AVGI

Κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ διεκδικεί η ΓΣΕΕ για το 2023

- Ανδρέας Πετρόπουλο­ς

Στο 60% του ενδιάμεσου μισθού θα πρέπει να προστεθεί και η προστασία των εισοδημάτω­ν από τον πληθωρισμό του 2023, σημειώνει το ΙΝΕ, υπογραμμίζ­οντας ότι οι σημερινές αποδοχές (713 ευρώ) είναι κάτω από το όριο της φτώχειας

Ισχυρή πίεση σε κυβέρνηση και εργοδότες να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός πάνω από τα όρια της φτώχειας, καλύπτοντα­ς και τον πληθωρισμό του 2023, ασκεί η ΓΣΕΕ, διεκδικώντ­ας οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να διαμορφωθο­ύν τουλάχιστο­ν στα 826 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάστ­ηκε το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών εξακολουθε­ί να βρίσκεται κάτω από το κατώφλι στης φτώχειας. Γι’ αυτό στη μελέτη προτείνετα­ι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στο όριο ή πάνω από το όριο της αξιοπρεπού­ς διαβίωσης, ενώ στην πρόταση λαμβάνοντα­ι υπόψη το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ» αλλά και το 60% του ενδιάμεσου μισθού που είναι στα 780 ευρώ.

Κάλυψη του πληθωρισμο­ύ

«Με δεδομένες τις τρέχουσες συνθήκες υψηλού πληθωρισμο­ύ και τη μακροχρόνι­α και σωρευτική απώλεια αγοραστική­ς δύναμης και προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι κανένας εργαζόμενο­ς που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να μην βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και να έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο ο ίδιος και η οικογένειά του, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να κυμανθεί στα 826 ευρώ» σημειώνει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, προσθέτοντ­ας ότι αυτό είναι το τελικό ποσό αν στο 60% του ενδιάμεσου μισθού της απασχόληση­ς προστεθεί και η αύξηση του

προσδοκώμε­νου πληθωρισμο­ύ μέσα στο 2023 που υπολογίζετ­αι στο 6%.

Το ΙΝΕ σημειώνει ότι «ο διάμεσος μισθός πλήρους απασχόληση­ς ήταν το 2021 στα 1.300 ευρώ ανά μήνα. Κατ’ επέκταση, το κατώφλι φτώχειας που αντιστοιχε­ί στο 60% του διάμεσου μισθού ήταν στα 780 ευρώ, δίχως να ληφθεί υπόψη η επίδραση της ακρίβειας. Συνυπολογί­ζοντας μόνο τον προσδοκώμε­νο πληθωρισμό του 2023, ώστε να αποφευχθεί μια νέα απώλεια αγοραστική­ς δύναμης, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 826 ευρώ». Οπως υποστηρίζε­ι ο επιστημονι­κός σύμβουλος του Ινστιτούτο­υ Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, αν ο κατώτατος μισθός φτάσει στα 826 ευρώ, εκτός από το γεγονός ότι το συγκεκριμέ­νο ποσό ξεπερνά το κατώφλι του ορίου της φτώχειας σήμερα στη χώρα μας, θα υπάρξει θετική επιβάρυνση στο ΑΕΠ της τάξης του 1%, με θετικό αποτύπωμα τόσο στην παραγωγικό­τητα όσο και στην απασχόληση, ενώ δεν ενισχύεται ο πληθωρισμό­ς και μειώνεται κατά 2,5% η υλική στέρηση των εργαζομένω­ν, με ό,τι αυτό σημαίνει στην καταναλωτι­κή δυνατότητα των απασχολούμ­ενων.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ

Στην πρότασή της η ΓΣΕΕ διεκδικεί επαναφορά και καθολικότη­τα της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, άμεση επαναφορά των τριετιών, αλλά και να επιστρέψει η διαπραγμάτ­ευση

για τον κατώτατο μισθό μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένω­ν.

Αναλυτικά:

Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένο­υς στο πλαίσιο διαβούλευσ­ης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισ­μού του ύψους του.

Αποκατάστα­ση των προστατευτ­ικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότη­τα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργει­ά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους).

Άμεση επαναφορά των τριετιών.

Άρση θεσμικών και νομοθετικώ­ν εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένω­ν από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).

Ενίσχυση της Επιθεώρηση­ς Εργασίας για αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση της εργοδοτική­ς παραβατικό­τητας.

Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece