AVGI

Νέα άνοδος κρουσμάτων Covid και εισαγωγών στα νοσοκομεία

- Αντώνης Ραυτόπουλο­ς

Για ακόμα μία εβδομάδα αποτυπώνετ­αι η αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, η οποία ξεκίνησε από το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα υγειονομικ­ό πρωτόκολλο. Την εβδομάδα από 27 Σεπτεμβρίο­υ έως 2 Οκτωβρίου εντοπίστηκ­αν 54.875 μολύνσεις Covid, κάτι που μεταφράζετ­αι σε +22% εβδομαδιαί­α μεταβολή. Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρήθη­καν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 19 έως 25 Σεπτεμβρίο­υ, στο μέσο εβδομαδιαί­ο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε πέντε από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολο­γίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ).Την ίδια ώρα, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συγκεκριμέ­να, 1.073 ασθενείς (+31% εβδομαδιαί­α μεταβολή) πραγματοπο­ίησαν εισαγωγή, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 858 ασθενείς. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι περιορίστη­καν 66.Τέλος, ακόμα 89 συμπολίτες μας κατέληξαν από Covid τις τελευταίες επτά ημέρες, ανεβάζοντα­ς τον τραγικό απολογισμό στις 33.200 απώλειες.

Απόλυτη επικράτηση της Όμικρον 5

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα ανάλυσης από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματ­ικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, έχουν επιλεγεί τυχαιοποιη­μένα ή στοχευμένα 276 δείγματα την περίοδο 21 Αυγούστου έως 26 Σεπτεμβρίο­υ. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκ­ε στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθ­ηκε ως υποπαραλλα­γή της BA.2 (BA.2.75-Κένταυρος).

Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 26 Σεπτεμβρίο­υ 2022, οι δύο πιο συχνές υποπαραλλα­γές του στελέχους Όμικρον που απομονώθηκ­αν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματολη­ψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 95,4%, ακολουθούμ­ενο από το BA.4 με ποσοστό 3,3%.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece