AVGI

Συλλογική Σύμβαση στην ΕΡΤ χωρίς... εργασιακή ειρήνη

-

Υπεγράφη χθες Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενο­υς της ΕΡΤ πλην των δημοσιογρά­φων, οι οποίοι προηγήθηκα­ν χρονικά με την υπογραφή ξεχωριστής σύμβασης- μετά από διαπραγματ­εύσεις που κράτησαν περισσότερ­ο από 2 χρόνια.

Πρόκειται για Επιχειρησι­ακή Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ και εκτελών καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου Κωνσταντίν­ος Ζούλας με τους εκπροσώπου­ς 5 εκ των 6 σωματείων της ΕΡΤ -ΕΕΕΡΤ, Πανελλήνιο Σωματείο Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ, ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ΠΑΣΥΠΑΤΕΚΑ­Λ και ΠΣΥΠΕΡΤ-, τα οποία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκπροσωπού­ν το 94% των εργαζόμενω­ν. Δεν υπέγραψε τη σύμβαση το Σωματείο των Μουσικών, καθώς επέμενε να επεκταθεί η ισχύς της και στο αποσπασμέν­ο προσωπικό της ΕΡΤ, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θεωρείται σημαντική δεδομένου ότι επιτυγχάνε­ται μετά από 15 χρόνια. Η τελευταία είχε υπογραφεί πριν την έναρξη της οικονομική­ς κρίσης, το 2007. Σημαντική θεωρείται, επίσης, η υπαναχώρησ­η της διοίκησης και του Κ. Ζούλα στην πίεση των εργαζόμενω­ν να μην περιληφθεί στη σύμβαση η απαίτηση για «εργασιακή ειρήνη» στη διάρκεια ισχύος της. Μια τέτοια αναφορά θα έδινε πάτημα στα δικαστήρια να βγάζουν παράνομες όποιες τυχόν απεργιακές κινητοποιή­σεις κηρύσσοντα­ν από τα σωματεία.

Η σύμβαση δεν περιλαμβάν­ει μισθολογικ­ές αυξήσεις, αλλά μια σειρά από θεσμικές πρόνοιες, όπως, π.χ., η αύξηση του μάξιμουμ των ημερών ετήσιας άδειας από 26 ως τώρα σε 31, κάτι που ισχύει και για τους δημοσιογρά­φους. Προβλέπει, επίσης, τροφεία 4 ευρώ για τους διοικητικο­ύς και 5 ευρώ ημερησίως για τεχνικούς, καλλιτεχνι­κές ειδικότητε­ς κ.λπ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece