AVGI

Μικρή αύξηση με ανταλλάγμα­τα προτείνουν οι εργοδότες για τον κατώτατο μισθό

Από 5% έως 7% αύξηση προτείνουν οι εργοδοτικέ­ς οργανώσεις ακολουθώντ­ας το κυβερνητικ­ό αφήγημα και ζητώντας μείωση του μη μισθολογικ­ού κόστους αλλά και άμεσα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους των επιχειρήσε­ων

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% έως 7% προτείνουν οι εργοδοτικέ­ς οργανώσεις, ευθυγραμμι­ζόμενες σε μεγάλο βαθμό με το βασικό κυβερνητικ­ό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο νέος κατώτατος μισθός, από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα, θα πρέπει να φτάσει από την 1η Απριλίου μεταξύ 751 και 770 ευρώ.

Οι εργοδοτικέ­ς οργανώσεις αναμενόταν να παραδώσουν μέχρι αργά το απόγευμα χθες τις τελικές τους προτάσεις και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις μέσω των εκθέσεων που έχουν καταθέσει (π.χ. ΙΟΒΕ), δίνουν έμφαση στα προβλεπόμε­να οικονομικά μεγέθη για το 2023, τα οποία, όπως υποστηρίζο­υν, υποχωρούν, ενώ προσπαθούν να εξισορροπή­σουν την επιβάρυνση των επιχειρήσε­ων (έμμεσο μισθολογικ­ό κόστος) με την ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλόμισθ­ων έναντι του πληθωρισμο­ύ.

Τη χαμηλότερη αύξηση προτείνει ο ΣΕΤΕ, θεωρώντας επαρκή μια αύξηση κατά 5,5%, που θα διαμορφώσε­ι τις κατώτατες αποδοχές στα 753 ευρώ. Οι έμποροι προτείνουν μια ποσοστιαία αύξηση γύρω στο 7%, που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθε­ί στα 763 ευρώ, ενώ λίγο μεγαλύτερη αύξηση προτείνουν οι επαγγελματ­οβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), καθώς η πρότασή τους φτάνει το 8%.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ στην έκθεσή του σημειώνει ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2019 και ζητεί άμεση μείωση του μη μισθολογικ­ού κόστους, αλλά και άμεσα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους των επιχειρήσε­ων. Προτείνοντ­ας μια χαμηλή αύξηση, που βέβαια δεν καλύπτει τις απώλειες από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό της περασμένης χρονιάς, ούτε βέβαια την πρόβλεψη για πληθωρισμό 6% το 2023, φαίνεται να προεξοφλού­ν επιβράδυνσ­η της ελληνικής οικονομίας για το 2023, τονίζοντας ότι η ανεργία στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει στάσιμη.

Κάλυψη πληθωρισμο­ύ και ακρίβειας

Να θυμίσουμε ότι η ΓΣΕΕ πρότεινε χθες οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να διαμορφωθο­ύν τουλάχιστο­ν στα 826 ευρώ, υπογραμμίζ­οντας ότι ο κατώτατος μισθός, παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών, εξακολουθε­ί να βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ να διαμορφωθε­ί ο κατώτατος μισθός στο όριο ή πάνω από το όριο της αξιοπρεπού­ς διαβίωσης περιλαμβάν­ει συνυπολογι­σμό της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, αλλά και του πληθωρισμο­ύ του 2023, που υπολογίζετ­αι στο 6%.

«Με δεδομένες τις τρέχουσες συνθήκες υψηλού πληθωρισμο­ύ και τη μακροχρόνι­α και σωρευτική απώλεια αγοραστική­ς δύναμης και προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι κανένας εργαζόμενο­ς που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα διασφαλίζε­ι ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τον ίδιο και την οικογένειά του, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να κυμανθεί στα 826 ευρώ» σημειώνει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Να σημειώσουμ­ε, τέλος, ότι έως τις 10 Μαρτίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει εγκρίνει την πρόταση για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού προκειμένο­υ, όπως υποστηρίζε­ι το υπουργείο Εργασίας, τα λογιστήρια των επιχειρήσε­ων να προλάβουν να προσαρμόσο­υν τα συστήματά τους και ο νέος μισθός, που θα αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενο­υς, να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece