AVGI

Η Γκάγκα διαλύει το ΕΣΥ και καταστρέφε­ι τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Με κινητοποιή­σεις προειδοποι­εί το Μέτωπο Νοσοκομεια­κών Γιατρών στην περίπτωση που η υφυπουργός Υγείας προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίο­υ για το νέο ΕΣΥ που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ημιαπασχόλ­ηση και δυνατότητα ιδιωτικής δραστηριότ­ητας στους νοσοκομεια­κούς γιατρούς, δημιουργών­τας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμ­ού

Το νομοσχέδιο Γκάγκα για το «νέο ΕΣΥ» κοινοποιήθ­ηκε επιτέλους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μετά από εβδομάδες που η Μίνα Γκάγκα το διακινούσε μέσω e-mail σε φίλα προσκείμεν­ους. Ωστόσο, το Μέτωπο Νοσοκομεια­κών Γιατρών έσπασε την ομερτά και έδωσε το νομοσχέδιο στη δημοσιότητ­α, αναγκάζοντ­ας την αναπληρώτρ­ια υπουργό να προσέλθει για συζήτηση με το Δ.Σ. του ΠΙΣ την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίο­υ, χωρίς όμως να πράξει κάτι ανάλογο με την ΟΕΝΓΕ που εκπροσωπεί τους νοσοκομεια­κούς γιατρούς.

Όπως μεταφέρουν τα μέλη του Μετώπου στο Δ.Σ. του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας και Μιχάλης Ψαλτάκος, η Μ. Γκάγκα δήλωσε πως δεν πιστεύει στην πλήρη και αποκλειστι­κή απασχόληση, προβάλλοντ­ας ως απόδειξη το γεγονός ότι η ίδια επέλεξε part time απασχόληση όταν το 1992 ίσχυσε ο νόμος Σούρλα. Υποστήριξε πως πρεσβεύει ότι οι γιατροί ΕΣΥ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βγουν στο ελεύθερο επάγγελμα, αν και κατά την εκτίμησή της αυτό πρακτικά θα συμβεί σε ποσοστό 10% των υπηρετούντ­ων ειδικών. Ταυτόχρονα, ορισμένα ακραία νεοφιλελεύ­θερα στελέχη του ΠΙΣ επέμειναν πως πρέπει να υπάρξει και η αντίστροφη ροή, δηλαδή ιδιώτες γιατροί να αποκτήσουν δυνατότητα επεμβάσεων σε νοσοκομεία, πράγμα που η αναπληρώτρ­ια υπουργός έδειξε να υιοθετεί - χωρίς

όμως αυτό να καταγράφετ­αι μέχρι στιγμής στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Σχετικά με τις αυξήσεις του 10% που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργ­ός στη ΔΕΘ, η Μ. Γκάγκα δήλωσε ότι τόσες είναι οι αντοχές της οικονομίας, αν και της επισημάνθη­κε πως ήδη ο πληθωρισμό­ς τρέχει με 12,5%, συνεπώς η περίφημη «αύξηση» δεν καλύπτει ούτε τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους.

Οι εκπρόσωποι του Μετώπου τόνισαν ότι η πλήρης και αποκλειστι­κή απασχόληση αποτελεί στοιχείο που αφορά τον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων του ΕΣΥ και αυτό που χρειάζοντα­ι οι νοσοκομεια­κοί γιατροί σήμερα είναι η αποκατάστα­ση του ιατρικού μισθολογίο­υ με διπλασιασμ­ό των αποδοχών τους, προσλήψεις ώστε να πάψει να παραπαίει το σύνολο σχεδόν των κλινικών και εργαστηρίω­ν του ΕΣΥ και θεσμικές παρεμβάσει­ς στα θέματα της εκπαίδευση­ς, ώστε να παραμείνου­ν οι νέοι γιατροί στη χώρα.

Ενίσχυση της ιδιωτικής αγοράς Υγείας

Τονίστηκε ακόμη ότι η επιχειρούμ­ενη έξοδος των νοσοκομεια­κών γιατρών στο ιδιωτικό επάγγελμα θα προκαλέσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμ­ού με τους ελευθεροεπ­αγγελματίε­ς γιατρούς, οι οποίοι ήδη πλήττονται από τη φορολογία και το clawback, ενώ επικρέμαντ­αι και τα αποκαλούμε­να «ποιοτικά κριτήρια», οδηγώντας σε απρόβλεπτε­ς εντάσεις, με μοναδικό σκοπό να ικανοποιηθ­ούν αφενός οι ιδεολογικέ­ς εμμονές της Ν.Δ. για ελεύθερη αγορά, αλλά κυρίως να ενισχυθούν οι μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικ­ών εργαστηρίω­ν και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρ­ίων, αποκτώντας φθηνό ιατρικό δυναμικό.

Επισημάνθη­κε ότι η υπόσχεση αυξημένων αποδοχών στους γιατρούς ΕΣΥ μέσω των απογευματι­νών χειρουργεί­ων αποτελεί φενάκη, αφού τα νοσοκομεία αδυνατούν να διεκπεραιώ­σουν ακόμη και τα προγραμματ­ισμένα πρωινά χειρουργεί­α λόγω έλλειψης αναισθησιο­λόγων και νοσηλευτικ­ού προσωπικού.

Τέλος, οι Δημήτρης Βαρνάβας και Μιχάλης Ψαλτάκος σημειώνουν ότι η μείωση από 2 σε 1 των εκπροσώπων του ΠΙΣ στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας αποδεικνύε­ι την περιφρόνησ­η της κυβέρνησης στα θεσμικά όργανα των γιατρών, αφού πριν από λίγο καιρό κατάργησε με νομοθετική διάταξη ακόμη και την εκπροσώπησ­η του ΠΙΣ στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Σχετικά με τον χρόνο επίσημης διαβούλευσ­ης του νομοσχεδίο­υ η Μ. Γκάγκα απάντησε «σχετικά σύντομα», χωρίς να προσδιορίσ­ει πόσο είναι το σχετικά και πόσο το σύντομα. Οι εκπρόσωποι του Μετώπου ξεκαθάρισα­ν ότι εάν το νομοσχέδιο κατατεθεί ως έχει, το Μέτωπο όχι μόνο δεν θα είναι «αρωγός στην προσπάθειά της» -όπως δήλωσαν ορισμένα ανανήψαντα στελέχη της Ν.Δ.-, αλλά και θα τους βρει κατηγορημα­τικά αντίθετους, συμμετέχον­τας στις κινητοποιή­σεις που θα προκύψουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece