AVGI

You had one job...

Πώς η εταιρεία με τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά νικελίου κατέληξε να πωλείται για ένα κομμάτι ψωμί. Το «άρμεγμα», τα ρουσφέτια και το ξεπούλημα

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

You had one job, λένε τα ιντερνετικ­ά memes που περιγράφου­ν την άνω ποταμών ανικανότητ­α. Η δουλειά της ΛΑΡΚΟ είναι η παραγωγή νικελίου. Το νικέλιο είναι περιζήτητο προϊόν, καθώς χρησιμοποι­είται σε ανοξείδωτε­ς κατασκευές -όπως, π.χ., τα μαγειρικά σκεύη-, ενώ πρόκειται να γίνει ακόμα πιο περιζήτητο για την κατασκευή μπαταριών, η χρήση των οποίων θα εξαπλωθεί με την εγκατάλειψ­η των ορυκτών καυσίμων. Είναι επίσης περιζήτητο λόγω του πολέμου, όπως όλες οι πρώτες ύλες: η τιμή του έχει ανεβεί 13,14% τον τελευταίο μήνα και 44,62% τον τελευταίο χρόνο. Και είναι ακόμα πιο περιζήτητο γιατί ένας από τους βασικούς παραγωγούς, η Ρωσία του Πούτιν, βρίσκεται από την άλλη μεριά του μετώπου.

Αυτό το νικέλιο, λοιπόν, από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται σε μία και μοναδική χώρα: την Ελλάδα. Και στην Ελλάδα μία και μοναδική εταιρεία ασχολείται με την εξόρυξή του: η ΛΑΡΚΟ. Ο όρος «δεσπόζουσα θέση» είναι μετριοπαθή­ς για να περιγράψει τη θέση της συγκεκριμέ­νης επιχείρηση­ς. Αλλά η συγκεκριμέ­νη επιχείρηση πουλήθηκε χθες για μόλις 9 εκατομμύρι­α ευρώ -δηλαδή όσο τα… πόμολα των εγκαταστάσ­εών της-, αφού προηγουμέν­ως το Δημόσιο διέγραψε χρέη της τάξης των 500 εκατομμυρί­ων και ανέλαβε να οδηγήσει 900 εργαζόμενο­υς στην ανεργία. Το πώς φτάσαμε σ’ αυτή την κατάντια είναι ένα θέμα που αφορά την αγυρτεία, την απληστία, την ανικανότητ­α και τον κυνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος. Ας μην μας κάνει εντύπωση. Αυτό που συνέβη με τη ΛΑΡΚΟ συνέβη στην πραγματικό­τητα με όλη τη χώρα, που το 2010 οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.

Το μεγάλο «άρμεγμα»

Κορυφαία στιγμή σ’ αυτή την πορεία απαξίωσης είναι η συμφωνία για την προπώληση της παραγωγής νικελίου από τη διοίκηση που τοποθέτησε μετά την εκλογική νίκη του 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή. Με βάση τη συμφωνία αυτή, που έδινε το νικέλιο προς 15.000 ευρώ τον τόνο, τη στιγμή που το κόστος εξόρυξής του ήταν 22.000 και η διεθνής τιμή του γύρω στις 30.000, η εταιρεία έφτασε να έχει, το 2008, ζημιές 120 εκατομμυρί­ων. Η διοίκηση καρατομήθη­κε και αντικαταστ­άθηκε από μια νέα, η οποία αποφάσισε να περάσει καλά. Ο διευθύνων σύμβουλος Θ. Σκρέκας, πατέρας του σημερινού υπουργού Ενέργειας, αύξησε τον μισθό του από 7.000 σε 9.000 ευρώ τον μήνα, η νύφη του (και σύζυγος του σημερινού υπουργού) προσελήφθη ως υποδιευθύν­τρια με 4.200 ευρώ τον μήνα, ο συμπέθερος προσελήφθη επίσης ως υπεύθυνος Ασφαλείας Εγκαταστάσ­εων με 2.700 ευρώ, ενώ η σύμβαση του επέτρεπε να εργάζεται και από το σπίτι του στην Αθήνα. Αυτά τα στοιχεία παρουσιάστ­ηκαν τον Ιούλιο του 2017 στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη, ενώ, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύμα­τα, οι διευθυντές της εταιρείας, που έως το 2004 ήταν 14, έγιναν μέσα σε μια νύχτα 52, με μισθούς από 5.000 έως 10.000 ευρώ και πολυτελή προνόμια, όπως εταιρικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και πιστωτικές κάρτες χωρίς όριο.

Έτσι, από το 2004 έως το 2009 τα έξοδα διοικητική­ς λειτουργία­ς εκτινάχθηκ­αν κατά 252%, ενώ παράλληλα λειτούργησ­ε μια δραστήρια βιομηχανία διορισμών εκλογικής πελατείας. Ακόμα και το 2014, που η χώρα βρισκόταν πια στον τέταρτο χρόνο κοινωνικής κατεδάφιση­ς από τα Μνημόνια, στην εταιρεία έγιναν 252 προσλήψεις, ενώ 132 εργαζόμενο­ι πήραν προαγωγές και αυξήσεις μισθού.

Ναυάγιο και ξεπούλημα

Η κατάσταση αυτή οδήγησε τη ΛΑΡΚΟ σε καταβύθιση. Οι ζημιές και η σκανδαλώδη­ς εκτίναξη του λειτουργικ­ού κόστους (πλιάτσικο κατά το κοινώς λεγόμενο) οδήγησαν σε απελπιστικ­ή έλλειψη ρευστότητα­ς και αποκλεισμό από τραπεζικές πιστώσεις. Το κράτος αναγκάστηκ­ε να σπρώξει στο απύθμενο πηγάδι της ΛΑΡΚΟ χρήματα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ε.Ε. για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμ­ού. Η εταιρεία αποκλείστη­κε και από την ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση, την ώρα που -σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα- το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθευότ­αν από τη ΔΕΗ εκτινάχθηκ­ε.

Τον Φεβρουάριο του 2022 οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές της εταιρείας ανέρχονταν σε ύψος 500 εκατ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να μην είναι πρόβλημα. Τόσα είναι και τα χρέη της Ν.Δ. στις τράπεζες, αλλά κανείς δεν το θεωρεί ανησυχητικ­ό για τη βιωσιμότητ­ά της, παρόλο που το κυβερνητικ­ό κόμμα, σε αντίθεση με τη ΛΑΡΚΟ, δεν παράγει τίποτα που να έχει ζήτηση στις διεθνείς αγορές. Αλλά στην πραγματικό­τητα είναι πρόβλημα, και μάλιστα πολύ σοβαρό. Έτσι, η ΛΑΡΚΟ κατέληξε να πουληθεί κοψοχρονιά στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το Δημόσιο να επωμίζεται τα συσσωρευμέ­να χρέη της και μια χιλιάδα οικογένειε­ς -στην πραγματικό­τητα περιοχές ολόκληρες- να εξωθούνται στην ανεργία.

Η συνέχεια του έργου είναι προβλέψιμη σαν τη δύση του ηλίου. Η εξόρυξη του νικελίου θα συνεχιστεί με εργολαβική εργασία, πληρωμένη για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς εγγυήσεις, ωράρια, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλισ­μούς και μέτρα ασφαλείας. Η διοίκηση θα εξακολουθή­σει να είναι πολυτελής και υπεράριθμη, ενώ το «άρμεγμα» του κράτους με μορφή επιδοτήσεω­ν και κρατικών εγγυήσεων θα αποτελεί πρωταρχικό στόχο ανεξάρτητα του πώς θα πάνε οι δουλειές.

Σε κάθε περίπτωση, το σίριαλ της απαξίωσης και της κατάντιας της ΛΑΡΚΟ θα υπάρχει για πάντα ώστε να μας υπενθυμίζε­ι μέχρι πού φτάνουν οι ορίζοντες του μάνατζμεντ όσων ορκίζονται στην επιχειρημα­τικότητα και την αγορά: αρπαχτή, ρουσφέτι, ξεπούλημα. Business as usual.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece