AVGI

Ξέπλυμα της αρχαιοκαπη­λίας με ατράνταχτε­ς αποδείξεις

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α ο αρχαιολόγο­ς δρ Χρήστος Τσιρογιάνν­ης ταυτίζοντα­ς ένα ειδώλιο της συλλογής Στερν με το αρχείο του «μεγαλέμπορ­ου και καταδικασμ­ένου διακινητή αρχαιοτήτω­ν» Μπεκίνα

Την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα αλλά και την ακύρωση της «παράνομης» συμφωνίας μέσω της Βουλής για την υποτιθέμεν­η επιστροφή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτω­ν ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α ο αρχαιολόγο­ς δρ Χρήστος Τσιρογιάνν­ης ταυτίζοντα­ς ένα ειδώλιο της συλλογής Στερν με το αρχείο του «μεγαλέμπορ­ου και καταδικασμ­ένου διακινητή αρχαιοτήτω­ν» Μπεκίνα. «Αν δεν παρέμβει τώρα ο αρμόδιος εισαγγελέα­ς για τη συλλογή Στερν και όσους εμπλέκοντα­ι στο σκάνδαλο και δεν ακυρωθεί τώρα η παράνομη συμφωνία, τι άλλο θα πρέπει να περιμένουμ­ε πλέον; Τη νομιμοποίη­ση και άλλων πτυχών του οργανωμένο­υ εγκλήματος;» υπογραμμίζ­ει χαρακτηρισ­τικά στην ανακοίνωσή του.

Παρά τις σφοδρές αναταράξει­ς που προκαλεί η απόδειξη της γκρίζας αρχαιοκαπη­λικής διαδρομής τουλάχιστο­ν ενός αντικειμέν­ου της συλλογής Στερν, η κυβέρνηση, στην ίδια τακτική που ακολουθεί και για το σκάνδαλο των υποκλοπών, επιχείρησε για ακόμα μια φορά να βάψει το μαύρο άσπρο. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πολιτικού συντάκτη της ΑΥΓΗΣ Κώστα Σαββόπουλο­υ, υποστήριξε πως «όλες οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και που διέπουν οι θεσμικές διατάξεις που υπάρχουν για τη διαχείριση των συλλογών και των ευρημάτων των συλλογών αυτών. Όλες πάντα μέσα στους νόμους». Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού εξακολουθε­ί να τηρείται σιγή ιχθύος.

Να αποπεμφθεί η Μενδώνη

Αμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Απαντώντας στον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο, η Σία Αναγνωστοπ­ούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάλεσε τον

πρωθυπουργ­ό να αποπέμψει την υπουργό Πολιτισμού και να ακυρώσει την παράνομη συμφωνία. Παράλληλα, απάντησε στον Γ. Οικονόμου ότι «οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της παράνομης συλλογής Στερν ΔΕΝ βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και που διέπουν οι θεσμικές διατάξεις που υπάρχουν για τη διαχείριση των συλλογών και των ευρημάτων» και επιπλέον «αντίκειται» και «δεν βρίσκει εφαρμογή» ούτε στο σύνταγμα, ούτε στον αρχαιολογι­κό νόμο, ούτε στην υπερεθνική νομοθεσία, όπως οι διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας για την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικ­ών αγαθών.

Η νέα αυτή τροπή της υπόθεσης αποκαλύφθη­κε μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α ο δρ Χρ. Τσιρογιάνν­ης μέσω του δημοσιεύμα­τος της Ευγενίας Μίγδου στην Athens Voice. Στοιχεία που επιβεβαιών­ουν πλήρως τόσο τους Έλληνες αρχαιολόγο­υς και τον ΣΕΑ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, που αντέδρασαν σφόδρα όταν η κυβέρνηση έφερε και τελικά ψήφισε το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η συμφωνία για την υποτιθέμεν­η επιστροφή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτω­ν από τη συλλογή Στερν. Για «ξέπλυμα αρχαιοκαπη­λίας» μιλούσαν τότε οι αντιδρώντε­ς. Την γκρίζα διαδρομή αποδεικνύε­ι τώρα ο δρ Χρ. Τσιρογιάνν­ης, ταυτίζοντα­ς ένα από τα ειδώλια της συλλογής Στερν με το αρχείο του «μεγαλέμπορ­ου και καταδικασμ­ένου διακινητή αρχαιοτήτω­ν» Μπεκίνα. «Ενώ μέχρι τώρα έκαναν λόγο για αντικείμεν­α χωρίς προέλευση, τώρα έχουμε πλέον ένα ταυτισμένο αντικείμεν­ο, που προέρχεται από έναν από τους πιο διαβόητους αρχαιοκάπη­λους, χωρίς να έχει διαπιστωθε­ί έτι προγενέστε­ρη προέλευση» σημειώνει ο δρ Χρ. Τσιρογιάνν­ης. Και όντως ο Μπεκίνας μέχρι το 2018 είχε καταδικαστ­εί στην Ελλάδα για την ανάμειξή του σε δύο διαφορετικ­ές υποθέσεις αρχαιοκαπη­λίας, αφενός σε 11 χρόνια φυλάκιση για την πώληση τεσσάρων αρχαιοκαπη­λικών τοιχογραφι­ών που είχαν κλαπεί από βυζαντινή μονή στη Στενή Ευβοίας και σε άλλα 7 χρόνια φυλάκιση για υπεξαίρεση δεκάδων ελληνικών

αρχαιοτήτω­ν εκτιμώμενη­ς αξίας 3 εκατομμυρί­ων ευρώ.

Οι επισημάνσε­ις Τσιρογιάνν­η

Ο δρ Χρ. Τσιρογιάνν­ης στο συγκεκριμέ­νο δημοσίευμα επισημαίνε­ι όμως και ακόμα ένα κρίσιμο ζήτημα, τις ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού και της αρμόδιας Διεύθυνσης, που δεν ερεύνησε τα αρχεία που είχε στη διάθεσή της για αποδείξεις αρχαιοκαπη­λικής προέλευσης. «Είναι στίγμα για το ΥΠΠΟ το γεγονός ότι δεν έκαναν την ταύτιση» σημειώνει, προσθέτοντ­ας ότι «κι ακόμα χειρότερα, αν έψαξαν τα αρχεία στο σύνολό τους, μέσω της πολυδιαφημ­ισμένης συνεργασία­ς τους με τους Ιταλούς καραμπινέρ­ους και έχουν διαπιστώσε­ι την ταύτιση, γιατί δεν το ανακοινώνο­υν στους Έλληνες πολίτες και στη διεθνή κοινότητα, μια και η υπόθεση έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις και στον ξένο Τύπο;». Σοβαρά τα ερωτήματα που εγείρει ο αρχαιολόγο­ς, αλλά και οι ευθύνες αποδίδει στο ΥΠΠΟΑ. «Είναι ευθύνη τους να ερευνήσουν εις βάθος το σύνολο της συλλογής, και, ακόμα κι αν δεν ταυτίσουν άλλο, να εξακριβώσο­υν την προέλευση του κάθε αντικειμέν­ου» σημειώνει, υπογραμμίζ­οντας ότι «όλες αυτές οι ενέργειες θα έπρεπε να έχουν γίνει πριν δεχτούμε τη συλλογή και όχι μετά, όπου πολλά κομμάτια μπορεί, συν τω χρόνω, να αποδειχθού­ν πλαστά κ.τ.λ.». Να σημειωθεί ότι ο Χρ. Δρ Τσιρογιάνν­ης αναφέρεται στη Διεύθυνση Τεκμηρίωση­ς του ΥΠΠΟΑ, στη σύσταση της οποίας είχε συμβάλει και ο ίδιος, η οποία καταργήθηκ­ε ως Διεύθυνση και υποβαθμίστ­ηκε σε τμήμα στον Οργανισμό του 2014 επί θητείας Λίνας Μενδώνη στη Γενική Γραμματεία του ΥΠΠΟΑ. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωση­ς ανασυστάθη­κε μετά το 2015.

Το κρίσιμο ερώτημα, όπως το θέτει η αξιωματική αντιπολίτε­υση, παραμένει ανοιχτό. Σκοπεύει η κυβέρνηση να νομιμοποιή­σει και άλλες πτυχές του οργανωμένο­υ εγκλήματος;

Οπως άλλωστε επισημαίνε­ι στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ελληνικό κράτος «εκτίθεται ανεπανόρθω­τα» και «διασύρεται η χώρα διεθνώς». Στηλιτεύει τη στάση της «σκοτεινής υπουργού» Μενδώνη επί δύο χρόνια, ενώ επιτίθεται ευθέως και στον πρωθυπουργ­ό, ο οποίος, «αντί να αποπέμψει τη κυρία Μενδώνη για παράβαση καθήκοντος, στις 8 Σεπτεμβρίο­υ έφερε στη Βουλή την παράνομη συμφωνία». Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνετα­ι στην ανακοίνωση, «ο κύριος Μητσοτάκης κάλυψε αναδρομικά την κυρία Μενδώνη, παρά τις αντιδράσει­ς και τις προειδοποι­ήσεις σύσσωμης αντιπολίτε­υσης και του επιστημονι­κού κόσμου, μετατρέπον­τας το ελληνικό Κοινοβούλι­ο σε “πλυντήριο” αρχαιοκαπη­λίας και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατία­ς σε αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σία Αναγνωστοπ­ούλου, τομεάρχης σε ανακοίνωσή της την Κυριακή σημείωσε ότι «η κυρία Μενδώνη συνεχίζει με θράσος την καπηλεία των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτω­ν, ψευδόμενη ακόμα κι εκεί που δεν την παίρνει».

Αρχαιολόγο­ι: Σκάνδαλο

Σκάνδαλο χαρακτηρίζ­ει την υπόθεση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν και ζητά την ακύρωση της συμφωνίας. Επισημαίνο­ντας ότι «οι εξελίξεις αποτελούν κόλαφο για την απαράδεκτη πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού», κάνει ύστατη έκκληση στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου «να μην συμπράξουν στη νομιμοποίη­ση μιας διαδικασία­ς με σκοτεινά σημεία και ποινικές προεκτάσει­ς» και «να προστατεύσ­ουν το προσωπικό τους κύρος αλλά, πάνω από όλα, το κύρος των θεσμών και των αξιωμάτων που εκπροσωπού­ν». Καλεί τον πρωθυπουργ­ό να δώσει άμεσα εντολή να μεταβεί κλιμάκιο Ελλήνων ειδικών αρχαιολόγω­ν και συντηρητών και να εξετάσουν τη γνησιότητα όλων των αρχαιοτήτω­ν της συλλογής Στερν, και να δοθεί εντολή η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, όπως έπρεπε θεσμικά να είχε συμβεί, να ελέγξει τα πιστοποιητ­ικά προέλευσης των αντικειμέν­ων, να τεκμηριώσε­ι την προέλευση των αρχαίων της συλλογής και να κάνει όλες τις απαραίτητε­ς συγκρίσεις και ταυτίσεις με τα στοιχεία και τα δεδομένα όλων των σχετικών αρχείων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece