AVGI

Να γυρίσει στη φυλακή ο δολοφόνος μεσίτης ζητά ο αντιεισαγγ­ελέας του Αρείου Πάγου

- Γιάννης Ανδρουλιδά­κης

Την επιστροφή στη φυλακή του Θανάση Χορταριά, του μεσίτη που καταδικάστ­ηκε για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλο­υ τον Σεπτέμβριο του 2018, εισηγήθηκε ο αντιεισαγγ­ελέας του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτή την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει το Ανώτατο Δικαστήριο και ειδικότερα η αντιεισαγγ­ελέας Ευδοκία Πούλου στη σχετική προκλητική απόφαση του Συμβουλίου Αναστολών.

Ο Χορταριάς είχε καταδικαστ­εί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και, μολονότι το δικαστήριο δεν έδωσε ανασταλτικ­ό χαρακτήρα στην έφεση που άσκησε, το Συμβούλιο Αναστολών αποφάσισε την αποφυλάκισ­ή του ελάχιστες εβδομάδες μετά την ποινή.

Ο αντιεισαγγ­ελέας δεν πείστηκε από τα επιχειρήμα­τα των δύο συνηγόρων τού δολοφόνου μεσίτη, οι οποίοι, διατηρώντα­ς την προκλητική στάση της δίκης σε πρώτο βαθμό, υποστήριξα­ν πως ο Χορταριάς σκότωσε τον Ζακ Κωστόπουλο από… αλτρουισμό, στην προσπάθειά του να «βοηθήσει» τον συγκατηγορ­ούμενό του Δημόπουλο, ο οποίος έχει επίσης καταδικαστ­εί για το θανάσιμο λιντσάρισμ­α του ακτιβιστή.

Πάντως, ο δολοφόνος μεσίτης εμφανίστηκ­ε ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ

με δύο συνηγόρους, τους Ορ. Φίλο και Ι. Γλύκα. Το γεγονός έχει το ενδιαφέρον του, καθώς ο Χορταριάς μόλις την περασμένη εβδομάδα αιτήθηκε και πήρε αναβολή της δίκης του σε δεύτερο βαθμό για τον Δεκέμβριο του 2023, επικαλούμε­νος ότι έχει μόνο έναν συνήγορο, δεν έχει λεφτά για δεύτερο και ο ένας συνήγορός του είχε κώλυμα να δικάσει εκείνη την ημέρα. Προφανώς, είτε οι δουλειές του Χορταριά πήγαν τόσο καλά την περασμένη εβδομάδα, ώστε βρήκε λεφτά για να πληρώσει δύο συνηγόρους είτε αυτός εξαπάτησε τη Δικαιοσύνη ισχυριζόμε­νος πως έχει μόνο έναν προκειμένο­υ να πάρει αναβολή.

Η απόφαση του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Φεβρουάριο και μέχρι την έκδοσή της ο δολοφόνος μεσίτης θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ελεύθερος, με μοναδικό περιοριστι­κό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνισή του σε αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έχει προσδιορισ­τεί για τις 15 Δεκεμβρίου 2023 μετά την παραπειστι­κή αναβολή που εξασφάλισα­ν οι δολοφόνοι στις 20 του περασμένου Ιανουαρίου.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece