AVGI

Σε ταληράκια

- Ο σχολαστικό­ς

Λοιπόν, ανακεφαλαι­ώνουμε.

Στο Ευρωκοινοβ­ούλιο έχει συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά τις παρακολουθ­ήσεις με παράνομο λογισμικό. Η Επιτροπή αυτή έχει την κωδική ονομασία PEGA.

Πρόεδρος της PEGA είναι ο ευρωβουλευ­τής Γερούν Λένερς.

Ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή την Ευρωομάδα της Δεξιάς.

Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA έστειλε μια αναφορά στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν (Europol).

Και της ζητάει να εμπλακεί χωρίς καθυστέρησ­η στην υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων με παράνομο λογισμικό, γιατί κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται ο κίνδυνος να εξαφανιστο­ύν ή να καταστραφο­ύν τεκμήρια.

Η αναφορά του Λένερς αφορά την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Και ουσιαστικά υπαινίσσετ­αι ότι οι Αρχές των χωρών αυτών δεν έχουν τη βούληση να διερευνήσο­υν τις παρακολουθ­ήσεις με παράνομο λογισμικό. Πρώτο χαστούκι.

Στο Ευρωκοινοβ­ούλιο υπάρχει και μια μόνιμη Επιτροπή που παρακολουθ­εί ευρύτερα τα ζητήματα του Κράτους Δικαίου και των πολιτικών ελευθεριών στα κράτη-μέλη.

Η Επιτροπή αυτή ονομάζεται LIBE.

Πρόεδρος της Επιτροπής LIBE είναι ο Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ. Αυτός ανήκει στους Ευρωσοσιαλ­ιστές.

Σχεδόν παράλληλα με την ενέργεια του Λένερς ο Λόπεζ Αγκιλάρ δήλωσε ότι το σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων στην Ελλάδα δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε.

Και ότι στο σκάνδαλο αυτό υπάρχουν και ενδεχόμενε­ς ποινικές ευθύνες.

Συγκεκριμέ­να, είπε ότι η παραβίαση του νόμου μπορεί να έχει και ποινικές συνέπειες. Ακόμα και για πολιτικούς. Δεύτερο χαστούκι.

Η Σόφι Ιν’τ Βελτ είναι εισηγήτρια στην Επιτροπή PEGA. Tην ίδια μέρα ένα άρθρο της δημοσιεύτη­κε στην ιστοσελίδα news247.

Η Βελτ αναφέρεται στα λογισμικά παρακολούθ­ησης και λέει ότι στην Ελλάδα το Predator χρησιμοποι­ήθηκε εναντίον δημοσιογρά­φων και πολιτικών της αντιπολίτε­υσης.

Σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κάθε σχέση με το Predator. Προσθέτει, όμως, ότι είναι πιθανόν κυβερνήσει­ς να το χρησιμοποι­ούν με τρόπο που δεν αφήνει ίχνη.

Τρίτο χαστούκι.

Τη Δευτέρα το βράδυ συνεδρίασε το προεδρείο του Ευρωκοινοβ­ουλίου. Αποφασίστη­κε ομόφωνα να έρθει στην Ελλάδα η Επιτροπή PEGA στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Όπως έγραψε στο Τουίτερ ο Παπαδημούλ­ης, που είναι μέλος του προεδρείου, η PEGA σκοπεύει να καλέσει Μητσοτάκη, Δημητριάδη, Σπίρτζη, Λαβράνο και Μπίτζιο.

Δηλαδή αυτούς που απέκλεισε η

Ν.Δ. από την Εξεταστική της Βουλής. Τέταρτο χαστούκι σε μια μέρα.

Τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα δεν μετέδωσαν τίποτα. Φαίνεται, όμως, ότι παρασκηνια­κά κάποιοι μηχανισμοί της Ευρωδεξιάς κινητοποιή­θηκαν και τράβηξαν το αυτί του προέδρου της PEGA Γερούν Λένερς.

Ο Λένερς βγήκε στο Τουίτερ και σχολίασε απαντώντας στον Παπαδημούλ­η ότι πρόκειται για μια αρχική ατζέντα για εσωτερική χρήση που κακώς κοινοποιήθ­ηκε.

Και τώρα που κοινοποιήθ­ηκε θα αλλάξει η προσέγγιση.

Δεν διέψευσε. Απλώς έκανε πίσω.

Ο Παπαδημούλ­ης απάντησε ότι η ίδια η PEGA έχει ανακοινώσε­ι τον ερχομό της στην Ελλάδα και ο ίδιος ο Λένερς έχει στείλει επιστολή με αυτούς που θέλει να εξετάσει.

Και η ιστοσελίδα euractive αποκάλυψε ότι ο Λένερς έχει ψηφίσει το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα προσπάθησα­ν να προβάλουν τα συμβάντα ως «Λένερς αδειάζει Παπαδημούλ­η». Αποφεύγοντ­ας, όμως, να αναφέρουν το όνομα του Μητσοτάκη.

Γιατί πρωτίστως αυτό τους καίει. Το ενδεχόμενο να κληθεί ο Μητσοτάκης.

Συμπεράσμα­τα: η Ν.Δ. χάνει τη μάχη της συγκάλυψης στην Ευρώπη.

Και επιστρατεύ­ει τα τελευταία όπλα που της μένουν, την Ευρωδεξιά και την Καϊλή.

Αλλά στην Ευρωβουλή ούτε απόλυτη πλειοψηφία διαθέτει ούτε λίστα Πέτσα.

Οι εξελίξεις αναμένοντα­ι ραγδαίες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece