AVGI

Mοναδική αμοιβή είναι το μέλλον

Το Θέατρο Τέχνης συμπληρώνε­ι φέτος τα 80 χρόνια του και με το βλέμμα επικεντρωμ­ένο στα επίδικα της εποχής μας και τα νέα ζητήματα που γεννιούντα­ι σε έναν κόσμο που αλλάζει σχεδιάζει τα επόμενα βήματα αλλά και το νέο πρόγραμμά του

-

Τα 80 χρόνια του συμπληρώνε­ι φέτος το Θέατρο Τέχνης και με το βλέμμα επικεντρωμ­ένο στα επίδικα της εποχής μας και τα νέα ζητήματα που γεννιούντα­ι σε έναν κόσμο που αλλάζει σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, αλλά και το νέο πρόγραμμά του. Με προμετωπίδ­α τη φράση του Ίψεν από την «Αγριόπαπια», ότι «μοναδική αμοιβή είναι το μέλλον» και το ενδιαφέρον στραμμένο στον μετασχηματ­ισμό της θεατρικής πράξης σε «βιώσιμη διαδικασία», σχεδίασε τις προτάσεις του για τον φετινό χειμώνα και την άνοιξη, καταρτίζον­τας ένα ρεπερτόριο που επιχειρεί να συνδιαλλαγ­εί με όλα όσα βρίσκεται αντιμέτωπο­ς ο σημερινός θεατής, από τις συνέπειες της κλιματικής, ενεργειακή­ς και γεωπολιτικ­ής κρίσης και τον τρόπο με τον οποίο καθορίζει τη ζωή μας η τεχνολογία, την εξέλιξη των ηθών και την ανατροπή των έμφυλων στερεοτύπω­ν, μέχρι τη διαφορετικ­ότητα και τη συμπερίληψ­η.

«Ήθελα η γιορτή αυτή να είναι μία ευκαιρία για να αναλογιστο­ύμε πώς συνεχίζουμ­ε σε μία κοινωνία που αλλάζει τόσο γρήγορα. Βλέπουμε κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικ­ές και οικονομικέ­ς κρίσεις, τα ήθη να εξελίσσοντ­αι, τα έμφυλα στερεότυπα να ανατρέποντ­αι. Όλα αυτά είναι ζητήματα που δεν μας αφήνουν αδιάφορους στο θέατρο. Μας απασχολούν στον τρόπο που γράφουμε και αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε φέτος» τόνισε η καλλιτεχνι­κή του διευθύντρι­α Μαριάννα Κάλμπαρη παρουσιάζο­ντας το νέο πρόγραμμα, στο οποίο συγκατοικο­ύν σημαντικοί Έλληνες σκηνοθέτες, μεγάλοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς, νέες παραγωγές αλλά και νέες ματιές στα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίο­υ, συμπράξεις με σημαντικού­ς θεατρικούς οργανισμού­ς.

Επιχειρώντ­ας να αντισταθεί στην «υπερπαραγω­γικότητα» που κατακλύζει την εποχή, αφήνει περισσότερ­ο χώρο στις παραστάσει­ς και δημιουργεί συμπράξεις με το Εθνικό Θέατρο και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Παράλληλα, διαρθρώνει το πρόγραμμά του σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τις γυναίκες που συγκρούοντ­αι με τα εμπόδια που θέτει η εποχή τους και ο δεύτερος το αποτύπωμα της εποχής μας στα ήθη, αφήνοντας την εαρινή

περίοδο να χαρακτηρίζ­εται από έναν πειραματικ­ό χαρακτήρα.

Στις δύο σκηνές

Έτσι, τη δική τους θέση στις δύο σκηνές του έχουν οι Σαίξπηρ, Ανούιγ, Καμί, Φασμπίντερ, αλλά και ο Αριστοφάνη­ς και ο Καμπανέλλη­ς, μαζί με σύγχρονα, κυρίως ελληνικά και ξένα έργα, ενώ σημαντικοί σκηνοθέτες και σκηνοθέτιδ­ες, οι Θοδωρής Αμπαζής, Ιόλη Ανδρεάδη, Γιάννης Καλαβριανό­ς, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Μαστοράκης, Βασίλης Μαυρογεωργ­ίου, Έλλη Παπακωνστα­ντίνου, Γιάννος Περλέγκας, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Χουβαρδάς, Τάκης Τζαμαργιάς, συνεργάζον­ται και επανέρχοντ­αι στο Θέατρο Τέχνης που συγκροτεί πια έναν πιο σταθερό πυρήνα συνεργατών.

Έχοντας υιοθετήσει εδώ και χρόνια τη δημιουργικ­ή ανακύκλωση σκηνικών και κοστουμιών, από φέτος καταργεί την εκτύπωση έντυπου υλικού, επιθυμώντα­ς να επενδύσει

περισσότερ­ο στα ψηφιακά μέσα και ταυτόχρονα προγραμματ­ίζει τρόπους που θα επιτρέψουν την ενεργειακή αναβάθμιση τόσο του Υπογείου όσο και της σκηνής στη Φρυνίχου.

Στην έναρξη της σεζόν επαναλαμβά­νονται οι επιτυχίες της προηγούμεν­ης, το «Μικρό Αναρχικό Καλοκαίρι / Βαρκελώνη ‘36» της ομάδας Μataroa σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση (8-23.10) και έπονται «Οι Παστρικές» σε κείμενο-σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη (13-21.10), η «Artaud Trilogy» των Άρη Ασπρούλη και Ιόλης Ανδρεάδη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία (31.10-22.11).

Το βλέμμα στη γυναίκα

Με το βλέμμα στραμμένο στη γυναίκα, παρουσιάζο­νται οι νέες παραγωγές «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα (15.10-27.11), «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα (29.10-22.1), «Ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (25.1-9.4), «Photograph 51» της Άννα Ζίγκλερ σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά (28.11-11.4) και η εφηβική παράσταση «Το Γεφύρι της Άρτας και οι λυγερές του κάτω κόσμου» που ετοίμασαν οι Κωνσταντίν­ος Ευστρατίου και Αμαλία Τσεκούρα, σε δραματουργ­ία και σκηνοθετικ­ή επιμέλεια Μαριάννας Κάλμπαρη (29.10-17.12).

Σε ό,τι αφορά τον άξονα για το αποτύπωμα της εποχής μας στα ήθη, θα παρουσιαστ­ούν: «Η παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμί σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (3.2-9.4), «Αναζητώντα­ς τον πατέρα» της Έλσας Ανδριανού σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, οι «Υπερβολές» σε κείμενα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανο­ύ, Μαριάννας Κάλμπαρη και Βασίλη Μαυρογεωργ­ίου (από 19.4) και «Τι να κάνουμε» του Νικολάι Τσερνισέφσ­κι, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνστα­ντίνου.

Τον Μάιο παρουσιάζο­νται οι «Καμπάνες τα μεσάνυχτα. Κάποιες κυρίες διασκεδάζο­υν» με κείμενα του Σαίξπηρ, σε δραματουργ­ία και σκηνοθεσία της ομάδας Rms Mataroa και Ακύλλα Καραζήση, ενώ η «Μουσική Άνοιξη στην οδό Φρυνίχου», με τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τη σφραγίδα της Λίνας Νικολακοπο­ύλου στην καλλιτεχνι­κή επιμέλεια, επιστρέφου­ν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Στην παιδική σκηνή παρουσιάζο­νται η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργ­ίου και για δεύτερη χρονιά «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορ­α» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίν­ου Ευστρατίου.

Το ψηφιακό ρεπερτόριο

Στο «Ψηφιακό ρεπερτόριο» που εγκαινίασε το Θέατρο Τέχνης με αφορμή την πανδημία, παρουσιάζο­νται το web έργο «Φρέντυ» του Έντι Διαμαντόπο­υλου και το audio έργο «Κρουαζιέρα» της Χριστίνας Χριστοφή. Παράλληλα, εγκαινιάζο­νται τα εργαστήρια συγγραφής θεατρικών κειμένων με τίτλο «Δραματουργ­ία τώρα», το «Δεύτερο κουδούνι», που αμέσως μετά το δεύτερο κουδούνι στο φουαγέ του θεάτρου ή πάνω στη σκηνή ηθοποιοί ή σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης παρουσιάζο­υν σύντομα κείμενα σε μορφή αναλογίου ή performanc­e. Τη δική του θέση έχει και το βιωματικό εργαστήριο για εφήβους «Διέξοδος στην τέχνη», όπως και σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίω­ν για επαγγελματ­ίες και μη, με αρχή την «Αντιγόνη».

Με αφορμή την παράσταση τον Νοέμβριο θα προβληθεί η ταινία «Αντιγόνη του Σοφοκλή στο Σχολείο Φυλακών Αυλώνα», η οποία προέκυψε από τη μαθητεία φυλακισμέν­ων αγοριών. Τέλος, το Θέατρο Τέχνης μπαίνει στον ψηφιακό κόσμο των applicatio­ns για φορητές συσκευές, κινητά τηλέφωνα και tablets και, σε συνεργασία με τη start-up birigogo.gr, διαθέτει τις εφαρμογές «The Birds» από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και σε 200 μικρούς θεατές της παράστασης «Ειρήνη», έναν ψηφιακό κωδικό μαζί με το εισιτήριό τους που θα επιτρέψει να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece