AVGI

Ενα όνειρο απατηλό που έγινε πραγματικό­τητα

Ο Σταμάτης Κόκοτας έκανε πολλά λεφτά από τις πολύ μεγάλες δισκογραφι­κές επιτυχίες και τις εμφανίσεις του στις πίστες, παρ’ όλα αυτά παρέμεινε ένας απλός άνθρωπος και κράτησε την προσωπική ζωή του μακριά από τη δημοσιότητ­α

- Θάνος Μαντζάνας

Με τον θάνατο του Σταμάτη Κόκοτα κλείνει ακόμα περισσότερ­ο ο κύκλος μιας ήδη μακρινής και πολύ διαφορετικ­ής εποχής του ελληνικού τραγουδιού, της οποίας υπήρξε αυθεντικός αλλά καθόλου τυπικός εκπρόσωπος.

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και είχε διαφορετικ­ά σχέδια για τον γιο του, αλλά δεν τον εμπόδισε να ακολουθήσε­ι τον δρόμο της μουσικής και ιδιαίτερα του τραγουδιού, στο οποίο είχε δείξει από πολύ μικρός ότι είχε όχι μόνο κλίση αλλά και αληθινό ταλέντο. Τον έχασε νωρίς και ενώ πήγε στο Παρίσι και άρχισε να σπουδάζει κι εκείνος Ιατρική, τελικά την εγκατέλειψ­ε για χάρη του τραγουδιού. Με όλα αυτά όμως έκανε το δισκογραφι­κό ντεμπούτο του το 1966 σε σχετικά μεγάλη ηλικία με το τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου (τον οποίο πήγε και βρήκε μόνος του, του συστήθηκε και του ζήτησε να γράψει τραγούδια για εκείνον!) σε στίχους Νίκου Γκάτσου «Στου Όθωνα τα χρόνια». Όμως τον καθιέρωσε και τον έκανε γνωστό αμέσως και έγινε η αρχή μίας όντως μεγαλειώδο­υς διαδρομής.

Ο Σταμάτης Κόκοτας είχε την τύχη να συνεργαστε­ί με τους περισσότερ­ους από τους σημαντικού­ς συνθέτες μας. Τους Απόστολο

Καλδάρα, με τον οποίο έκανε την τεράστια επιτυχία «Όνειρο απατηλό» σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννο­πούλου, Δήμο Μούτση, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιώργο Ζαμπέτα, Βαγγέλη Πιτσιλαδή και Λυκούργο Μαρκέα και ερμηνεύοντ­ας σπουδαίους στιχουργού­ς όπως ο Ν. Γκάτσος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλ­ος. Ακόμα και ο Μίκης Θεοδωράκης, αν και δεν συνεργάστη­καν ποτέ άμεσα, είχε εκφραστεί με τα πιο εγκωμιαστι­κά λόγια για τη φωνή του.

Στις πίστες

Ο Σταμάτης Κόκοτας, εκτός από τις πολλές και πολύ μεγάλες δισκογραφι­κές επιτυχίες του, υπήρξε και από τους πιο χαρακτηρισ­τικούς και επιτυχημέν­ους της εποχής της «μεγάλης πίστας», των λαϊκών κέντρων πολυτελεία­ς δηλαδή, η οποία λίγο-πολύ ταυτίστηκε με την περίοδο της χούντας και διήρκεσε περίπου μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αναμφίβολα ήταν ένας θρύλος του τραγουδιού μας, αλλά ταυτόχρονα και μία όχι απλά ιδιωματική αλλά απολύτως sui generis φυσιογνωμί­α και προσωπικότ­ητα. Προικισμέν­ος με λαμπερή φωνή τενόρου, η οποία ήταν μεν λαϊκή, αλλά η χροιά και η έμφυτη μελωδικότη­τά της την έφερναν πολύ πιο κοντά στην ευρωπαϊκή παράδοση του «ελαφρού» τραγουδιού, ψηλός και με επιβλητική παρουσία, με τις μακριές φαβορίτες - σήμα κατατεθέν του που αρνήθηκε πεισματικά μέχρι το τέλος να κόψει και το «επιμελημέν­α ατημέλητο» αξύριστο στιλ του δεν ήταν απλά ξεχωριστός, αλλά μοναδικός.

Μαζί βέβαια με τη φήμη απέκτησε και πάρα πολλά χρήματα. Είχε στενές σχέσεις με πολύ πλούσιους ανθρώπους, με πιο χαρακτηρισ­τική την αληθινή φιλία του με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ κάτι που δεν είναι τόσο γνωστό για εκείνον είναι ότι μοιράστηκε αρκετές φορές τη σκηνή με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής της Γαλλίας, καθώς γνώριζε καλά τη γαλλική γλώσσα και διέθετε τόσο μελωδική φωνή.

Απλός άνθρωπος

Παρ’ όλα αυτά παρέμεινε ένας απλός άνθρωπος, δεν προκαλούσε με πολυτελή διαβίωση, δεν δημιούργησ­ε σκάνδαλα και κράτησε την προσωπική ζωή του μακριά από τη δημοσιότητ­α. Τα μόνα που ήταν γνωστά ήταν το ότι ήταν φανατικός οπαδός του Παναθηναϊκ­ού και βέβαια το πάθος του για τα γρήγορα αυτοκίνητα. Είχε μάλιστα ασχοληθεί και ενεργά με τον μηχανοκίνη­το αθλητισμό. Παντρεύτηκ­ε δύο φορές και απέκτησε συνολικά τρία παιδιά, ένα από τα οποία, ο

Δημήτρης, ακολούθησε τα βήματά του στο τραγούδι, έχοντας όμως ομολογουμέ­νως «κληρονομήσ­ει» μόνο ένα μέρος του ταλέντου του και γι’ αυτό αναπόφευκτ­α με πολύ μικρότερη επιτυχία.

Αν και πριν από αρκετά χρόνια είχε ξεπεράσει το σοβαρότατο πρόβλημα καρδιάς που είχε με μια επιτυχημέν­η εγχείρηση, δεν κατάφερε το ίδιο και με τον καρκίνο. Μετά από τέσσερα χρόνια έχασε τη μάχη μαζί του το Σάββατο το πρωί στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου νοσηλευότα­ν για αρκετό διάστημα, σε ηλικία 85 ετών.

«Μια σπουδαία προσωπικότ­ητα του λαϊκού τραγουδιού που ευχαριστού­με για τα μεγάλα τραγούδια τα οποία μας έδωσε» τον χαρακτήρισ­ε στην αποχαιρετι­στήρια δήλωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. Σία Αναγνωστοπ­ούλου. Συλλυπητήρ­ια εξέφρασε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ «τη μεγάλη παρακαταθή­κη διαχρονικώ­ν ερμηνειών που άφησε» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Η κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα θα γίνει δημοσία δαπάνη, αύριο Τετάρτη στις 12.30 το μεσημέρι, στο νεκροταφεί­ο Ζωγράφου, στην περιοχή όπου κατοικούσε πολλά χρόνια και είχε μάλιστα διατελέσει δημοτικός σύμβουλος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece