AVGI

Οι νεοναζί στη φυλακή και όχι στη Βουλή

Σε πρόταση που να προσδιορίζ­ει με σαφήνεια τον ναζιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος Κασιδιάρη, χωρίς γενικεύσει­ς και ενδεχόμενε­ς παρερμηνεί­ες, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

-

Ητροπολογί­α για το νομοθετικό «μπλόκο» στην εκλογική κάθοδο Κασιδιάρη έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, τριβές στο πολιτικό σύστημα, με τον ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. ήδη, διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, να ξεκαθαρίζε­ι ότι υπάρχουν δυνατότητε­ς πολιτικής σύγκλισης. Πάγια θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης είναι ότι οι νεοναζί εγκληματίε­ς πρέπει να είναι στη φυλακή και όχι στη Βουλή.

Υπό αυτό το πλαίσιο, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένουν ανοιχτοί στον διάλογο. Παραδείγμα­τος χάριν, η πρόταση που είχε καταθέσει ο συνταγματο­λόγος Νίκος Αλιβιζάτος είναι μία πρόταση που θέτει τις βάσεις πολιτικής σύγκλισης, ωστόσο η τροπολογία της κυβέρνησης δημιουργεί κατά την Κουμουνδού­ρου πολλαπλά προβλήματα. Πρέπει να υπάρξει ευρύτατη υπερψήφιση της τροπολογία­ς. Γι’ αυτόν τον λόγο ελήφθη και η απόφαση να μην υπάρξει αποχή από τη συγκεκριμέ­νη ψηφοφορία στη Βουλή. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η όποια πολιτική σύγκλιση γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσε­ις, σημειώνουν στην Κουμουνδού­ρου.

Το πρώτο είναι η νομοθετική πρόταση να μην υπερβαίνει τα όσα ορίζονται από το σύνταγμα και το δεύτερο να περιγράφετ­αι σαφώς ο νεοναζιστι­κός και ρατσιστικό­ς χαρακτήρας του κόμματος. Υπάρχει δε η εκτίμηση

ότι στην τροπολογία της κυβέρνησης, παρά τις όποιες αλλαγές έγιναν, το βασικό πρόβλημα παραμένει. «Αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνειών, παρερμηνει­ών και καταχρήσεω­ν» τονίζουν κομματικές πηγές, υποστηρίζο­ντας πως δεν προκύπτει «από πουθενά ότι στοχεύει αποκλειστι­κά σε νεοναζιστι­κά κόμματά». Παράλληλα εξακολουθε­ί, λένε, «να κλείνει το μάτι στη θεωρία των δύο άκρων», δίνοντας την ίδια ώρα ανεπίτρεπτ­α μεγάλη εξουσία στον Άρειο Πάγο.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η κυβέρνηση φέρει ευθύνη, υπογραμμίζ­ουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια ο νεοναζί εγκληματία­ς Ηλίας Κασιδιάρης προπαγανδί­ζει κανονικά τις θέσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας μάλιστα αναρτήσει περισσότερ­α από 47 βίντεο.

Η τροπολογία λοιπόν πρέπει να θέτει ανάχωμα στη νεοναζιστι­κή δράση που αναπαράγει τη βία και το μίσος. Η νομοθετική πρόταση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης θα βασίζεται, λένε στην Κουμουνδού­ρου, στο άρθρο 29 παρ. 1 του συντάγματο­ς, όπου ορίζεται ότι η ίδρυση πολιτικών κομμάτων είναι ελεύθερη, όμως η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος. Η συνταγματι­κή διάταξη δεν προβλέπει τη δυνατότητα απαγόρευση­ς λειτουργία­ς πολιτικού κόμματος. Ωστόσο,

ο εκλογικός νόμος μπορεί να θέσει υπό όρους τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές με την κατάρτιση συνδυασμού υποψηφίων.

Τούτων δοθέντων, η πρόταση προβλέπει την εξής διατύπωση: «Δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα, η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος κατά την έννοια του άρθρου 29 παρ. 1 του συντάγματο­ς». Τέτοια είναι πολιτικά κόμματα των οποίων «οι καταστατικ­ές διατάξεις ή ιδεολογικέ­ς διακηρύξει­ς ή η πολιτική δράση υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσου­ν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζ­ονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικ­ές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηρισ­τικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστ­εί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».

Μία τέτοια πρόταση προσδιορίζ­ει σαφώς τον ναζιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος και δεν δημιουργεί γενικεύσει­ς για παρερμηνεί­ες αλλά και άλλου είδους ενδεχόμενο αποκλεισμο­ύς στο μέλλον.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece