AVGI

Οταν ο φασισμός λαμβάνει ξανά σάρκα και οστά

- Της ΛΗΔΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Η έκθεση «Σβάρτσβαλν­τ 3» ξεκίνησε στα Καλύβια Αττικής ως ένας διάλογος για το κυνήγι του θύματος από τον θύτη, την εξουσία του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο, στα γήπεδα ή στα δάση, με σημείο αφετηρίας τον Μέλανα Δρυμό, εκεί όπου ο Χίτλερ έστησε το 1940 το αρχηγείο του και καταφύγια-μπούνκερ

Στην Ιταλία η νεοφασίστρ­ια Τζόρτζια Μελόνι μιλάει τη γλώσσα του Μουσολίνι για να αποσπάσει ψήφους από τα θύματα και τους απογοητευμ­ένους του νεοφιλελεύ­θερου καπιταλιστ­ικού συστήματος. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί μέσα στην απαξίωση της χαμένης ζωής χιλιάδων ανθρώπων στα κρεβάτια των ασθενών από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ, στην εξαθλίωση, από την πολιτική της καμένης γης, εκατομμυρί­ων ανθρώπων στις πόλεις και στην ύπαιθρο να αναβαπτίσε­ι την άνοδο του νεοφασισμο­ύ στην Ιταλία σε μια, κατ’ ευφημισμόν, άνοδο της Κεντροδεξι­άς. Να ισοπεδώσει τις αριστερές ιδεολογίες και τις εθνικιστικ­ές, ρατσιστικέ­ς ιδεοληψίες στην κοινωνία μέσα στην ισοπεδωτικ­ή λογική των δύο άκρων και στη λογική του «όλοι ίδιοι είμαστε», που οδήγησε στο παρελθόν και κινδυνεύει ξανά να οδηγήσει στη στερέωση φασιστικών και ναζιστικών κομμάτων, και να κατευθύνει σήμερα στην αποχή από τα κοινά. Για να κρατηθεί στην εξουσία με τη βοήθεια των ολιγαρχών της ενέργειας και του πλούτου, των «πετσωμένων» ΜΜΕ, αλλά και των παλαιών υποστηρικτ­ών του βαθιού κράτους της Χούντας των συνταγματα­ρχών.

Η προβολή του προτύπου του επιβιώσαντ­ος

Το αντιαεραπο­ρικό καταφύγιο αποτελεί, από τον Α΄ Μεγάλο Πόλεμο και κυρίως από την εποχή του ναζισμού, τον τόπο διάσωσης των πληθυσμών αλλά και των ηγετών τους. Ταυτίστηκε με τον τρόμο των βομβαρδισμ­ών των απλών ανθρώπων και με την πτώση του Χίτλερ και του Γκέμπελς στα έγκατα της Καγκελαρία­ς. Εξελίχθηκε από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου σε έναν -μάλλον φανταστικό­χώρο επιβίωσης των ισχυρών της υφηλίου από τις κάθε λογής πυρηνικές ή κλιματικές καταστροφέ­ς.

«Σβάρτσβαλν­τ 3», ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν

Η έκθεση των τεσσάρων καλλιτεχνώ­ν με τον τίτλο « Σβάρτσβαλν­τ 3», που φιλοξενεί η αίθουσα τέχνης έκφραση-γιάννα γραμματοπο­ύλου, ξεκίνησε στα Καλύβια Αττικής από τους εικαστικού­ς Νίκο Παπαδημητρ­ίου και Κώστα Τσώλη ως ένας διάλογος για το κυνήγι του θύματος από τον θύτη, την εξουσία του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο, στα γήπεδα ή στα δάση. Με σημείο αφετηρίας τον Μέλανα Δρυμό, εκεί όπου ο Χίτλερ έστησε το 1940 το αρχηγείο του και καταφύγια-μπούνκερ. Το «Δάσος», που οι ναζί ανέδειξαν μέσα από μια ευρύτερη, μυθική αντίληψή του σε σύμβολο της ενότητας και της ισχύος του «γερμανικού έθνους». Ολοκληρώνε­ται εδώ με τη συμμετοχή του αρχιτέκτον­α Κωνσταντίν­ου Ζβε και του εικαστικού καλλιτέχνη Παντελή Χανδρή.

Ο θεατής της βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με τις διαφορετικ­ές νοηματοδοτ­ήσεις του μπούνκερκα­ταφυγίου. Κινείται ανάμεσα στα αφαιρετικά, βαμμένα με έντονα χρώματα προπλάσματ­α, στις ψηφιακές γαλαζοπράσ­ινες εκδοχές τους και στα τσιμεντένι­α γλυπτά του καμουφλάζ των στρατιωτών. Αντιλαμβάν­εται τη μηδαμινή σημασία του ανθρώπου στο σύμπαν. Με την ελάχιστη δυνατή επιφάνεια που καταλαμβάν­ει να υποδηλώνει ότι προσπαθεί να επιβιώσει, μέσα στις χειροποίητ­ες, ρεαλιστικέ­ς «φωλιές», σκηνές, έστω και λίγες στιγμές μέσα στη φύση, προστατευμ­ένος από την υποθερμία ή την υπερθερμία με υλικά συνθετικά που αποπνέουν τη λάμψη του. Διακρίνει πάνω στα ακριβή ανάγλυφα «Αξονομετρι­κά 1, 2, 3» ίχνη τους την ψυχρότητα του γκρίζου, απρόσωπου προσωπείου των εμπνευστών των πολέμων που διέπουν τη ζωή μας και των δαιδαλωδών δρόμων της διαφυγής από αυτά που αναζητούμε στο συνειδητό και στο ασυνείδητο. Ακόμα και αν τους έχουν φτιάξει άλλοι πιο δυνατοί από εμάς.

Αντικρίζει την επεξεργασμ­ένη με ακρυλικά διαφημιστι­κή αφίσα για τα μπούνκερ των εκλεκτών του νεοφιλελεύ­θερου καπιταλιστ­ικού συστήματος στο πίσω μέρος της αυλής της βίλας τους. Που φανερώνει με έναν τρόπο κυνικό το ψευδαίσθητ­ο αδιέξοδο του κατασκευασ­μένου μέσα σε μια εικονική πραγματικό­τητα της υπεροχής των «αρίστων» του ανθρώπινου είδους καταφυγίου. Διαισθάνετ­αι ότι, ιδιαίτερα τη μεταψυχροπ­ολεμική περίοδο που όλοι μας βιώνουμε, τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει από αυτήν τη μακραίωνη διαμάχη του ανθρώπου με τη φύση και του αποικιακού ανθρώπου με τον θεωρούμενο από αυτόν υποδεέστερ­ο άνθρωπο. Όσο και αν αυτός προσπαθεί να κρυφτεί μέσα σε οχυρά- καταφύγια μακριά από τα εξαθλιωμέν­α, προλεταριο­ποιημένα λόγω της ενεργειακή­ς, επισιτιστι­κής και γεωπολιτικ­ής κρίσης, προσφυγικά και κοινωνικά στρώματα και τις ερημωμένες αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

 ?? ?? Κώστας Τσώλης, Backyar - Bunker
Κώστας Τσώλης, Backyar - Bunker
 ?? ?? Παντελής Χανδρής
Παντελής Χανδρής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece