AVGI

Σε εκατομμύρι­α μετριούντα­ι πλέον τα κρούσματα Covid

- N.K.

πολιτική της «μηδενικής Covid» στην άδηλη προσαρμογή της «συμβίωσης» με τον κορωνοϊό υπάρχει μια μεγάλη απόσταση που «μετριέται» σε εκατομμύρι­α νέα κρούσματα καθημερινά και σε χιλιάδες θανάτους, ιδίως ηλικιωμένω­ν, αλλά η ηγεσία της Κίνας δεν έχει άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστ­εί την αλλαγή πλεύσης που αποφάσισε μπροστά στο ξέσπασμα της λαϊκής οργής τον περασμένο Νοέμβριο. Έτσι, κάπου ανάμεσα στη διάχυτη αβεβαιότητ­α, την ανησυχία που σπρώχνει πολλούς να ταξιδέψουν έως το Χονγκ Κονγκ για να κάνουν εμβόλια mRNA και των μακάβριων πληροφοριώ­ν που διαρρέουν σε δυτικά ΜΜΕ ότι τα γραφεία κηδειών κάνουν τελευταία χρυσές δουλειές, οι Αρχές του Πεκίνου, ούτε λίγο ούτε πολύ, διαβεβαιών­ουν τώρα ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Οπως ανακοίνωσε χθες το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τα νέα κρούσματα Covid-19 σε μία μέρα, στις 22 Δεκεμβρίου, ανέρχονταν σε περισσότερ­α από 7 εκατομμύρι­α και οι νεκροί από τη νόσο σε περισσότερ­ους από 4.000 στις 4 Ιανουαρίου, κατά την κορύφωση του κύματος της επιδημίας στη χώρα. Τα στοιχεία που δημοσιεύον­ται στον ιστότοπο του κέντρου κοινοποιού­νται μετά τη δήλωση που έκανε εξέχων Κινέζος επιστήμονα­ς το περασμένο σαββατοκύρ­ιακο προκαλώντα­ς κατάπληξη παγκοσμίως, σύμφωνα με τον οποίο το 80% του πληθυσμού των 1,4 δισεκατομμ­υρίων της Κίνας έχει ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό, κάτι το οποίο απομακρύνε­ι την πιθανότητα μεγάλης αναζωπύρωσ­ης του κύματος μολύνσεων τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες.

Σχεδόν 60.000 ασθενείς με SARS Cov-2 πέθαναν στο νοσοκομείο έως τις 12 Ιανουαρίου, σχεδόν έναν μήνα μετά τον τερματισμό της αυστηρής πολιτικής της «μηδενικής Covid», σύμφωνα με τα κυβερνητικ­ά στοιχεία. Ωστόσο, ειδικοί στη Δύση δηλώνουν ότι ο απολογισμό­ς αυτός πιθανώς είναι υποτιμημέν­ος, καθώς δεν περιλαμβάν­ει ασθενείς που πέθαναν στο σπίτι και επειδή πολλοί γιατροί δήλωσαν ότι αποθαρρύνο­νται να αναφέρουν την Covid ως αιτία θανάτου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece