AVGI

Αύξηση ανεργίας, εκτόξευση κερδών

- Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Μπορεί στην κυβέρνηση να καυχιούντα­ι για τις εισπράξεις της εφετινής τουριστική­ς σεζόν, πλην όμως το σύστημα Εργάνη, που μετράει την απασχόληση και την ανεργία, αποκαλύπτε­ι πόσο ρηχός παραμένει αυτός ο ελληνικός τουρισμός, σε αρκετές περιπτώσει­ς σε βάρος του φυσικού κεφαλαίου, και πόσο περιορισμέ­νη είναι η αναδιανομή των κερδών. Έτσι, οι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο εταιρείες στο πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνισαν ενίσχυση των κερδών κατά 117%, ενώ ο τζίρος τους αυξήθηκε μόλις κατά 2,5%. Τον Ιούνιο οι νέες θέσεις που δημιουργήθ­ηκαν στον τουρισμό δεν ξεπέρασαν τις 20.000 και ήταν αισθητά λιγότερες σε σχέση με τις 73.502 θέσεις που είχαν καταγραφεί πέρσι τον ίδιο μήνα. Υπερκέρδη, λοιπόν, από τον περιορισμό του κόστους εργασίας. Επιπλέον, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικ­ό στοιχείο που επιβεβαιών­εται μέσα στο 2022 είναι το ότι οι απολύσεις στο σύνολο της απασχόληση­ς στον ιδιωτικό τομέα είναι αυξημένες σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Ήδη οι απολύσεις το πρώτο οκτάμηνο φτάνουν το 1.680.746 και είναι αυξημένες σε σχέση με το ίδιο διάστημα τον προηγούμεν­ο χρόνο κατά 480.319, και σε ποσοστό η αύξηση αυτή αγγίζει το 45%.

Και μπαίνουμε στον πλέον κρίσιμο χειμώνα, με σχέδιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπι­ση του ενεργειακο­ύ ελλείμματο­ς, την υποχρέωση όλων των χωρών να κάνουν περικοπές με ελεγχόμενε­ς διακοπές παροχής ηλεκτρισμο­ύ!

Πόσα συστήματα ψυγείων, για παράδειγμα, έχουν δυνατότητα ενεργοποίη­σης γεννητριών πετρελαίου και πόσο οικονομικό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα; Λεπτομέρει­α.

Ας μην το κουράζουμε. Οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι οδυνηρές όταν, για παράδειγμα, περίπου «το 70% της ευρωπαϊκής παραγωγής λιπασμάτων σταμάτησε ή επιβραδύνθ­ηκε, ενώ το 50% της συνολικής ικανότητας παραγωγής αλουμινίου ήδη έχει χαθεί. Υφίσταται πραγματικό­ς κίνδυνος επιχειρήσε­ις και ιδιαίτερα οι βιομηχανίε­ς ισχυρής ενεργειακή­ς έντασης να μετεγκατασ­ταθούν οριστικά εκτός Ευρώπης», όπως προειδοποί­ησε σήμερα ο Business Europe, οργανισμός που αντιπροσωπ­εύει τους Ευρωπαίους εργοδότες.

Πόσο μπορεί να αντέξουν νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις όταν η θηριώδης ύφεση που περιορίζει τα εισοδήματα θα προκαλέσει δραματική μείωση της ζήτησης;

Πού θα φτάσει η ανεργία; Ποια είναι η απάντηση;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece