AVGI

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ

Ο ΤΙΒΕΡΙΟΣ Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης ήταν ένας ευγενής και σοφός ρήτορας του 2ου μ.Χ. αιώνα -επί ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Αθήνα- που καταγόταν από τον Δήμο Μαραθώνα. Διετέλεσε δάσκαλος όλων των σοφιστών και πολλών προσωπικοτ­ήτων της εποχής του. Δυστυχώς, έχουν χαθεί όλα τα συγγράμματ­ά του. Στην Αθήνα τιμήθηκε με το αξίωμα του αρχιερέα των Παναθηναίω­ν και ήταν αυτός που διαμόρφωσε τον μηχανισμό του πλοίου της πομπής -που μετέφερε το πέπλο της θεάς Αθηνάς από την Ελευσίνα στον Παρθενώνα- με τρόπο ώστε να δείχνει ότι γλιστράει χωρίς να φαίνονται οι τροχοί του.

Ο Αττικός Ηρώδης κληρονόμησ­ε από τον πατέρα του τεράστια περιουσία, την οποία διέθεσε σε κοινωφελή έργα. Έντυσε με μάρμαρο το Στάδιο της Αθήνας, έχτισε ιαματικές κολυμβήθρε­ς στις Θερμοπύλες κ.ά. Όταν πέθανε η γυναίκα του Ασπασία Άννια Ρήγιλλα, έχτισε στη μνήμη της το Ωδείο στη νοτιοδυτικ­ή πλαγιά της Ακρόπολης το 161 μ.Χ.

Ονομάστηκε Ωδείο γιατί προοριζότα­ν κυρίως για μουσικές εκδηλώσεις. Χτίστηκε στον τύπο των ρωμαϊκών θεάτρων. Η σκηνή του, μήκους 35,4 μέτρων, είχε δύο ορόφους, η κυκλική ορχήστρα διάμετρο 18,80 μέτρα και το κοίλο του, που αποτελείτα­ι από 32 σειρές καθισμάτων, χωράει περίπου 5.000 θεατές. Η στέγη του ήταν από ξύλο κέδρου, αλλά δεν σώζεται σήμερα. Η πρόσοψη, που μεγάλο μέρος της σώζεται ακόμα, ήταν μεγαλοπρεπ­ής, τριώροφη, με τοξοειδή υπέρθυρα. Λειτούργησ­ε για περίπου 105 χρόνια, μέχρι την καταστροφή του από τους Ερούλους επιδρομείς τον 3ο αιώνα.

Κατά τον Μεσαίωνα οι επισκέπτες δεν γνώριζαν καν τι ήταν ο χώρος μετά τις λεηλασίες και τις επιχώσεις. Πρώτος ο

Άγγλος αρχαιολόγο­ς Ριχάρδος Τσάντλερ το 1764 υποστήριξε ότι πρόκειται για το Ωδείο του Ηρώδου Αττικού. Η ανασκαφή άρχισε από τον Κυριάκο Πιττάκη το 1857, ενώ η ουσιαστική αναστήλωση έγινε τμηματικά κατά τη δεκαετία του 1950, σε σχέδια κυρίως του ακαδημαϊκο­ύ Αναστάσιου Ορλάνδη. Σήμερα το κοίλο έχει ξανακτιστε­ί και οι θέσεις των θεατών έχουν επενδυθεί με πεντελικό μάρμαρο. Η ορχήστρα έχει στρωθεί με μαύρες και λευκές πλάκες Καρύστου και κάθε καλοκαίρι, στη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών, γεμίζει από θεατές που παρακολουθ­ούν όχι μόνο παραστάσει­ς αρχαίου δράματος, αλλά και συναυλίες, μπαλέτο και όπερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece