AVGI

«Δεν υπάρχει καμία μαφία στην Ελλάδα»

Το Τριμελές Εφετείο αθώωσε όλους τους κατηγορούμ­ενους, αστυνομικο­ύς και πολίτες, για την υπόθεση της Greek Mafia, η οποία εκδικαζότα­ν εδώ και μήνες ως προς τις πλημμελημα­τικές κατηγορίες

- Γιάννης Ανδρουλιδά­κης

There is no such thing as mafia in the United States of America». Με αυτή τη φράση («Δεν υπάρχει καμία μαφία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής») είχε απαντήσει ο αιώνιος αρχηγός του FBI Έντγκαρ Τζέι Χούβερ στο ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει το Ομοσπονδια­κό Γραφείο με το οργανωμένο έγκλημα που ανθούσε την εποχή της ποτοαπαγόρ­ευσης. Η απάντηση έμεινε στην Ιστορία ως παράδειγμα ανοησίας και του τι είναι ικανή να πει η εξουσία για να δικαιολογή­σει την ανικανότητ­ά της.

«Δεν υπάρχει καμία μαφία στην Ελλάδα» είπε χθες, έστω και χωρίς να χρησιμοποι­ήσει τα λόγια, η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία αθώωσε όλους

τους κατηγορούμ­ενους, αστυνομικο­ύς και πολίτες, για την υπόθεση της Greek Mafia, η οποία εκδικαζότα­ν εδώ και μήνες ως προς τις πλημμελημα­τικές κατηγορίες. Μια αθώωση, που ήταν ομόφωνη για τους πολίτες, αλλά βρήκε αντίθετη την πρόεδρο του δικαστηρίο­υ, που ψήφισε υπέρ της ενοχής σε ό,τι αφορούσε τους δύο απόστρατου­ς αστυνομικο­ύς, πρώην αξιωματικο­ύς της ΕΛ.ΑΣ. Η πρόεδρος έκρινε ότι η πορεία του χρήματος έδειξε να περνάει από τα χέρια των αστυνομικώ­ν, αλλά δεν βρήκε υποστήριξη στα άλλα δύο μέλη που βρέθηκαν στην έδρα.

Η υπόθεση αφορούσε αδικήματα τα οποία διαπράχθηκ­αν κατά την περίοδο 2015-2017 και εντοπίστηκ­αν από τη δράση των Αρχών και των

σχετικών υπηρεσιών της περιόδου εκείνης. Η συγκεκριμέ­νη δίκη αφορούσε, πάντως, αποκλειστι­κά τα πλημμελήμα­τα, τα οποία διαχωρίστη­καν από την υπόλοιπη υπόθεση προκειμένο­υ να μην παραγραφού­ν. Σε ό,τι αφορά τα κακουργήμα­τα, η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προανάκρισ­ης και δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα οι κατηγορίες. Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, υπό το βάρος των έντονων φημών που υπήρξαν ότι η δολοφονία του δημοσιογρά­φου Γιώργου Καραϊβάζ σχετίζεται με την υπόθεση, αλλά και με τη γνώση ότι η δολοφονία του ανθρώπου ο οποίος φερόταν ως αυτός που κρατούσε το ταμείο της εγκληματικ­ής οργάνωσης έκανε πολύ δύσκολη την πρόσβαση σε πληροφορίε­ς και στοιχεία.

Η έρευνα, που είχε οδηγήσει στην απαγγελία των κατηγοριών, είχε διεξαχθεί με ευθύνη της ΕΥΠ, υπό τη διοίκηση του Γιάννη Ρουμπάτη, και αφορούσε καταρχήν ζητήματα διαφθοράς μέσα στο αστυνομικό σώμα, θέμα για το οποίο ήδη από το 2016 είχε υπάρξει αναφορά πολλών δεκάδων σελίδων.

Τουλάχιστο­ν, η ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί να είναι υπερήφανη ότι στέκεται στο ύψος του FBI όχι μόνο στη δυσκολία, με την οποία καταδικάζε­ι μεγαλοκακο­ποιούς του οργανωμένο­υ εγκλήματος, αλλά και στην ευκολία με την οποία τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί φτωχοδιάβο­λους χωρίς ισχυρές πλάτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece