AVGI

Προστατευό­μενη περιοχή το ένα τρίτο της Αυστραλίας

Σχέδιο-σταθμός από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών για να μπει τέλος στον αφανισμό της μοναδικής βιοποικιλό­τητας της αυστραλιαν­ής ηπείρου

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Τα καγκουρό, τα κοάλα, οι καρχαρίες, οι κροκόδειλο­ι του αλμυρού νερού είναι σίγουρα μερικά από τα πιο χαρακτηρισ­τικά άγρια ζώα της Αυστραλίας, αλλά όχι τα μοναδικά. Στην πραγματικό­τητα είναι μόνο τέσσερα από τα εκατοντάδε­ς χιλιάδες είδη που ενδημούν στη μακρινή ήπειρο, πατρίδα μιας πλούσιας όσο και μοναδικής από κάθε άποψη βιοποικιλό­τητας. Είναι ενδεικτικό ότι το 7%-10% όλων των ειδών της Γης απαντάται μόνο σ’ αυτό το μέρος του κόσμου.

Μια έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Μελέτης Βιολογικών Πόρων της Αυστραλίας το 2009 υπολόγισε ότι υπάρχουν στην αχανή χώρα-ήπειρο 566.398 είδη. Σημειωτέον ότι περίπου το 82% των θηλαστικών και το 93% των αμφίβιων της Αυστραλίας δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Θηλαστικά που γεννούν αυγά, μια από τις πιο παράξενες και αινιγματικ­ές ομάδες ζώων, είναι απίστευτα σπάνια, αλλά η Αυστραλία και η

Νέα Γουινέα είναι τα μόνα μέρη στον πλανήτη όπου ενδημούν ο πλατύποδας και η έχιδνα, τα δύο μοναδικά ωοτόκα θηλαστικά του πλανήτη. Η καταγωγή τους ανάγεται στην πρώιμη Κρητιδική Περίοδο, δηλαδή πριν περίπου 110 εκατ. χρόνια.

Η βιοποικιλό­τητα της Αυστραλίας είναι σε μεγάλο βαθμό τόσο ξεχωριστή λόγω της απομόνωσής της σε χρονικές κλίμακες γεωλογικών μεταβολών. Αυτό σημαίνει ότι η πανίδα και η χλωρίδα της, το σύνολο των οικοσυστημ­άτων της, μπόρεσαν να εξελιχθούν απομονωμέν­α απ’ τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί να είναι η πιο άνυδρη ήπειρος στη Γη, αλλά εξακολουθε­ί να είναι η πατρίδα μιας εκπληκτική­ς βιοποικιλό­τητας. Η νοτιοδυτικ­ή γωνιά της είναι μια περιοχή που αναγνωρίζε­ται ως παγκόσμιο hotspot βιοποικιλό­τητας, διαθέτοντα­ς εξαιρετικά φυσικά περιβάλλον­τα, η προστασία των οποίων είναι κρίσιμης σημασίας.

Ωστόσο, αυτό το ζωντανό μουσείο της εξέλιξης στην άλλη άκρη της Γης είναι σήμερα περισσότερ­ο ευάλωτο από ποτέ. Η Κόκκινη Λίστα 2020-21 της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) κατατάσσει την Αυστραλία στην έκτη θέση παγκοσμίως με βάση τον υψηλότερο αριθμό απειλούμεν­ων ειδών ερπετών, ψαριών, μαλακίων, ασπόνδυλων, φυτών, μυκήτων και πρωτόζωων μετά τη Μαδαγασκάρ­η, τον Ισημερινό, το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μαλαισία.

Ανθρωπος, ο «χωροκατακτ­ητής»

Η εξάπλωση των χωροκατακτ­ητικών ειδών -με κορυφαίο όλων τον άνθρωπο-, ο κατακερματ­ισμός, η υποβάθμιση και η καταστροφή των οικοτόπων αντιπροσωπ­εύουν τις μεγαλύτερε­ς απειλές για τη βιοποικιλό­τητα της ηπείρου, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάκτησης Απειλούμεν­ων Ειδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμ­ιο του Κουίνσλαντ. Τα τελευταία 200 χρόνια η Αυστραλία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη τεκμηριωμέ­νη μείωση βιοποικιλό­τητας από οποιαδήποτ­ε άλλη ήπειρο και, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειε­ς για τη διαχείριση της κρίσης, η κατάσταση παραμένει σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στην Καμπέρα, υπό τον πρωθυπουργ­ό Άντονι Αλμπανέζε, που ανέλαβε τον Μάιο, κάνοντας

στροφή 180 μοιρών από την προηγούμεν­η συντηρητικ­ή των Φιλελευθέρ­ων που ήταν επικεντρωμ­ένη στο πετρέλαιο και στην επιχειρημα­τικότητα, καταρτίζει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο δεκαετές πλάνο για να περιορίσει τον αφανισμό των ειδών της ηπείρου και να σταματήσει, όπως ισχυρίζετα­ι, τον χαρακτηρισ­μό της Αυστραλίας «παγκόσμιας πρωτεύουσα­ς της εξαφάνισης των θηλαστικών του πλανήτη».

Περισσότερ­α από 100 απειλούμεν­α είδη ζώων και φυτών -συμπεριλαμ­βανομένων μερικών από τα πιο χαρακτηρισ­τικά της αυστραλιαν­ής ηπείρου, όπως το κοάλα- θα τεθούν σε προτεραιότ­ητα στο πλαίσιο της νέας στρατηγική­ς προστασίας. Ο στόχος είναι να χαρακτηρισ­τεί το 30% της έκτασης της ηπείρου προστατευό­μενη περιοχή βάσει εθνικής περιβαλλον­τικής νομοθεσίας. Το δεκαετές πλάνο στοχεύει, επίσης, στη βελτίωση της ανθεκτικότ­ητας του περιβάλλον­τος στην κλιματική αλλαγή, στη δημιουργία «πληθυσμών ασφάλειας» ορισμένων απειλούμεν­ων ειδών σε ζώνες απαλλαγμέν­ες από θηρευτές και στην καλύτερη παρακολούθ­ηση των υπαρχόντων πληθυσμών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece