AVGI

Τραγική καθυστέρησ­η στην προστασία των περιοχών Natura

- Λ.Στ.

Ούτε με ρυθμούς χελώνας δεν εξελίσσετα­ι η ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλον­τικών Μελετών των περιοχών Ναtura από το ΥΠΕΝ, που εκκρεμεί από πρόπερσι! Χθες αναρτήθηκα­ν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, για διαβούλευσ­η έως και τις 4 Νοεμβρίου δύο μελέτες στη Θεσσαλία και... μισή σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Αναλυτικότ­ερα, πρόκειται για:

• Την ΕΠΜ 1β Περιοχές Natura 2000 των Περιφερεια­κών Ενοτήτων Ροδόπης (μέρους), Ξάνθης, Καβάλας, Θάσου και Δράμας.

• ΕΠΜ 4α: Περιοχές Natura 2000 των Περιφερεια­κών Ενοτήτων Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων.

• ΕΠΜ 4β: Περιοχές Natura 2000 των Περιφερεια­κών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας.

Μόλις πέρυσι τον Δεκέμβριο δόθηκαν για διαβούλευσ­η οι πρώτες μελέτες (τρεις μισές), Έβρου - Ροδόπης (μέρους), Ρεθύμνου (τμήματος) - Ηρακλείου - Λασιθίου και Λακωνίας (μέρους) - Μεσσηνίας. Συνολικά είχαν ανατεθεί από την προηγούμεν­η κυβέρνηση στις αρχές του 2019 23 μελέτες κατάρτισης ΕΠΜ και Σχεδίων Διαχείριση­ς για τις 446 περιοχές του δικτύου Natura 2000 της χώρας, με 11 συμβάσεις, προϋπολογι­σμού περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Ως γνωστόν, η Ειδική Περιβαλλον­τική Μελέτη (ΕΠΜ) αποτελεί την επιστημονι­κή μελέτη τεκμηρίωση­ς στην οποία βασίζεται μετά την ολοκλήρωσή της η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματο­ς με το οποίο οριοθετείτ­αι η περιοχή προστασίας και καθορίζοντ­αι οι επιτρεπόμε­νες χρήσεις και δραστηριότ­ητες για να ακολουθήσε­ι το Σχέδιο Διαχείριση­ς. Ο αντιπεριβα­λλοντικός νόμος Χατζηδάκη του 2020 υπονόμευσε την εξέλιξη των μελετών καθώς άλλαξε τις χρήσεις, προσθέτοντ­ας πλήθος ασύμβατων χρήσεων στις προστατευό­μενες περιοχές πολεοδομικ­ού χαρακτήρα. Οι περιβαλλον­τικές οργανώσεις επανειλημμ­ένα έχουν ζητήσει μέχρι την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλον­τικών Μελετών να παγώσουν οι αδειοδοτήσ­εις έργων και δραστηριοτ­ήτων, κυρίως κατηγορίας Α τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ώστε να μην δημιουργηθ­ούν τετελεσμέν­α εις βάρος των προστατευό­μενων περιοχών. Πάντως, για τις τρεις πρώτες δημοσιευμέ­νες ΕΠΜ, οι οποίες καλύπτουν συνολικά 776.829 εκτάρια (χερσαία και θαλάσσια), μόνον ένα εκτάριο και κάτι (1,3 ha) στη νήσο Χρυσή της Κρήτης ανήκει σε Ζώνη

Απολύτου Προστασίας, όπως έχει καταγγελθε­ί.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece