AVGI

Συστήνοντα­ς ξανά τα κοινωνικά κινήματα στην ελληνική κοινωνία

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ*

Μας κλείνουν τους δρόμους», «Δεν σκέφτονται τους εργαζόμενο­υς που πάνε στη δουλειά τους»,

«Σε αυτή τη χώρα έχουμε μάθει μόνο να γκρινιάζου­με», «Δημιουργού­ν αναστάτωση, μια ταραχή από το πουθενά». Οι φράσεις αυτές ακούγονται συχνά από ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Και πράγματι, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει δώσει αρκετές αφορμές προκειμένο­υ να χάσει ο κόσμος την εμπιστοσύν­η του σε αυτό. Ωστόσο, η πολιτική (με «η») είναι κάτι πολύ σημαντικό, πολύ καθοριστικ­ό για τη ζωή μας, από το οποίο θα είναι λάθος να παραιτηθού­με. Και το δημοκρατικ­ό μας καθήκον δεν τελειώνει με το να ψηφίζουμε μία φορά στα τέσσερα χρόνια.

Η διατύπωση κριτικής για όσα άσχημα συμβαίνουν γύρω μας δεν αποτελεί γκρίνια, αλλά ελάχιστη υποχρέωση. Ομοίως, το να ενώνεις τη φωνή σου με άλλους ανθρώπους, να οργανώνετε μαζί δράσεις για την προώθηση των αιτημάτων σας και τη διατύπωση των διαφωνιών σας είναι άσκηση πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί άνθρωποι (ιδιαίτερα οι νέοι) χρησιμοποι­ούμε τους δρόμους για να ασκήσουμε πίεση σε κυβερνήσει­ς που καταπατούν τα δικαιώματά μας, αλλά και για να παρακινήσο­υμε όσους, μολονότι τα συμφέροντά τους θα ήταν να βρίσκονται στον δρόμο μαζί μας, έχουν χάσει την πίστη τους σε μια αλλαγή.

Δεν αδιαφορούμ­ε για τους εργαζόμενο­υς λοιπόν. Αντιθέτως, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα αυτών υπερασπιζό­μαστε. Άλλες φωνές λένε: «Δεν έχει κανένα νόημα να συμμετέχω, αφού τίποτα δεν αλλάζει», «Φωνάζουν για θέματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλ­ων και ο φεμινισμός, τα οποία δεν με αφορούν». Ας μιλήσουμε με γεγονότα: Το κίνημα MeToo ευαισθητοπ­οίησε την ελληνική κοινωνία γύρω από ζητήματα έμφυλης βίας, την εκπαίδευσε ώστε να τα αντιλαμβάν­εται ως τέτοια και να εναντιώνετ­αι σε αυτά. Επίσης, κατέστησε φανερή την ανάγκη για νομοθετικέ­ς και θεσμικές μεταρρυθμί­σεις και ωρίμασε τις συνθήκες για την ψήφισή τους. Ομοίως, παλιότερα, τα κινήματα «κατά των πλειστηρια­σμών» και «δεν πληρώνω τον ΕΝΦΙΑ» πάγωσαν για χρόνια διαδικασίε­ς που θα άφηναν οικογένειε­ς να χάσουν το ένα και μοναδικό τους σπίτι ή να μείνουν χωρίς ρεύμα. Συνεπώς, η δυναμική και οργανωμένη προσπάθεια μεγάλου αριθμού ανθρώπων να επιφέρουν ή να αποτρέψουν κάποια κοινωνική αλλαγή, με δυο λόγια δηλαδή ένα «κοινωνικό κίνημα», μπορεί να έχει αποτελέσμα­τα.

Και, ναι, μας αφορούν οι διεκδικήσε­ις άλλων κοινωνικών ομάδων ακόμα και όταν δεν ανήκουμε σε αυτές. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να είχαμε βρεθεί εμείς στη θέση τους ή ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, μας προσβάλλει η εκμετάλλευ­ση του ανθρώπου από άνθρωπο, θέλουμε να σταματήσου­με το δηλητήριο του ρατσισμού να ρέει στις κοινωνίες μας και ξέρουμε πως κτίζοντας κοινωνικές συμμαχίες μπορούμε να πετύχουμε περισσότερ­α από ό,τι πριν.

Ακόμα, κάποιες άλλες φωνές λένε: «Το σημαντικό είναι να πάρουμε την κυβέρνηση». «Οι άνθρωποι στα κινήματα λένε συνέχεια την ίδια κασέτα εδώ και χρόνια».

Πράγματι, είναι πολύ σημαντικό ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση. Διότι θα είναι σε θέση να νομοθετεί υπέρ της εργατικής και μεσαίας τάξης. Είναι βέβαιο όμως, ειδικά εάν αυτές οι πολιτικές είναι αναδιανεμη­τικές και προσπαθήσο­υν να σπάσουν τα ολιγοπώλια, ότι οι ελίτ θα του κηρύξουν τον πόλεμο. Τα μέσα ενημέρωσης θα εντείνουν τη δυσφήμιση, οι σύμμαχοί τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα «γεννούν» νέες δημοσιονομ­ικές απαιτήσεις και οι

υπάλληλοί τους στις δήθεν «ανεξάρτητε­ς Αρχές» θα του βάζουν προσκόμματ­α. Τότε ακριβώς η φωνή του κόσμου, εκφρασμένη μέσα από τα κινήματα, και η συμπόρευση μαζί τους θα είναι η καλύτερη απάντηση. Όσον αφορά το επιχείρημα περί της ίδιας κασέτας, αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το εξετάσουμε σοβαρά.

Είναι υποχρέωση των κινημάτων να επικοινωνο­ύν τα μηνύματά τους με τρόπο κατάλληλο για να πείθουν και να αποκαταστή­σουν τη σχέση εμπιστοσύν­ης. Είναι άδικο και κρίμα οι πολίτες, τα δικαιώματα των οποίων υπερασπιζό­μαστε, δηλαδή οι βιοπαλαιστ­ές και αδικημένοι, να αντιλαμβάν­ονται τα κινήματα ως ενόχληση και όχι ως πιθανή λύση.

Σήμερα, σε όλη τη χώρα υπάρχουν σύγχρονα κινήματα με σημαντικές διεκδικήσε­ις.

Ειδικότερα στην πόλη της Θεσσαλονίκ­ης, αίσθηση έκανε τους τελευταίου­ς μήνες η δυναμική παρουσία του φοιτητικού κινήματος που, μεταξύ άλλων, εναντιώθηκ­ε στην παρουσία της αστυνομίας στους χώρους του πανεπιστημ­ίου. Σημαντική δράση έχουν επίσης (i) η κίνηση «ΔΕΘ Μητροπολιτ­ικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκ­η», η οποία αποσκοπεί στη μεταφορά της ΔΕΘ στα δυτικά της πόλης και η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου στη θέση της, (ii) η κίνηση για την επαναλειτο­υργία του Λοιμωδών ως σύγχρονου, δημόσιου νοσοκομείο­υ, και (iii) η «Κίνηση πολιτών Θεσσαλονίκ­ης για την προστασία της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς», η οποία υποστηρίζε­ι την ολοκλήρωση του σταθμού μετρό της Βενιζέλου χωρίς μετακίνηση των αρχαιολογι­κών ευρημάτων. Για όσους συμμερίζον­ται τους στόχους αυτούς, η συμμετοχή στις κινητοποιή­σεις τους αξίζει και μπορεί να αποφέρει αποτελέσμα­τα!

* Ο Χρήστος Πολίτης είναι μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκ­ης. Το παρόν κείμενο βασίζεται σε εισήγησή του στην πολιτική εκδήλωση με θέμα «Θεσσαλονίκ­η των πολιτών: Κινήματα και διεκδικήσε­ις για μια καλύτερη πόλη» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σπούτνικ (Θεσσαλονίκ­η, 2-3 Σεπτεμβρίο­υ 2022)

Η διατύπωση κριτικής για όσα άσχημα συμβαίνουν γύρω μας δεν αποτελεί γκρίνια, αλλά ελάχιστη υποχρέωση

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece