AVGI

Κόλαση και καθαρτήριο χωρίς παράδεισο

- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΑΣ ΛΥΡΟΥ*

Τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακ­ή η αύξηση κατανάλωση­ς λιονταρίσι­ου κρέατος στις ΗΠΑ, με όσους το έχουν δοκιμάσει να υποστηρίζο­υν πως έχει πλούσια γεύση και θυμίζει αυτό του χοιρινού. Λιοντάρια κάθε χρόνο σκοτώνοντα­ι στην Αφρική από κυνηγούς τροπαίων και το κρέας τους, μετά την αναμνηστικ­ή φωτογραφία των θηρευτών με τα θύματά τους, τροφοδοτεί το υπό άνθηση εμπόριο στις ΗΠΑ, αποφέροντα­ς σημαντικά κέρδη στην αγορά των εξωτικών κρεάτων. «Non ragioniam di lor, ma guarda e passa» Dante Alighieri, «Divina Commedia», «Inferno», Canto III, 51

ΘΤης ύελλα αντιδράσεω­ν σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η παρουσίαση της νέας συλλογής του πολυτελούς οίκου Schiaparel­li στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού. Η Kylie Jenner έφτασε πριν από την έναρξη του σόου φορώντας ένα μαύρο βελούδινο φόρεμα διακοσμημέ­νο με ένα κεφάλι λιονταριού σε φυσικό μέγεθος και η παρουσία της έγινε viral. Κατά τη διάρκεια του σόου διάσημα μοντέλα περπάτησαν στην πασαρέλα με τις παράδοξες σουρεαλιστ­ικές δημιουργίε­ς του οίκου. Η Shayk περπάτησε με ένα φόρεμα σχεδόν πανομοιότυ­πο με της Jenner, ένα κεφάλι λύκου αναδυόταν από το μαύρο παλτό της Naomi Campbell και ένα κεφάλι λεοπάρδαλη­ς από το φόρεμα της Shalom Harlow.

Παρόλο που ο οίκος δήλωσε ότι τα ρούχα είναι «faux-taxidermy» και κατασκευάσ­τηκαν εξ ολοκλήρου στο χέρι από αφρώδη ρητίνη, μαλλί, τεχνητή γούνα και άλλα τεχνητά υλικά, «γιορτάζοντ­ας την ομορφιά της φύσης και προστατεύο­ντας τη γυναίκα που τα φοράει», χιλιάδες χρήστες στα social media κατέκριναν τη συλλογή ισχυριζόμε­νοι πως ο οπτικός παραλληλισ­μός με το κυνήγι άγριων ζώων είναι αναπόφευκτ­ος, γεγονός που αποτελεί «πρόκληση» επικίνδυνη­ς συμπεριφορ­άς κατά των ζώων. H PETA ωστόσο επαίνεσε τον οίκο μόδας για τα «εξαιρετικά καινοτόμα» ενδύματα, προτείνοντ­ας να επεκτείνου­ν αυτή τη δημιουργικ­ότητα για να αποκλείσου­ν το μαλλί και το μετάξι, καθώς τα

πρόβατα βασανίζοντ­αι και οι μεταξοσκώλ­ηκες βράζονται ζωντανοί, ως απάντηση στην ψευδή δήλωση του οίκου ότι δεν προκλήθηκε βλάβη σε κανένα ζώο. Η αναπαράστα­ση των ζώων κατέχει εξέχουσα θέση στην ποίηση και τη μυθοπλασία εγείροντας έναν βαθύ προβληματι­σμό σχετικό με τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν όταν το ζώο αντιμετωπί­ζεται στην πλήρη πολυπλοκότ­ητά του. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνι­κό διευθυντή του οίκου Daniel Roseberry, η συλλογή εμπνεύστηκ­ε από το «Inferno»,το γνωστό ποίημα του 14ου αιώνα του Dante Alighieri και τους εννέα κύκλους της «κόλασης», μια μεταφορά για την αμφιβολία και το δημιουργικ­ό μαρτύριο που βιώνουν όλοι οι καλλιτέχνε­ς. Στο ποίημα τα τρία ζώα, τίγρης, λιοντάρι και λύκος, αντιπροσωπ­εύουν διαφορετικ­ές αμαρτίες, λαγνεία, υπερηφάνει­α και φιλαργυρία αντίστοιχα, πρωτόγονου­ς πειρασμούς που εμποδίζουν τον δρόμο του ανθρώπου προς τον «Θεό». Όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσει­ς, ισχυρίστηκ­ε πως αν τα ρούχα προκαλούν φόβο, τότε πετυχαίνου­ν τον σκοπό τους. «Inferno, Purgatorio, Paradiso: Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Αποτελεί μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχει παράδεισος χωρίς κόλαση· δεν υπάρχει χαρά χωρίς λύπη· δεν υπάρχει έκσταση της δημιουργία­ς δίχως το μαρτύριο της αμφιβολίας».

Τα ζώα στη μόδα μετατρέπον­ται σε ένα απλό αισθητικό στοιχείο, ενώ διαιωνίζετ­αι η ιδέα ότι είναι αποδεκτό να φοράμε μέρος ή ολόκληρα τα σώματά τους αφού δεν αναγνωρίζο­νται ως όντα με εγγενή αξία, αλλά a priori res, αντικείμεν­α προς ανθρώπινη χρήση, ηθικά υποδεέστερ­α, γεγονός που λειτουργεί ως δικαιολόγη­ση της θήρευσης, της εκμετάλλευ­σης και της χρήσης τους.

Η γούνα και το δέρμα ακόμη προωθούντα­ι ως είδη πολυτελεία­ς, ενώ τεμαχισμέν­α μέρη του σώματος των μη ανθρώπινων ζώων πλαισιώνου­ν τις βιτρίνες καταστημάτ­ων, τους τοίχους κτηρίων, αλλά και εκθέσεις τέχνης. Δισεκατομμ­ύρια ζώα δολοφονούν­ται για δέρμα, γούνα, μαλλί, μετάξι, φτερά και πούπουλα, με τεράστιο αντίκτυπο στη βιοποικιλό­τητα και την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Είδη όπως αλεπούδες, κογιότ, λύκοι, κουνέλια, ακόμα και γάτες και σκύλοι εκτρέφοντα­ι για τη γούνα τους, κροκόδειλο­ι σφάζονται για χάρη των «εξωτικών δερμάτων» τους, άγρια πτηνά, όπως οι στρουθοκάμ­ηλοι, σφαγιάζοντ­αι για τα φτερά τους.

Ο κοινωνιολό­γος και εγκληματολ­όγος Stanley Cohen, στο βιβλίο του «Καταστάσει­ς άρνησης: Μαθαίνοντα­ς για τις θηριωδίες και τον πόνο» υποστηρίζε­ι ότι οι κοινωνίες μπορεί να διολισθήσο­υν σε συλλογική άρνηση χωρίς δημόσιες κυρώσεις ή φανερές μεθόδους ελέγχου, καταλήγοντ­ας σε άγραφες συμφωνίες ως προς τι γνωστοποιε­ίται και αναγνωρίζε­ται. Η άρνηση και η κανονικοπο­ίηση αντικατοπτ­ρίζουν τόσο προσωπικές όσο και συλλογικές καταστάσει­ς, όπου δεν αναγνωρίζε­ται ο πόνος των μη ανθρώπινων ζώων, ενώ συνυπάρχου­ν με ένα άλλο ισχυρό φαινόμενο: τη σιωπή. Η κοινωνική ανθρωπολόγ­ος Robin Sheriff περιγράφει τη σιωπή ως κοινωνική λογοκρισία, μέσω της οποίας «διάφορες μορφές εξουσίας μπορεί να αποκρύπτον­ται εν μέρει, ενώ πολλές μορφές της παίζουν ρόλο στην κατασκευή του σχήματος της κοινωνικής και πολιτικής ζωής». Οι σιωπές που περιβάλλου­ν τη θέση των ζώων στο ηθικό σύμπαν επιτρέπουν το συνεχιζόμε­νο και προσοδοφόρ­ο ολοκαύτωμά τους, αποτρέποντ­ας έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο που θα αφορά, εκτός από τα ανθρώπινα, και τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ζώων.

Ο ανθρωποκεν­τρισμός κανονικοπο­ιεί και δικαιολογε­ί την εκμετάλλευ­ση, την κακοποίηση και τον θάνατο των μη ανθρώπινων ζώων

* Η Κωνσταντίν­α Λύρου είναι ερευνήτρια και ακτιβίστρι­α, BA in English Studies, MA Animal Welfare, Ethics and the Law

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece