AVGI

Γενέθλια με ηχηρές απουσίες και προειδοποι­ήσεις βουλευτών

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Η απουσία των Σαμαρά-Καραμανλή από την ομιλία του Μητσοτάκη στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα επιβεβαιών­ει τη δυσχερή θέση που έχει περιέλθει ο πρωθυπουργ­ός και σε ενδοκομματ­ικό επίπεδο. Προειδοποι­ήσεις Κουμουτσάκ­ου για το κύμα αισχροκέρδ­ειας, το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις εκλογικές τους περιφέρειε­ς μετέφεραν βουλευτές

Ηχθεσινή ημέρα των γενεθλίων της Ν.Δ. δεν γεφύρωσε, έστω σε συμβολικό επίπεδο, το χάσμα ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή με το Μέγαρο Μαξίμου. Οι διαμαρτυρί­ες, μάλιστα, ορισμένων βουλευτών για πτυχές της κυβερνητικ­ής πολιτικής -όταν έκλεισαν οι πόρτες της συνεδρίαση­ς- τορπίλισαν το γιορτινό κλίμα ενότητας που επιχείρησε να διαμορφώσε­ι η κυβέρνηση.

Η απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργ­ών από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα επιβεβαιών­ει τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργ­ός ακόμα και σε ενδοκομματ­ικό επίπεδο. Απούσα, άλλωστε, ήταν και η Όλγα Κεφαλογιάν­νη, που έχει αφήσει αιχμές, μεταξύ άλλων, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο των υποκλοπών. Το επιτελείο του πρωθυπουργ­ού περιορίστη­κε να επισημάνει ότι οι απουσίες αυτές ήταν δικαιολογη­μένες, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να υποβαθμίσε­ι τον αντίκτυπό τους. Υπενθυμίζε­ται ότι οι κύριοι Σαμαράς και Καραμανλής δείπνησαν μαζί μετά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο,

ενώ ο Κ. Καραμανλής εντοπίστηκ­ε από τις κάμερες να μη χειροκροτε­ί τον πρωθυπουργ­ό. Είχε προηγηθεί η ομιλία του στα Ανώγεια, με την οποία άδειασε εμφατικά τη γραμμή Μητσοτάκη στο θέμα των παράνομων παρακολουθ­ήσεων.

Βολές Κουμουτσάκ­ου

Από τις τοποθετήσε­ις των 27 βουλευτών αίσθηση προκάλεσαν τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Γ. Κουμουτσάκ­ος. Ο πρώην υπουργός φέρεται ότι σημείωσε πως οι πολίτες εξοργίζοντ­αι με την αισχροκέρδ­εια, την οποία θεωρούν μεγάλη αδικία και προσβολή στον καθημερινό τους μόχθο. Προειδοποί­ησε, μάλιστα, για πυροδότηση τυφλών κοινωνικών αντιδράσεω­ν λόγω της κρίσης διαβίωσης. Αίσθηση έκανε παράλληλα και η ομιλία του Κ. Κυρανάκη, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι θέσεις του για την εφαρμογή του νόμου και της τάξης στα πανεπιστήμ­ια. Ο βουλευτής της Ν.Δ., σύμφωνα με τους παριστάμεν­ους βουλευτές, δεν αναθεώρησε την τοποθέτησή του και απέδωσε το περιεχόμεν­ο της ανάρτησής του στην αγωνία των πολιτών για την κατάσταση στα ΑΕΙ. Επιπλέον, πολλά μέλη της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας εστίασαν στις αντιδράσει­ς που εισπράττου­ν στις εκλογικές τους περιφέρειε­ς

λόγω των ανατιμήσεω­ν και της συρρίκνωση­ς των εισοδημάτω­ν. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δεν έγινε η παραμικρή μνεία στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Καμία νύξη για τις υποκλοπές

Στην ομιλία του, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να «εξαφανίσει» το θέμα, πόσο μάλλον τις έρευνες των ευρωπαϊκών θεσμών, που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργ­ός αναζήτησε διέξοδο σε επιθέσεις κατά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, εγκαλώντας την για κυνικό παλαιοκομμ­ατισμό και καταστροφο­λογία. Δεν πέρασε, πάντως, απαρατήρητ­ο το γεγονός ότι άφησε έξω από το στόχαστρό του το ΠΑΣΟΚ, δύο ημέρες μετά τους βαρύτατους υπαινιγμού­ς που άφησε για τους κύριους Δημητριάδη και Κοντολέοντ­α στους Sunday Times με τη φράση «αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».

Αγχος για τα αποτελέσμα­τα της απλής αναλογικής

O πρωθυπουργ­ός, χρησιμοποι­ώντας το σύνθημα «αν όχι εμείς, ποιοι», επανέφερε

τον στόχο της αυτοδυναμί­ας, ενώ δεν έκρυψε την αγωνία του για τα αποτελέσμα­τα της κάλπης της απλής αναλογικής. «Δεν θα είναι μια χαλαρή ευκαιρία (σ.σ.: η απλή αναλογική) να σταλούν μηνύματα, αλλά να δείξουν τι κυβέρνηση επιθυμούν οι πολίτες, έτσι ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της για να κάνει πράξη το πρόγραμμά της» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Για την ενεργειακή κρίση επανέλαβε ότι κανείς εθνικός προϋπολογι­σμός δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεω­ν. Επρόκειτο για μία αποστροφή, σύμφωνα με τους βουλευτές, που υποβαθμίζε­ι τις προσδοκίες για αποτελεσμα­τική στήριξη των νοικοκυριώ­ν και των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Εναπόθεσε δε τις προσδοκίες του στην άτυπη σύνοδο της Πράγας την Παρασκευή.

Τέλος, αναφορικά με την κλιμάκωση της ρητορικής του Τ. Ερντογάν, ανέφερε ότι οι ανιστόρητε­ς ορέξεις και απειλές συντρίβοντ­αι στις δικές μας κόκκινες γραμμές. Σημειώνετα­ι ότι εντός της Κ.Ο. είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι οι αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στα ελληνοτουρ­κικά στοχεύουν και στη συσπείρωση των πολιτών κάτω από τη σημαία της κυβέρνησης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece