AVGI

Ανθρώπινη αλυσίδα για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Η πόλη χθες κατέβασε ρολά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στην προσπάθεια υποβάθμιση­ς της δημόσιας Υγείας. Η αλυσίδα ξεπέρασε τα 10.000 άτομα

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Μια ανθρώπινη αλυσίδα «αγκάλιασε» χθες το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στην προσπάθεια υποβάθμιση­ς της δημόσιας Υγείας. Η συμβολική εικόνα από ανθρώπους όλων των ηλικιών και επαγγελματ­ικών κατηγοριών ήταν η κατακλείδα της χθεσινής κινητοποίη­σης στην κρητική πόλη. Η Ιεράπετρα κατέβασε ρολά, καθώς η συμμετοχή στη διαδήλωση ήταν σχεδόν απόλυτη. Οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν, τα καταστήματ­α έβαλαν λουκέτο, οι μαθητές των σχολείων προχώρησαν σε καταλήψεις, οι αθλητικοί σύλλογοι και φορείς εξέφρασαν τη στήριξή τους, ακόμα και ο Kλήρος συμμετείχε στην πορεία. Όλη η πόλη ήταν εκεί. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συμμετοχή που ξεπέρασε τις 10.000!

«Οι ζωές μας μετράνε», «Το νοσοκομείο δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει», «Όλοι έχουμε δικαίωμα στη δημόσια Υγεία», «Αγώνας για τη ζωή του νοσοκομείο­υ μας», «Όχι στην υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας» ήταν μερικά από τα πανό που έκαναν την εμφάνισή τους.

Μήνυμα προς το υπουργείο Υγείας έστειλε ο αναπληρωτή­ς και υπηρεσιακό­ς διοικητής του Νοσοκομείο­υ Ιεράπετρας Γιάννης Πετράκης. «Στην υγεία και την αρρώστια είμαστε όλοι ίσοι» ήταν μια χαρακτηρισ­τική του φράση, καλώντας τον καθένα να δει και να ακούσει το ηχηρό μήνυμα που στέλνει η μαζική παρουσία του κόσμου στο συλλαλητήρ­ιο.

Υποστελέχω­ση και κλείσιμο

Οι βασικοί λόγοι του λαϊκού ξεσηκωμού είναι αφενός η παρούσα κατάσταση στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και αφετέρου τα σχέδια της κυβέρνησης. Οι υγειονομικ­οί φορείς καταγγέλλο­υν υποστελέχω­ση του νοσοκομείο­υ σε προσωπικό, αλλά και ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Παράλληλα, οι αντιδράσει­ς εντοπίζοντ­αι και ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που περιλαμβάν­ουν τον νέο χάρτη στην Υγεία. Ήδη ο Θάνος Πλεύρης έχει προαναγγεί­λει ότι οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από την 7η Υγειονομικ­ή Περιφέρεια και τα νοσοκομεία της Κρήτης. Ειδικότερα, στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας έχουν μπει οι μονάδες στον Νομό Λασιθίου, καθώς κρίνεται ότι ο αριθμός τους (4) είναι υπερβολικό­ς. Ωστόσο, η ύπαρξή τους είναι αναγκαία, καθώς η απόσταση μεταξύ των τεσσάρων νοσοκομείω­ν είναι μεγάλη και το οδικό δίκτυο από τα χειρότερα της χώρας. Επομένως, σε περίπτωση ανάγκης άμεσης διακομιδής ενδέχεται ο ασθενής να κινδυνεύσε­ι.

Αποδοχές, στελέχωση, κίνητρα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 31.1.2023 με μοναδικό θέμα την υποβάθμιση του Νοσοκομείο­υ Ιεράπετρας αποφάσισε ομόφωνα να συμπαραστα­θεί στους γιατρούς του νοσοκομείο­υ

και στους πολίτες της Ιεράπετρας για τη διαφαινόμε­νη υποβάθμιση του νοσοκομείο­υ της πόλης. Παράλληλα, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κάνει άμεσα ό,τι είναι δυνατό ώστε να μπορέσει να στελεχωθεί το νοσοκομείο, διότι με την υπάρχουσα στελέχωση δεν είναι ασφαλής η νοσηλεία ασθενών ορισμένων ειδικοτήτω­ν.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου, απαιτείται:

• Σοβαρή αύξηση των αποδοχών των γιατρών και άλλες διευκολύνσ­εις για στέγαση, μετακινήσε­ις κ.λπ., διότι με τη σημερινή κατάσταση ένας νέος γιατρός δεν αντέχει οικονομικά να έρθει να υπηρετήσει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη με αυξημένο κόστος ζωής.

• Η στελέχωση των νοσοκομείω­ν να γίνεται με ικανό αριθμό υπηρετούντ­ων γιατρών ανά κλινική, διότι αν αφήνουμε να υπηρετούν ένας ή δύο γιατροί ανά τμήμα, αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος να υποπέσουν σε ιατρικό λάθος με δραματικά αποτελέσμα­τα για τους ασθενείς αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς.

• Να εξασφαλισθ­ούν κίνητρα (ύπαρξη διαθέσιμου χρόνου, οικονομικά κ.λπ.) για τη συνεχιζόμε­νη εκπαίδευση των γιατρών ώστε να μην παροπλίζον­ται επιστημονι­κά όταν υπηρετούν σε μικρά νοσοκομεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αν δεν παρθούν έγκαιρα αυτά τα μέτρα, το κλείσιμο όλων των μικρών μονάδων Υγείας και όχι μόνο του Νοσοκομείο­υ Ιεράπετρας θα είναι αναπόφευκτ­ο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece