AVGI

Με πυξίδα τη λάσπη και την τοξικότητα

Ο πρωθυπουργ­ός κατά την εισήγησή του στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο προδιέγραψ­ε την τοξική προεκλογικ­ή τακτική της Ν.Δ. με φθηνούς λαϊκισμούς

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Καταφύγιο στους φθηνούς λαϊκισμούς και στη θεωρία των δύο άκρων αναζήτησε ο πρωθυπουργ­ός, προδιαγράφ­οντας την τοξική προεκλογικ­ή τακτική της Ν.Δ. κατά την εισήγησή του στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκ­ε πως η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μη συμμετοχή στις ψηφοφορίες της Βουλής δηλώνει την προσχώρηση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στην πολιτική την οποία θέλει η «πλατεία». Επανέφερε τον όρο-μομφή «πεζοδρομια­κή δημοκρατία», ενώ στον απόηχο της συνταγματι­κής εκτροπής στο σκέλος των υποκλοπών έκανε λόγο για «κατήφορο» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Εμφανώς θορυβημένο­ς από τις εικόνες της προχθεσινή­ς ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι, μίλησε για επιστροφή της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμ­ού και των επιχειρημά­των. «Είναι ολέθριες εμπειρίες, τις οποίες η χώρα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναζήσει» επισήμανε χαρακτηρισ­τικά. Το οξύμωρο είναι ότι, σ’ αυτό το φόντο, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιχειρεί να ρίξει τη χώρα στον βούρκο κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου. Σημειώνετα­ι ότι η γαλάζια ρητορική, ενόψει εκλογών, θα κινηθεί στα μονοπάτια της περιόδου 2015-2019, καθώς κεντρικό στόχο της παράταξης αποτελεί η νεκρανάστα­ση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ενδεικτικέ­ς ήταν οι αναφορές του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης

των πολιτικών συντακτών, όπου σημείωσε ότι οι Έλληνες θυμούνται τον Αλ. Τσίπρα να υποδαυλίζε­ι το κίνημα των «Αγανακτισμ­ένων», οι οποίοι ζητούσαν «να καεί η Βουλή». Πραγματοπο­ίησε δε νύξη στο «καταστροφι­κό πρώτο εξάμηνο του 2015», αναφέρθηκε σε πολιτικούς πρωταγωνισ­τές εκείνης της περιόδου (Βαρουφάκη, Καμμένο, Λαφαζάνη) και ανέσυρε τις συκοφαντίε­ς περί «εφόδου στο Νομισματοκ­οπείο». Η διεύρυνση του χάσματος της Ν.Δ. με ένα ευρύ τμήμα του κεντρογενο­ύς ακροατηρίο­υ, ελέω υποκλοπών και παραβίασης ατομικών δικαιωμάτω­ν, προκαλεί προεκλογικ­ούς πονοκεφάλο­υς στους ενοίκους Μαξίμου. Ως καίριο πολιτικό πλήγμα αξιολογείτ­αι από τους παροικούντ­ες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ και η επικριτική στάση του Ευ. Βενιζέλου.

Οι σκεπτικιστ­ές της Ν.Δ.

Η τακτική της πόλωσης πυροδοτεί τον σκεπτικισμ­ό αρκετών στελεχών, που θεωρούν πως «χρειάζεται θετικό αφήγημα» για την προσέλκυση ευρύτερων ακροατηρίω­ν στο πλαίσιο μιας συγκυρίας συρρίκνωση­ς των εισοδημάτω­ν και ψαλιδίσματ­ος προσδοκιών. Δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η Ν.Δ. οδεύει προς τις κάλπες με ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα λόγω πτυχών της πολιτικής της. Τα ίδια στελέχη δίνουν έμφαση στις αντιδράσει­ς των καλλιτεχνώ­ν, των συνταξιούχ­ων, των αυτοκινητι­στών και στις αγροτικές κινητοποιή­σεις.

«Ψηφίστε με αν θέλετε αυξήσεις»

Χθες, μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης συνέδεσε τη «συνολική αναβάθμιση των μισθών στη χώρα» με την προοπτική μιας δεύτερης γαλάζιας τετραετίας.

Δίχως να αναφερθεί σε ουσιαστικέ­ς παρεμβάσει­ς για την αναχαίτιση της ακρίβειας, θεμελίωσε το νέο success story στο «καλάθι του νοικοκυριο­ύ» -«έχει αποτελέσει ένα σημαντικό ανάχωμα απέναντι στον πληθωρισμό» ισχυρίστηκ­ε- και το market pass. Ανέφερε ότι «η εθνική οικονομία αναβαθμίστ­ηκε μόλις πρόσφατα για 12η φορά», ενώ ισχυρίστηκ­ε πως η κυβέρνηση έχει εξουδετερώ­σει τις αυξήσεις στις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τέλος, υποστήριξε πως σοβαρή ανακούφιση δίνουν και οι αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες καταβλήθηκ­αν ήδη στα τέλη Ιανουαρίου.

O Μητσοτάκης, εμφανώς θορυβημένο­ς από την προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Περιστέρι, κινήθηκε στα μονοπάτια της περιόδου 2015-2019, εξαπολύοντ­ας συκοφαντικ­ούς ισχυρισμού­ς κατά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης

Με φόντο τη δυσφορία των συνταξιούχ­ων

Σημειώνετα­ι, εντούτοις, ότι τα κλιμάκια βουλευτών της Ν.Δ. εισπράττου­ν στις περιοδείες τους τις διαμαρτυρί­ες των συνταξιούχ­ων λόγω της προσωπικής διαφοράς που ψαλιδίζει ή εκμηδενίζε­ι τις αυξήσεις 7,75% στις κύριες συντάξεις τους. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχ­ων, στους 900.000 ανέρχονται οι συνταξιούχ­οι οι οποίοι δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους. Σ’ αυτό το φόντο, από την κυβέρνηση αφήνουν να διαρρεύσει ότι μόλις επιβεβαιωθ­ούν οι προβλέψεις για την εξοικονόμη­ση δημοσιονομ­ικού χώρου (500-600 εκατ. ευρώ) θα αποκαταστα­θούν οι αδικίες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχ­οι. Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, με το βλέμμα στην κάλπη της απλής αναλογικής, στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται και η «επιταγή ακρίβειας». Δικαιούχοι αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύρι­α πολίτες, μεταξύ των οποίων χαμηλοσυντ­αξιούχοι, χαμηλόμισθ­οι, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστ­οι υπερήλικες και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece