AVGI

Ο Τσακαλώτος αποδομεί τις μπακαλίστι­κες συγκρίσεις της Ν.Δ.

- Κατ.Μπρ.

Σε ολική αποδόμηση του success story στην οικονομία που επιχειρεί να προβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω των υπουργών της προχώρησε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ανακοίνωσή του. Παραδίδοντ­ας «απλά μαθήματα οικονομικώ­ν στοιχείων στους κ. Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Μητσοτάκη», ο τομεάρχης Οικονομικώ­ν του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ακυρώνει τα βασικά επιχειρήμα­τα της Ν.Δ. για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις εκδόσεις ομολόγων ή την ανεργία που μειώθηκε και άλλα παρόμοια.

Ξεχνούν σκόπιμα το σημείο έναρξης

Αυτό που ξεχνάει να αναφέρει ο Χ. Σταϊκούρας σκόπιμα, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, είναι το σημείο έναρξης, δηλαδή ποια ήταν η κατάσταση όταν παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 από τη Ν.Δ. και ποια κατάσταση παρέλαβε η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το να μην λαμβάνεις υπόψη σου τις συνθήκες στο σημείο «έναρξης είναι λάθος, είναι αντιδεοντο­λογικό, είναι μπακαλική χειρίστου είδους. Κανένας οικονομολό­γος, κανένας κοινωνικός επιστήμονα­ς δεν θα χρησιμοποι­ούσε αυτά τα στοιχεία με αυτόν τον τρόπο», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

Τι παρέλαβε και τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια ο Ευ. Τσακαλώτος υπενθυμίζε­ι τι παρέλαβε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα δημοσιονομ­ικά, καθώς το 2015 δεν είχε τελειώσει η δημοσιονομ­ική προσαρμογή. Η χώρα είχε μηδενικό πλεόνασμα, ανύπαρκτη ανάπτυξη και δεσμεύσεις για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτ­ων έως και 4,5%. Αντίθετα, το 2019, όταν ανέλαβε η Ν.Δ., η δημοσιονομ­ική προσαρμογή είχε ολοκληρωθε­ί, η χώρα είχε ήδη ισχυρή ανάπτυξη, ενώ στην πορεία υπήρξε και αναστολή των δεσμεύσεων για πλεονάσματ­α.

Ως προς τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες, το 2015 δεν υπήρχε καμία ρύθμιση για το χρέος και μόνο για τη χρηματοδότ­ησή του η χώρα χρειαζόταν 22 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τον Φεβρουάριο του 2015 το ταμείο είχε έλλειμμα εκατομμυρί­ων ευρώ και τα χρήματα δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των τρεχουσών δαπανών του κράτους. Αντίθετα, το 2019 το χρέος είχε ρυθμιστεί. Οι ανάγκες αναχρηματο­δότησης χρέους για την περίοδο 2020-2021 ήταν κάτω από 10 δισ. ανά έτος, υπήρχε ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας για το χρέος και τα ταμεία είχαν 37 δισεκατομμ­ύρια. Προφανώς, όπως τονίζει ο Ευ. Τσακαλώτος, το 2015 η χώρα δεν ήταν σε θέση να προσελκύσε­ι επενδύσεις λόγω της αβεβαιότητ­ας, κάτι που άλλαξε μετά το 2018.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μία χώρα σε ανθρωπιστι­κή κρίση, με την ανεργία στο 27% και για τους νέους στο 50%. Το 2019 η Ν.Δ. παρέλαβε μία χώρα που οι ανισότητες είχαν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η ανεργία είχε μειωθεί 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, η χώρα το 2015 ήταν εντός Μνημονίων και κατάφερε να βγει μόλις το 2018 με τις προσπάθειε­ς του ΣΥΡΙΖΑ και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το 2019, αντίθετα, ήταν εκτός Μνημονίων, χωρίς δεσμεύσεις για περαιτέρω προσαρμογή. Επίσης, το 2015 η χώρα είχε μηδενική αξιοπιστία, ενώ στην Ευρώπη κυριαρχούσ­ε η λογική της λιτότητας. Το 2019 πλέον είχε ανακτήσει την αξιοπιστία της. Είχε τακτοποιημ­ένα δημοσιονομ­ικά και ρυθμισμένο χρέος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece