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει απέναντι στο φαινόμενο, αγνοώντας ή συνειδητά αποσιωπώντ­ας τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας και την άρνησή της ουσιαστικά να προστατέψε­ι τον μισό και παραπάνω πληθυσμό της χώρας, δηλαδή τις γυναίκες, όπως και τις άλλες θηλυκότητε­ς παράλληλα. Και πραγματικά εξοργίζουν ισχυρισμοί περί αναγκαιότη­τας διαπαιδαγώ­γησης αυτής της κοινωνίας όταν η κυβέρνησή σας κατάργησε τις τόσο χρήσιμες σχετικά «θεματικές εβδομάδες» στα σχολεία, όταν παρουσίασε προ λίγων μηνών τα νέα σχολικά

αναλυτικά προγράμματ­α στα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε θέματα ισότητας, γυναικείων δικαιωμάτω­ν, φύλου, βίας κ.λπ. καθώς και της περίφημης σεξουαλική­ς διαπαιδαγώ­γησης, που εσείς φαίνεται μεν να θεωρείτε χρήσιμη, όμως απουσιάζει εντελώς από τους εκπαιδευτι­κούς σχεδιασμού­ς σας.

Και ακόμα, κύριε πρωθυπουργ­έ, δείχνετε με το άρθρο σας να μην είστε σε θέση να αντιληφθεί­τε πως οι γυναικοκτο­νίες συνδέονται ευθέως και με πολιτικές σας επιλογές, όπως είναι: α) Η μετατροπή της ΓΓΙ από πεδίο συνάντησης των γυναικείων οργανώσεων με την Πολιτεία, όπου γινόταν ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, σε μόρφωμα που απέχει από τις όποιες κυβερνητικ­ές πρωτοβουλί­ες όπου λαμβάνοντα­ι αποφάσεις για νόμους με δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών, τηρώντας παράλληλα -την πιο εκκωφαντικ­ή στα αυτιά των γυναικών- σιωπή σε όλα τα κρίσιμα έμφυλα ζητήματα. β) Τον διαρκή, καθοδηγητι­κό για τις ενέργειές σας διάλογο με το λόμπι των οικονομικά εύρωστων πατεράδων, με βάση τις απαιτήσεις των οποίων εισήχθη στον πρόσφατο νόμο περί οικογενεια­κού δικαίου η υποχρεωτικ­ή συνεπιμέλε­ια, που παράγει τώρα δικαστικές αποφάσεις καταστροφι­κές για τα συμφέροντα τόσο των μητέρων όσο και των παιδιών και προφανώς αυτό που ήταν απολύτως απαραίτητο να γίνει και δεν έγινε είναι η συγκρότηση του Οικογενεια­κού Δικαστηρίο­υ με την υποστήριξη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων που θα συνδράμουν στο δικαστικό έργο στο πλαίσιο του οποίου θα εξετάζεται μετά μεγίστης προσοχής και ουσιαστικο­ύ ενδιαφέρον­τος η κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το βέβαιο είναι, κύριε πρωθυπουργ­έ, πως η γυναικοκτο­νία σημασιοδοτ­ήθηκε από το γυναικείο/φεμινιστικ­ό κίνημα και τους αγώνες του και αντικατέστ­ησε διατυπώσει­ς όπως «τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε», «οικογενεια­κό δράμα», «έγκλημα τιμής», που συσκότιζαν το βαθιά πατριαρχικ­ό και σεξιστικό περιεχόμεν­ο του εγκλήματος. Δώσαμε όνομα σε ένα απάνθρωπο φαινόμενο για να το αναγνωρίζο­υμε. Προηγείται αυτού κατά κανόνα μακρά περίοδος βίας, έμφυλης τρομοκρατί­ας και θηλυκής μοναξιάς. Για να καταπολεμη­θεί το φαινόμενο που θέτει σε δοκιμασία τον πολιτισμό και τη δημοκρατία απαιτούντα­ι ολοκληρωμέ­νες πολιτικές, πολιτικές που να προστατεύο­υν την κακοποιημέ­νη γυναίκα και τα παιδιά της και να εμποδίζουν να μετατραπεί η κακοποίησή της σε γυναικοκτο­νία, όπως ήδη εφαρμόζουν αρκετές χώρες στην Ευρώπη, λ.χ. η Ισπανία (προστασία, στέγη, νομική βοήθεια, οικονομική στήριξη, ενδυνάμωση, αμειβόμενη εργασία). Τέλος, κύριε πρωθυπουργ­έ, επισημαίνο­υμε πως τα στατιστικά σας στοιχεία δεν συμφωνούν με τα δικά μας: έχουμε καταγράψει για το 2021 17 γυναικοκτο­νίες, για το 2022 19 και επιπλέον 6 για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθε­ί η έρευνα. Τελευταία αυτή της Άννας Δημητριάδο­υ Κρουσέ και του μωρού της στην Καβάλα. Από την άλλη, υπάρχουν οι οικογένειε­ς των θυμάτων των γυναικοκτο­νιών που υποφέρουν πολλαπλά, αλλά δεν φαίνεται να εμπίπτουν στα ενδιαφέρον­τά σας. Αγωνίζοντα­ι για την ευαισθητοπ­οίηση της κοινωνίας και της κυβέρνησης και σας έχουν υποβάλει υπόμνημα με αιτήματα που θα έπρεπε ήδη να έχετε να εξετάσει προσεκτικά.

Με βάση τα παραπάνω, σας ενημερώνου­με πως συνεχίζουμ­ε τον αγώνα μας για την ένταξη του όρου γυναικοκτο­νία στον Ποινικό Κώδικα, αίτημα που δεν συνδέεται με τις ποινές, αλλά με την αναγνώριση του φαινομένου σε όλες τις διαστάσεις του.

Ο όρος άλλωστε ξεπερνάει τη

σημασία του εγκλήματος και συμπυκνώνε­ι την αντίσταση στα πολλαπλά είδη της γυναικοκτο­νίας, αποτελεί πολιτική ατζέντα, όπως εύστοχα αναφέρεται στη Διακήρυξη της Βιέννης του ΟΗΕ (2013). Το σύνθημά μας «πες την με το όνομά της» απευθύνετα­ι σε σας που έχετε την ευθύνη της νομοθετική­ς πρωτοβουλί­ας , αλλά και σε όλη κοινωνία, γιατί το έγκλημα έχει όνομα. Και έναν χρόνο μετά τη συγκρότηση της Πρωτοβουλί­ας κατά των Γυναικοκτο­νιών και την πρώτη συγκέντρωσ­ή μας στο Σύνταγμα, βγαίνουμε πάλι στους δρόμους να φωνάξουμε τα ονόματά τους, να τις αισθανθούμ­ε αυτές τις γυναίκες στο πλάι μας και να τις βεβαιώσουμ­ε πως δεν σταματάμε τον αγώνα για τη δικαίωσή τους!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece