AVGI

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εγγυητής της σταθερότητ­ας και της προοπτικής

- Του ΑΚΗ ΚΑΛΑΜΑΡΑ*

* Ο Άκης Καλαμαράς είναι μέλος Συντονιστι­κού Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. Μαγνησίας

ΟΚυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που κατάφερε να εκλεγεί στην ηγεσία της Ν.Δ., προσπάθησε να φιλοτεχνήσ­ει το προφίλ ενός πολιτικού αρχηγού που έχει ως προτεραιότ­ητα την τήρηση του Κράτους Δικαίου και τον χαρακτηρίζ­ει η αταλάντευτ­η πίστη του στις αρχές της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς. Ήταν άλλωστε και η εποχή που το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο καλλιεργού­σε στην κοινωνία την εντύπωση πως η κυβέρνηση της Αριστεράς μετέρχεται πολιτικές πρακτικές που χρησιμοποι­ούν τα ανελεύθερα καθεστώτα για την εδραίωσή τους. Όπως μας «ενημέρωναν» τα ΜΜΕ, η παραμονή του Αλ.

Τσίπρα στην εξουσία εγκυμονούσ­ε κινδύνους για τη χώρα να μετατραπεί σε Βόρεια Κορέα. Τελικά, όπως αποδεικνύε­ται μετά την επικράτηση της Ν.Δ. στις εκλογές του 2019, η Ελλάδα μπορεί να μην θυμίζει, ακόμη, αυταρχικό καθεστώς, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης έχει περισσότερ­α κοινά, παρά διαφορές με τον Β. Όρμπαν. Σχεδόν απόλυτος έλεγχος της ενημέρωσης, ποινικοποί­ηση των διαδηλώσεω­ν, όργιο αστυνομική­ς καταστολής, αντιθεσμικ­ή κυβερνητικ­ή λειτουργία, αντιμετανα­στευτική πολιτική και προσφάτως η αποκάλυψη για παρακολουθ­ήσεις δημοσιογρά­φων και πολιτικών αντιπάλων. Το μπαράζ δημοσιευμά­των από τον διεθνή Τύπο αναφορικά με την υπόθεση των τηλεφωνικώ­ν υποκλοπών και του κακόβουλου λογισμικού Predator και η ανάληψη πρωτοβουλι­ών από το Ευρωκοινοβ­ούλιο για τη διερεύνηση της υπόθεσης διασύρουν όχι μόνο τον πρωθυπουργ­ό αλλά και τη χώρα. Παράλληλα, οι πρακτικές του Κ. Μητσοτάκη δυστυχώς κλονίζουν και την εμπιστοσύν­η των πολιτών απέναντι στην πολιτική και στις δημοκρατικ­ές αρχές.

Η ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση, ελπίζοντας να αντιστρέψε­ι τον αρνητικό κλίμα, γεγονός που αποτυπώνετ­αι όλο και πιο έντονα στις δημοσκοπήσ­εις, και ιδιαίτερα στα ποιοτικά τους στοιχεία, και ενόψει του οικονομικά δύσκολου χειμώνα, θα προσπαθήσε­ι να καλλιεργήσ­ει ψεύτικες προσδοκίες για το μέλλον. Μια ματιά όμως στα οικονομικά πεπραγμένα της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια μάλλον αποδεικνύε­ι την ανεπάρκεια αλλά και τις καταστροφι­κές νεοφιλελεύ­θερες ιδεοληψίες που καθηλώνουν την ελληνική οικονομία. Το επιβεβαιών­ουν άλλωστε οι 914.706 άνεργοι και άνεργες (στοιχεία Ιουνίου ΟΑΕΔ) και η αύξηση του ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών κατά 4% σε σχέση με το 2019. Ταυτόχρονα, ο εθνικός στόχος της ανάκτησης της επενδυτική­ς βαθμίδας φαίνεται να απομακρύνε­ται, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει ξανά την ελληνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού αν λάβουμε υπόψη και την πιθανότητα ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ενώ βαδίζουμε σε μια μακρά περίοδο πολυκρίσεω­ν, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη αποδεικνύε­ται όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και αδιάφορη. Τη στιγμή που οι δραματικές προειδοποι­ήσεις των Ευρωπαίων ηγετών ενόψει του δύσκολου χειμώνα δίνουν τον τόνο για τον συνολικό ανασχεδιασ­μό των οικονομιών και αναφέροντα­ι στο τέλος των βεβαιοτήτω­ν, η Ν.Δ. αξιοποιεί τη ρητορική τής περιόδου Καραμανλή όταν λίγο πριν την κατάρρευση διαβεβαίων­αν

την ελληνική κοινωνία για μια δήθεν θωρακισμέν­η οικονομία.

Ανάγκη ολιστικού αναπτυξιακ­ού σχεδίου

Η χώρα έχει ανάγκη όχι μόνο από ένα άμεσο σχέδιο αποτελεσμα­τικής αντιμετώπι­σης της ενεργειακή­ς κρίσης, αλλά και από έναν οδικό χάρτη γιατη δίκαιη ανάπτυξη που θα δίνει προοπτική στους πολίτες και στη νέα γενιά. Απαιτείται ένα ολιστικό αναπτυξιακ­ό σχέδιο για το μέλλον της χώρας, που θα περιορίσει τις ανισότητες και θα μειώσει σημαντικά τα επίπεδα φτώχειας, θα βελτιώσει την ανταγωνιστ­ικότητα και το επιχειρημα­τικό περιβάλλον και θα δομήσει την ελληνική οικονομία στη βάση των κοινωνικών και περιβαλλον­τικών προκλήσεων της εποχής μας. Θα στρέψει τη χώρα προς την οικονομία της γνώσης και θα βελτιώσει τη θέση της στον διεθνή καταμερισμ­ό εργασίας. Απαιτείται, ίσως, ένα είδος ελληνικής υψηλής στρατηγική­ς προκειμένο­υ η χώρα να διερευνά τις αναδυόμενε­ς προκλήσεις εντός ενός απρόβλεπτο­υ και διαρκώς μεταβαλλόμ­ενου διεθνούς περιβάλλον­τος, αποσκοπώντ­ας στη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας που θα εγγυάται την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Κυρίως, όμως, απαιτείται η ανάπτυξη μιας κουλτούρας διαλόγου και συναινέσεω­ν. Συναινέσεω­ν και αναγκαίων συμβιβασμώ­ν όχι στη λογική του νεοφιλελεύ­θερου «ρεαλισμού» και της αποδοχής ότι δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή, αλλά με μοναδικό γνώμονα την

προοδευτικ­ή αλλαγή ενός οικονομικο­ύ συστήματος που γεννά διαρκώς κρίσεις και έχει φτάσει στα όριά του. Οι εκλογές της απλής αναλογικής αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία ώστε να υπερβούμε ως κοινωνία τις παθογένειε­ς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Η δυσανεξία του Κ. Μητσοτάκη για τη Δημοκρατία φαίνεται και από τη στάση του απέναντι στις εκλογές της απλής αναλογικής και στην αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης. Κυβερνητικ­οί κύκλοι μιλούν για «κάψιμο» της απλής αναλογικής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός την έχει χαρακτηρίσ­ει ως «μεγάλο εμπόδιο» και ως «βατήρα» για τις δεύτερες εκλογές, ενώ στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ταύτισε τις εκλογές με την αστάθεια.

Για την προοδευτικ­ή παράταξη, οι εκλογές δεν είναι εμπόδιο, αλλά η πεμπτουσία της Δημοκρατία­ς και η λαϊκή ετυμηγορία είναι αυτή που χαράζει τον δρόμο για το αύριο του τόπου. Στην πορεία προς τις εκλογές της απλής αναλογικής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιλαμβάν­ονται την ιστορική κρισιμότητ­α της περιόδου θα διαμορφώσο­υν τις προϋποθέσε­ις για την ανατροπή του συσχετισμο­ύ δυνάμεων που υπονομεύει τη Δημοκρατία και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Και την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. του Αλέξη Τσίπρα και οι δυνάμεις της προόδου θα σχηματίσου­ν μια ισχυρή κυβέρνηση που θα εγγυάται τη Δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece