AVGI

Πατριδοκαπ­ηλία και τοξικότητα

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

ΜΙΑ ΧΑΡΑ τα έχει καταφέρει ο Μητσοτάκης, που επιβουλεύε­ται την πίτα της Ακροδεξιάς ολόκληρη, κρατώντας και το τέρας του νεοφασισμο­ύ χορτάτο. Και αγκαλιά με τον Καρατζαφέρ­η, και «καταδικάζε­ι» τον Κασιδιάρη.

Οφείλουμε να αναγνωρίσο­υμε ότι χρειάζεται μαεστρία και τα μίντια χειραγωγού­μενα για να πείσεις ότι την ώρα που υποτίθεται πως θέλεις να εξοβελίσει­ς από τη Βουλή τους ναζιστές, την ίδια στιγμή στέλνεις τον Καρατζαφέρ­η να σου μαζεύει ψήφους στη Βόρεια Ελλάδα.

Ενδεικτικό είναι ότι στην «ύπουλη» τροπολογία της Ν.Δ. δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη ναζιστές ή φασίστες, ενώ δηλώνουν ευθαρσώς ότι αυτό ήθελαν να αποφύγουν (Γ. Οικονόμου). Δηλαδή να μην υπάρχουν συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά -για ναζί και ρατσιστέςσ­την εξαίρεση, άρα οι ερμηνείες και οι εκδοχές να είναι ανοιχτές. Στην περίπτωση αυτή, όμως, είναι ορατός ο κίνδυνος να ανατεθεί στους δικαστές ο ρόλος της αξιολόγηση­ς. Και αν, για παράδειγμα, είναι κριτήριο η ιδέα της διασάλευση­ς της έννομης τάξης, τότε τα πράγματα γίνονται ανησυχητικ­ά. Θα μπορούσε δηλαδή να απαγορευθε­ί να εισέλθουν στη Βουλή όσοι ηγούνται κοινωνικών κινημάτων;

Παράλληλα με την τροπολογία, φρόντισαν να επαναεισάγ­ουν τη θεωρία των δύο άκρων στοχοποιών­τας τους αντιπάλους ως ακροδεξιού­ς. Έτσι, στο πολιτικό φάσμα της Ν.Δ. τα όρια συνθλίβοντ­αι, με μόνο ακραίο χώρο την Αριστερά και τον Μητσοτάκη να παρουσιάζε­ται ως εκφραστής του Κέντρου και της ευταξίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσοντα­ι όλα όσα ακούστηκαν από τη Ν.Δ. για τον ΣΥΡΙΖΑ: «τραμπισμός α λα γκρέκα», «χρυσαυγίτι­κη πρακτική» για τον Γ. Βαρεμένο κ.ά.

Σε πρώτο πλάνο λοιπόν έχουμε το προφανές, τάξη-ανομία, και σε δεύτερο την «ηρωοποίηση» του Κασιδιάρη. Χωρίς ενδοιασμό -παρέχοντάς του τα πρωτεία στην πολιτική επικαιρότη­ταευελπιστ­ούν να ανεβάσουν τα ποσοστά του στους ακροδεξιού­ς ψηφοφόρους για να «κόψουν» από τον Βελόπουλο. Εκλογομαγε­ιρέματα και ακραία ψηφοθηρία που συμβάλλουν ακόμα περισσότερ­ο στην απαξία τού κοινοβουλε­υτισμού όταν οι άνθρωποι κινδυνεύου­ν να μείνουν και χωρίς φαΐ, και χωρίς σπίτι.

Επειδή βρίσκονται σε αδιέξοδο και τα success stories στην οικονομία έχουν την ίδια τύχη με αυτά του Σαμαρά, η καπηλεία του πατριωτισμ­ού αποτελεί για τη Δεξιά μόνιμο καταφύγιο. Η διγλωσσία της Ν.Δ. πλαισιώθηκ­ε με τυμβωρυχία και τη χυδαία πολιτική εκμετάλλευ­ση του θανάτου των δύο πιλότων, αποκλείοντ­ας τους πολιτικούς αντιπάλους της από τη συλλογική θλίψη. Η «παγίδα» στήθηκε στο Twitter και κορυφώθηκε με την Άννα Καραμανλή.

Ακραία πόλωση και, παρά τα μονοδιάστα­τα βέλη περί «τοξικότητα­ς», ουδεμία έγνοια έχουν για μια ομαλή πορεία προς τις εκλογές.

Τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι αυτός ο δρόμος προς τις κάλπες θα είναι πιο βρόμικος από ποτέ. Προσοχή στις μπανανόφλο­υδες...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece