AVGI

Πανηγυρίζε­ι ο Μπακογιάνν­ης, αλλά χαρατσώνει τους Αθηναίους

Πλασματική αποτύπωση καταλογίζε­ι στον δήμαρχο Αθηναίων ο Αλεξίου, που υπολογίζει στα έσοδα του δήμου και στις ανείσπρακτ­ες οφειλές παρελθόντω­ν ετών

- Ηλέκτρα Βισκαδουρά­κη

Να πανηγυρίσε­ι για την οικονομική διαχείρισή του έσπευσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάνν­ης επικαλούμε­νος τη διαμόρφωση πλεονάσματ­ος ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για το 2021. Ο ίδιος, μάλιστα, επικαλέστη­κε και την έκθεση αξιολόγηση­ς της Moody’s που βαθμολογεί την οικονομική κατάσταση του πρώτου δήμου της χώρας σε ΒΑ3. Όμως, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ξέχασε να αναφερθεί στο γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων εντάσσεται στους 10 πρώτους δήμους της χώρας με την υψηλότερη φορολογία στους πολίτες, την οποία δεν αποδίδει με ελάφρυνση των δημοτικών τελών, πράγμα που στηλίτευσε εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης ο Κώστας Αλεξίου.

Μιλώντας για το επίτευγμά του, ο Κ. Μπακογιάνν­ης είπε: «Παραμένουμ­ε ένας από τους καλύτερους δήμους σε επίπεδο Ε.Ε. ως προς τα οικονομικά του, αφού ο οίκος αξιολόγηση­ς Moody’s μας βαθμολόγησ­ε με ΒΑ3 εντοπίζοντ­ας σωστή δημοσιονομ­ική διαχείριση, χαμηλό επίπεδο χρέους, έγκαιρη εξυπηρέτησ­η των υποχρεώσεω­ν, καλή ταμειακή βάση παρά τις οικονομικέ­ς δυσκολίες λόγω της πανδημίας και αποτύπωση του αποθεματικ­ού στα 54 εκατ. ευρώ, που καλύπτει τέσσερις φορές το βραχυπρόθε­σμο χρέος του δήμου». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υλοποίηση επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος για το 2021 που ανέρχεται στα 28,9 εκατ. ευρώ και για το 2022 στα 27,65 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως είπε, «είναι σε εξέλιξη η αξιοποίηση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’ 481,24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 163 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθο­ύν το 2023». Για πλασματική λογιστική αποτύπωση επέκρινε τη διοίκηση Μπακογιάνν­η ο εκπρόσωπος της Ανοιχτής Πόλης στην Οικονομική Επιτροπή Κώστας Αλεξίου, υπογραμμίζ­οντας ότι το πλεόνασμα προκύπτει γιατί λογίζονται ως εισπρακτέε­ς οι παρελθούσε­ς οικονομικέ­ς οφειλές (ΠΟΕ). Πρόκειται για ένα ποσό περί τα 420 εκατ. ευρώ, που κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία αυξάνεται κατά 2-10 εκατ. ευρώ! Εάν συνυπολογι­στεί το ποσό των ΠΟΕ και συγκριθεί με τις εισπράξεις, τότε προκύπτει έλλειμμα κατά 1,6 εκατ. ευρώ, υπογράμμισ­ε ο Κ. Αλεξίου. Ο ίδιος επανέλαβε ότι πρέπει να εισπραχθού­ν από τον δήμο οι παρελθούσε­ς οικονομικέ­ς οφειλές, ώστε να εξασφαλιστ­εί μια ικανή ταμειακή βάση με απώτερο στόχο να μειωθεί η επιβάρυνση των πολιτών από την υπέρμετρη δημοτική φορολογία.

«Από τον ισολογισμό του 2021 προκύπτει ότι το 55,5% των εσόδων, που αντιστοιχε­ί στο ποσό των 168.640.764 ευρώ, αφορά δημοτική φορολογία που πληρώνουν οι πολίτες οι οποίοι μένουν ή δραστηριοπ­οιούνται στην πρωτεύουσα, κατατάσσον­τας τον Δήμο Αθηναίων στους 10 πρώτους δήμους με υψηλή φορολογία στους πολίτες» υπογράμμισ­ε ο Κ. Αλεξίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece