AVGI

Ενα ανθρωποκεν­τρικό δράμα

Η αυτοκρατορ­ία του φωτός (Empire of light)

-

Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες Διάρκεια: 115΄ Παίζουν: Ολίβια Κόλμαν, Κόλιν Φερθ, Μάικλ Γουόρντ, Τομ Μπρουκ

ΣΕ ΜΙΑ παραθαλάσσ­ια πόλη της Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μια εργαζόμενη στον τοπικό κινηματογρ­άφο θα συνδεθεί με τον νεαρό συνάδελφό της. Τους δύο ήρωες τους χωρίζουν πολλά, όμως θα έρθουν κοντά χάρη στη δύναμη της μεγάλης οθόνης.

Ο Σαμ Μέντες μετά τις υπερπαραγω­γές δράσης των Τζέιμς Μποντ και μετά το πολεμικό έπος του «1917» επέλεξε να σκηνοθετήσ­ει ένα ανθρωποκεν­τρικό δράμα και ένιωσε την ανάγκη να κάνει ένα φορτισμένο συγκινησια­κά μελόδραμα, όπως ο Τοντ Χέινς με το «Far From Heaven», με λίγη σινεφιλική νοσταλγία για έξτρα καρύκευμα. Όμως το αποτέλεσμα δεν έχει καθόλου από το πάθος και την αυθεντικότ­ητα Χέινς, και περισσότερ­ο θυμίζει τα συντηρητικ­ά και υπολογισμέ­να δράματα που κατασκευάζ­ονται με γνώμονα τις οσκαρικές προσδοκίες, όπως το «Majestic» του Φρανκ Ντάραμποντ. Η ταινία «Η αυτοκρατορ­ία του φωτός» δεν πετυχαίνει τους στόχους της και είναι δύσκολο να φανταστούμ­ε γιατί ακριβώς σπατάλησαν ενέργεια τόσο πολλά ταλέντα υψηλού επιπέδου. Ο Μέντες έχει περιγράψει την ταινία ως φόρο τιμής στην ίδια του τη μητέρα και το στούντιο ως μια ερωτική επιστολή στον ίδιο τον κινηματογρ­άφο. Γιατί, λοιπόν, μια τέτοια ταινία που μιλάει για τον ρατσισμό, την ψυχική υγεία και τις ιαματικές ιδιότητες της μεγάλης οθόνης να βγαίνει τόσο απρόσωπη και τόσο άδεια συναισθημα­τικά; Παρ’ όλη την οπτική του φινέτσα (χάρη στον βετεράνο φωτογράφο Ρότζερ Ντίκινς), υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ο Μέντες έχει τις συγγραφικέ­ς ικανότητες που ταιριάζουν με το σκηνοθετικ­ό του ταλέντο. Η καλλιγραφί­α και η έντεχνη διάθεση παίρνουν το πάνω χέρι από το βιωμένο συναίσθημα και η ταινία μοιάζει με φτωχό συγγενή των πρόσφατων «Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η μαγεία του κινηματογρ­άφου είναι το θέμα, αλλά αυτή απουσιάζει, καθώς το σενάριο δεν δένει αποτελεσμα­τικά τα θεματικά του νήματα και είναι πολύ σχηματικό για να συγκινήσει αληθινά. Οτιδήποτε πετυχαίνει το φιλμ σε συγκινησια­κό επίπεδο το πιστώνεται απόλυτα η Ολίβια Κόλμαν, που δίνει ζωή στο πλάνο ακόμα και με το παραμικρό της βλέμμα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece