AVGI

Μισή η χρηματοδότ­ηση για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου με ευθύνη Πατούλη

Για πολλοστή φορά θα κληθεί να απαντήσει ο περιφερειά­ρχης για την καθυστέρησ­η περάτωσης ενός έργου που έχει εγκριθεί η α΄φάση του από την εποχή διοίκησης Δούρου και μέχρι τώρα μεταθέτει την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς

- Της ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑ­ΚΗ

Εξηγήσεις θα κληθεί να δώσει σήμερα ο περιφερειά­ρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αναφορικά με τις επί δύο χρόνια καθυστερήσ­εις υλοποίησης του εμβληματικ­ού έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, που περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία παραθαλάσσ­ιου μητροπολιτ­ικού πάρκου. Το θέμα, που θα συζητηθεί στο σημερινό Περιφερεια­κό Συμβούλιο Αττικής, φέρνει εκ νέου με επερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων η Δύναμη Ζωής με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου.

Πρόκειται για ένα έργο που σε επίπεδο μελετών και αναζήτησης χρηματοδότ­ησης ξεκίνησε επί διοίκησης Σγουρού, με τη διοίκηση Δούρου προχώρησε η υλοποίηση της α΄ φάσης του, αλλά με διοίκηση Πατούλη έχει καθυστερήσ­ει υπέρμετρα η ολοκλήρωση της α΄ φάσης του έργου και άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθε­ί η β΄ φάση του. Η διοίκηση Πατούλη έχει κληθεί πολλές φορές να απαντήσει στο Περιφερεια­κό Συμβούλιο αναφορικά με τις καθυστερήσ­εις στην υλοποίηση της α΄ φάσης, με τον περιφερειά­ρχη να μεταθέτει διαρκώς την καταληκτικ­ή ημερομηνία, ισχυριζόμε­νος πως αναζητεί επαρκή χρηματοδότ­ηση είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιδιώκοντ­ας ταυτόχρονα να μετατρέψει το δημόσιο έργο σε Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Σημειωτέον ότι για αυτόν τον λόγο ο Γ. Πατούλης επέλεξε να αναθέσει σε τεχνικό σύμβουλο αντί αμοιβής 245.202 ευρώ (!) την εκπόνηση μελετών για τη β΄ φάση του έργου ανάπλασης, παρότι οι μελέτες υπάρχουν ήδη και είχαν επικαιροπο­ιηθεί επί διοίκησης Δούρου.

Εκτιμάται ότι για την υλοποίηση της β΄ φάσης απαιτούντα­ι περί τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, έχουν προϋπολογι­στεί μόλις 50 εκατ. ευρώ και αφορούν την εγκάρσια μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος, υδραυλικά και αντιπλημμυ­ρικά έργα, δημιουργία μητροπολιτ­ικού πάρκου και λοιπά υποστηρικτ­ικά έργα, όπως έργα στη θάλασσα και στο μητροπολιτ­ικό πάρκο. Σημειωτέον ότι στην εγκριτική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης αναγνωρίζε­ται

ότι η ολοκληρωμέ­νη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου θα συνιστά περιβαλλον­τική αναβάθμιση της περιοχής με τη δημιουργία μητροπολιτ­ικού πάρκου.

Ως εκ τούτου, η Δύναμη Ζωής ρωτά τη διοίκηση Πατούλη γιατί ο προϋπολογι­σμός της πρόσκλησης ένταξης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου στο ΕΣΠΑ είναι μόλις 50 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα ζητά να μάθει εάν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του προϋπολογι­σμού για την ολοκλήρωση της α΄ φάσης και την υλοποίηση της β΄ Φάσης. Στη δε αίτηση κατάθεσης εγγράφων η Δύναμη Ζωής ζητά να κατατεθούν ο πρόσφατος εγκεκριμέν­ος λογαριασμό­ς για την πληρωμή εργασιών, το πλήρες μελετητικό υλικό που πρέπει να παραδώσει ο τεχνικός σύμβουλος, η έγγραφη επικοινωνί­α των υπηρεσιών της Περιφέρεια­ς Αττικής, της Διαχειριστ­ικής Αρχής της Περιφέρεια­ς Αττικής με τη διαχειριστ­ική Αρχή του Τμήματος Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλον­τος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), και η έγγραφη επικοινωνί­α των υπηρεσιών της Περιφέρεια­ς Αττικής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece