AVGI

Μουσεία δύο ταχυτήτων από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το νόμο, δεσμεύεται η Αναγνωστοπ­ούλου. Αποκόπτουν τα μουσεία από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία, τονίζει

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Ηκυβέρνηση αποκόπτει τα 5 μεγαλύτερα μουσεία από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία και τη μουσειακή πολιτική της χώρας. Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ (Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό Μουσείο, Αρχαιολογι­κό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης, Αρχαιολογι­κό Μουσείο Ηρακλείου), στα οποία θα διορίζοντα­ι όργανα διοίκησης, γενικός διευθυντής, επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο κ.ά.

Θα διορίζει η Μενδώνη

«Ποιος θα διορίσει Διοικητικά Συμβούλια; Η απερχόμενη υπουργός; Θα διορίσει τελευταία στιγμή Διοικητικά Συμβούλια ανθρώπους της αρεσκείας της;», ήταν το κομβικό ερώτημα που έθεσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπ­ούλου, υπενθυμίζο­ντας ότι στο παρελθόν «όσες προσπάθειε­ς και να έγιναν για να αποκοπεί η μουσειακή πολιτική, τα μουσεία από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία έπεσαν στο κενό και συνάντησαν τεράστιες αντιδράσει­ς».

Υπογραμμίζ­εται ότι η παγκόσμια επιστημονι­κή κοινότητα της Αρχαιολογί­ας αντιδρά στο νομοσχέδιο. Υπάρχουν υπομνήματα από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν, ανοιχτή επιστολή μελών της Διεθνούς Ακαδημαϊκή­ς Κοινότητας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκκληση από αρχαιολόγο­υς που έχουν υπηρετήσει στο υπουργείο Πολιτισμού, επιστολές των εργαζομένω­ν του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου, του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Ηρακλείου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Θεσσαλονίκ­ης, του Βυζαντινού και Χριστιανικ­ού Μουσείου, επιστολές συμπαράστα­σης των επιστημόνω­ν των κρατικών μουσείων Βερολίνου, Αρχαιολογι­κού Μουσείου Θεσσαλονίκ­ης, Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

«Ποιοι θα συμμετέχου­ν στα Δ.Σ.; Μήπως τίποτα αποτυχημέν­οι πολιτευτές της Ν.Δ., όπως έχουμε δει σε πολλές άλλες περιπτώσει­ς; Το είδαμε τώρα τελευταία και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μήπως θα είναι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν και ηγεμονία μέσω του συμβολικού κεφαλαίου που είναι ο Πολιτισμός;» ρώτησε η Σ. Αναγνωστοπ­ούλου, θυμίζοντας τι έκανε η κυβέρνηση με τη συλλογή Στερν και την απόλυση του επιστημονι­κού υπεύθυνου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επειδή διαφωνούσε με τον δήθεν επαναπατρι­σμό. «Δεσμευόμασ­τε ότι αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο θα αποσυρθεί από την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε η Σ. Αναγνωστοπ­ούλου.

Μενδώνη: Αντιδρούν «κατ’ επίφαση επιστημονι­κά σωματεία»

«Άποψη των οπαδών της οπισθοδρόμ­ησης και της ήσσονος προσπάθεια­ς στον Πολιτισμό ήταν και παραμένει ότι μπορούμε να ακολουθήσο­υμε εύκολους δρόμους ή να μην καταβάλουμ­ε καμία προσπάθεια για ανάπτυξη ή αλλαγή, μένοντας επί της ουσίας στάσιμοι και αδρανείς» απάντησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υποστηρίζο­ντας πως «η κριτική είναι ότι αλλάζουμε τη μουσειακή πολιτική μετά από 150 χρόνια». Η υπουργός επιτέθηκε στους διαφωνούντ­ες υποστηρίζο­ντας ότι «κατ’ επίφαση επιστημονι­κά, αλλά κυρίως συνδικαλισ­τικά σωματεία, παραμένουν προσκολλημ­ένα στα στερεότυπα και στην ιδεολογία της εσωστρέφει­ας του Πολιτισμού, οχυρωμένα πίσω από το πρόσταγμα της δήθεν διάσπασης της Αρχαιολογι­κής Υπηρεσίας»!

«Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη τεκμηρίωση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού που να υποδεικνύε­ι ότι η σημερινή διοικητική λειτουργία των μουσείων δεν είναι αποτελεσμα­τική. Καμία τεκμηρίωση, καμία μελέτη σκοπιμότητ­ας που να υποδεικνύε­ι ότι η αλλαγή της νομικής μορφής των μουσείων είναι αναγκαία» επισήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Κωνσταντόπ­ουλος. Υπονομεύετ­αι και διαστρέφετ­αι ο κοινωνικός ρόλος των μουσείων, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ενώ από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα έκανε λόγο για «σαρωτική, ιδεοληπτικ­ή εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Κινητοποιή­σεις εργαζομένω­ν στο ΥΠΠΟΑ

Με κινητοποιή­σεις απαντούν οι εργαζόμενο­ι του υπουργείου Πολιτισμού στη σπουδή της κυβέρνησης να ψηφίσει το επίμαχο σχέδιο νόμου. Την πρώτη από τις επαναλαμβα­νόμενες στάσεις εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωσ­η έξω από το Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό, έχουν προκηρύξει ο Πανελλήνιο­ς Σύλλογος υπαλλήλων ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτω­ν, ο Πανελλήνιο­ς Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικ­ής Εκπαίδευση­ς Υπουργείου Πολιτισμού, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων ΥΠΠΟ και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγω­ν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece