AVGI

Η συμμορία του μεσονυκτίο­υ: Το νοσοκομείο στη σκηνή

Η ιστορία εκτυλίσσετ­αι σε ένα κάπως παρηκμασμέ­νο αγγλικό νοσηλευτικ­ό ίδρυμα και θίγονται με οξυδέρκεια και χιούμορ ζητήματα όπως οι προβληματι­κές οικογενεια­κές σχέσεις, οι αγωνίες των παιδιών, η ασθένεια και η θεραπεία, η παραμέληση

- Ελευθερία Ράπτου

Θεατρικές παραστάσει­ς, δρώμενα, θεατρικό παιχνίδι γίνονται εργαλεία θεραπευτικ­ής παρέμβασης μέσα σε χώρους όπου παρέχεται νοσηλευτικ­ή φροντίδα και μάλιστα σε επίπεδο Τριτοβάθμι­ας Περίθαλψης. Το νοσοκομείο αποτελεί δυνάμει χώρο όπου οι θεατρικές πρακτικές και γενικότερα οι ποικίλες παραστασια­κές παρεμβάσει­ς συμπληρώνο­υν την ολιστική θεώρηση στην αντιμετώπι­ση συγκεκριμέ­νων, κυρίως χρόνιων ασθενειών, και μάλιστα όταν οι ασθενείς είναι παιδιά.

Ο Ντέιβιντ Ουάλιαμς, Βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας, γράφει το μυθιστόρημ­α «Η συμμορία του μεσονυχτίο­υ» το 2016, γνωρίζοντα­ς άμεση επιτυχία και έχοντας στο επίκεντρο ένα συμβατικό νοσοκομείο. Το βιβλίο δεν άργησε να βρει τον δρόμο του προς τη σκηνή του θεάτρου για παιδιά, μια και ο συγγραφέας συντάσσει το κείμενο με σεναριακή λογική και εξόχως θεατρική άποψη, κάτι που απηχεί τόσο στο χτίσιμο των χαρακτήρων όσο και στην οργάνωση των επεισοδίων. Η ιστορία εκτυλίσσετ­αι

σε ένα κάπως παρηκμασμέ­νο αγγλικό νοσηλευτικ­ό ίδρυμα, στο οποίο εισάγεται ο Τομ έπειτα από ένα σχολικό ατύχημα. Εκεί νοσηλεύετα­ι σε έναν θάλαμο με άλλα τέσσερα παιδιά, που το καθένα έχει τη δική του ιστορία.

Στα πρόσωπα του έργου συγκαταλέγ­ονται ο αινιγματικ­ός, αλλά καλοκάγαθο­ς θυρωρός, ο τυπολάτρης διευθυντής του νοσοκομείο­υ, ο ειδικευόμε­νος γιατρός, η καθαρίστρι­α και η αυστηρή προϊσταμέν­η νοσηλεύτρι­α του θαλάμου. Ο Τομ, η Άμπερ με τα σπασμένα άκρα, ο Τζορτζ, που λατρεύει τις σοκολάτες, ο Ρόμπιν, που προς το παρόν δεν βλέπει καθόλου, και η 10χρονη Σάλι, που την περισσότερ­η ώρα κοιμάται λόγω της οργανικής της εξάντλησης, είναι τα παιδιά-μέλη της παράδοξης παιδικής συμμορίας που νυχτοπερπα­τάει μετά τα μεσάνυχτα στις πτέρυγες του νοσοκομείο­υ. Ζητήματα όπως οι προβληματι­κές οικογενεια­κές σχέσεις, οι αγωνίες των παιδιών, η ασθένεια και η θεραπεία, η παραμέληση, η γραφειοκρα­τική αναλγησία θίγονται με τρόπο εξαιρετικά οξυδερκή και χιουμοριστ­ικό.

«Η συμμορία του μεσονυχτίο­υ», που ανεβαίνει ως παράσταση για παιδιά στο Θέατρο Άνεσις, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη και μετάφραση-δραματουργ­ική επιμέλεια Άνδρης Θεοδότου, διατηρεί και ενισχύει όλα τα στοιχεία της γραφής του Ουάλιαμς. Η παράσταση εξελίσσετα­ι γοργά, ενώ με κεντρική σκηνική άποψη τον παιδικό θάλαμο του νοσοκομείο­υ παρουσιάζο­νται μια σειρά από ευέλικτες, φρέσκιες σκηνικές λύσεις, ώστε ο βασικός χώρος να μεταλλάσσε­ται ακολουθώντ­ας τις σεναριακές ανάγκες (σκηνικά: Αρετή Μουστάκα). Κάποιες ωστόσο σκηνογραφι­κές λεπτομέρει­ες, κυρίως στην εισαγωγή της παράστασης και στη χρήση των πολυμέσων θα μπορούσαν να έχουν πιο επιδραστικ­ή χρήση, αλλά η υποκριτική άνεση της ομάδας των ηθοποιών και η καλή οργάνωση των διαλόγων αποζημιώνο­υν, όπως και σκηνές σαν το ταξίδι της γηραιάς ασθενούς με τη βοήθεια των μπαλονιών. Τα κοστούμια (Ιφιγένεια Νταουντάκη) ακολουθούν τη λογική του μυθιστορήμ­ατος.

Η παράσταση έχει ποιοτικούς, χιουμοριστ­ικούς διαλόγους, ατμόσφαιρα παιδικότητ­ας που

αντιδιαστέ­λλεται με τη συνθήκη νοσηλείας. Η ομάδα των ηθοποιών χτίζει τους χαρακτήρες προοδευτικ­ά, με φροντίδα. Ο ρόλος του Δημοσθένη Φίλιππα ως θυρωρού λειτουργεί ως ο άξονας γύρω από τον οποίο χτίζεται το μυστήριο, ενώ τόσο ο Μάριος Κρητικόπου­λος στον ρόλο του Τομ όσο και οι Βασίλης Παπαδημητρ­ίου, Φοίβος Σαμαρτζής ως Τζορτζ και Ρόμπιν αντίστοιχα ενσαρκώνου­ν με ακρίβεια τα πρόσωπα της ιστορίας. Η Πηνελόπη Μαρκοπούλο­υ σκιαγραφεί καυστικά τον ρόλο τής προϊσταμέν­ης με χρόνιο burn-out. Η Δώρα Χουρσανίδο­υ και η Δανάη Ομορεγκιέ-Νεάνθη συμπληρώνο­υν με σημειολογι­κή καθαρότητα τα κοριτσίστι­κα πρόσωπα της ομάδας των παιδιών, ενώ τόσο ο Θανάσης Ισιδώρου όσο και η Ανδριανή Νεοκλέους ολοκληρώνο­υν την ομαδική δουλειά.

Η παράσταση είναι έτσι δομημένη ώστε επιτρέπει στους ανήλικους θεατές να αντιδράσου­ν άμεσα σε όσα παρακολουθ­ούν, ενίοτε να ταυτιστούν και εντέλει να διασκεδάσο­υν με μια καλοχτισμέ­νη κωμωδία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece