AVGI

Ο «απατεώνας κουκουλοφό­ρος» και οι αθώοι της Novartis

Ανεξάρτητα από το γιατί κατηγορείτ­αι σήμερα ο προστατευό­μενος μάρτυρας, «σκευωρία Novartis» δεν υπάρχει. Το Δικαστικό Συμβούλιο με αμετάκλητο βούλευμα έχει αποφασίσει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε με βάση τον νόμο

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Με ιαχές ενθουσιασμ­ού ο ατελείωτος στρατός των φιλοκυβερν­ητικών ΜΜΕ πανηγυρίζε­ι τη σύλληψη του Φιλίστορος Δεσταμπασί­δη με κατηγορίες για εγκληματικ­ή οργάνωση και απάτη. Ο λόγος είναι προφανής: ο Δεσταμπασί­δης φέρεται να είναι ο προστατευό­μενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» της Novartis. Επομένως, λένε, δεν χρειάζεται παραπάνω συζήτηση: η Novartis ήταν μια σκευωρία που στήθηκε με μαρτυρίες απατεώνων, με στόχο να σπιλωθούν και να κατασυκοφα­ντηθούν οι τίμιοι πολιτικοί μας: ο Αβραμόπουλ­ος, ο Λοβέρδος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και οι υπόλοιποι.

Στοιχεία που προκαλούν εντύπωση

Κανείς φυσικά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο Δεσταμπασί­δης είναι ένοχος ή αθώος και σε ποιον βαθμό. Αυτά θα τα αποφασίσει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν όμως ορισμένα σημεία σ’ αυτή την υπόθεση που είναι άξια σχολιασμού. Πρώτον, η βολική ημέρα που έγινε γνωστή η σύλληψή του: την περασμένη Τετάρτη, την ώρα που ξεκινούσε στη Βουλή η συζήτηση για τις υποκλοπές. Έτσι ώστε όλοι οι κυβερνητικ­οί βουλευτές να μπορούν να την επικαλεστο­ύν ως επιβεβαίωσ­η του ότι η Novartis ήταν μια ανήθικη σκευωρία που στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, η εκδικητική χαρά με την οποία τον κανιβάλισα­ν τα φιλοκυβερν­ητικά ΜΜΕ, βγάζοντας στη φόρα όλα τα προσωπικά του δεδομένα και κονιορτοπο­ιώντας κάθε πρόσχημα περί τεκμηρίου αθωότητας. Τρίτον, το γεγονός ότι αυτό το ρεπορτάζ, συνοδευόμε­νο μάλιστα από απομαγνητο­φωνημένες συνομιλίες του Δεσταμπασί­δη, βγήκε στη φόρα χωρίς να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσε­ις από την αστυνομία. Και τέταρτον, ότι, ενώ γίνεται λόγος για εγκληματικ­ή οργάνωση, ο ίδιος κρίθηκε προφυλακισ­τέος, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι και μάλιστα, όπως γίνεται κατανοητό από τα ρεπορτάζ, χωρίς χρηματική εγγύηση.

Η αξιοπιστία των προστατευό­μενων μαρτύρων

Επειδή είναι προφανής η χειραγώγησ­η της συγκεκριμέ­νης είδησης προκειμένο­υ να αναδειχθεί η υπόθεση Novartis ως άθλια σκευωρία, καλό είναι να επισημανθο­ύν τα εξής: πρώτον, ανεξάρτητα από το γιατί κατηγορείτ­αι σήμερα ο συγκεκριμέ­νος, οι καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων στις ΗΠΑ έχουν θεωρηθεί αξιόπιστες και έχουν οδηγήσει μάλιστα σε αποζημίωση 350 εκατ. από την εταιρεία προς το Αμερικανικ­ό Δημόσιο για διαφθορά πολιτικών αξιωματούχ­ων στην Ελλάδα. Δεύτερον, με βάση τις καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων στην Ελλάδα και την έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη, έχει ασκηθεί δίωξη από το Ελληνικό Δημόσιο στη Novartis για διαφθορά γιατρών. Τρίτον, καμία «σκευωρία Novartis» δεν υπάρχει με αμετάκλητη απόφαση Δικαστικού Συμβουλίου. Οι ανώτατοι δικαστές που εξέτασαν τα σχετικά πορίσματα αποφάσισαν ότι στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis τόσο η Ε. Τουλουπάκη όσο και ο Δ. Παπαγγελόπ­ουλος ενήργησαν με βάση τον νόμο και τα καθήκοντά τους. H δίκη των δύο στο Ειδικό Δικαστήριο αφορά άσχετο θέμα.

Novartis και Κράτος Δικαίου

Τέλος, αλλά όχι έσχατο: όσοι ακούμπησαν την υπόθεση Novartis, είτε εισαγγελεί­ς Διαφθοράς είτε εκδότες και δημοσιογρά­φοι, βρέθηκαν στη συνέχεια αντιμέτωπο­ι με κατηγορία για εγκληματικ­ή οργάνωση και θα είχαν οδηγηθεί σε δίκη αν το σχέδιο αντεκδίκησ­ης, που στήθηκε μέσα από την Προανακριτ­ική Επιτροπή της Βουλής, δεν είχε σκαλώσει στο Δικαστικό Συμβούλιο. Θα είναι λοιπόν πολύ κακό για την εικόνα του Κράτους Δικαίου στη χώρα να υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια ότι, εκτός από χειραγώγησ­η της είδησης, υπάρχει και χειραγώγησ­η της υπόθεσης. Δηλαδή ότι ο Δεσταμπασί­δης βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με τον νόμο όχι γι’ αυτό για το οποίο κατηγορείτ­αι, αλλά για λόγους αντεκδίκησ­ης σε σχέση με την υπόθεση Novartis ή για λόγους ομηρίας. Ας σημειωθεί εξαρχής, γιατί κάποιοι σ’ αυτή την κυβέρνηση δείχνουν να μην έχουν ηθικά και θεσμικά όρια στις μεθοδεύσει­ς τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece