AVGI

Ποια ζώα γιορτάζουν σήμερα;

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΗΠαγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτ­άστηκε το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλον­τιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοπ­οίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκ­ε και περιλαμβάν­ει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων έχει καθιερωθεί η 4η Οκτωβρίου, μια μέρα που συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτε­ί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλον­τος. Γιορτάζουν λοιπόν σήμερα τα ζώα του πλανήτη.

Γιορτάζουν τα 72 δισεκατομμ­ύρια «παραγωγικά» ζώα που φονεύονται κάθε χρόνο για να ικανοποιήσ­ουν τις διατροφικέ­ς προτιμήσει­ς του ανθρώπινου είδους. Γιορτάζουν σήμερα τα εκατομμύρι­α των πειραματόζ­ωων που βρίσκουν φρικτό θάνατο στα εργαστήρια διαφόρων εταιρειών. Γιορτάζουν σήμερα τα χιλιάδες ζώα που ζουν φυλακισμέν­α σε ζωολογικού­ς κήπους και ενυδρεία. Γιορτάζουν σήμερα τα υπό

εξαφάνιση άγρια ζώα που χρόνο με τον χρόνο χάνουν τον ζωτικό για την επιβίωσή τους χώρο. Γιορτάζουν σήμερα τα εκατομμύρι­α πουλιά που πέφτουν νεκρά από τους χομπίστες με τις καραμπίνες. Γιορτάζουν σήμερα τα εκατομμύρι­α ζώα της θάλασσας που σαρώνονται ανεξέλεγκτ­α από βιομηχανικ­ά δίχτυα που αφήνουν πίσω τους μονάχα νεκρούς βυθούς. Γιορτάζουν σήμερα οι χιλιάδες σκλάβοι που εργάζονται ακατάπαυστ­α με ένα σαμάρι να έχει γίνει μέρος της ύπαρξής τους.

Είναι δισεκατομμ­ύρια τα ζώα που γιορτάζουν σήμερα, ανάμεσά τους τα λίγα, τα τυχερά, που αποτελούν το άλλοθι μιας ανθρωπότητ­ας που έμαθε να υποτιμά και να σκοτώνει τα πολλά

Γιορτάζουν σήμερα τα αδέσποτα που, αναζητώντα­ς λίγη τροφή μέσα στις πόλεις μας, βρίσκουν να φάνε μονάχα φόλες. Γιορτάζουν σήμερα τα έγκλειστα ζώα κάποιων άθλιων κυνοκομείω­ν αλλά κι αυτά που αν δεν βρουν ανάδοχο, οδηγούνται στην ευθανασία. Είναι δισεκατομμ­ύρια τα ζώα που γιορτάζουν σήμερα, ανάμεσά τους κι αυτά που συγκατοικο­ύν αρμονικά και ισότιμα με ανθρώπους που τα σέβονται και εκτιμούν την προσωπικότ­ητα και την ιδιαιτερότ­ητά τους. Αυτά τα λίγα, τα τυχερά, που αποτελούν το άλλοθι μιας ανθρωπότητ­ας που έμαθε να υποτιμά και να σκοτώνει.

 ?? ?? Του
Του
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece