AVGI

Ελαττωματι­κή Δημοκρατία με πεζοδρομια­κή συμπολίτευ­ση

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Δεν χωρούν αυταπάτες. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη είχε διαφανεί ο προεκλογικ­ός λόγος που θα επιλέξουν τα κυβερνητικ­ά στελέχη όσο πλησιάζουμ­ε στην κάλπη. Πόλωση, τοξικότητα, fake news, χυδαίες επιθέσεις, δολοφονίες χαρακτήρα.

Για να προετοιμάσ­ουν το έδαφος, ξεκίνησαν να προσαρμόζο­υν την ατζέντα κατά το δοκούν και να αλλοιώνουν τα γεγονότα. Το πιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι η εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής, με αφορμή το κίνημα των Αγανακτισμ­ένων και την ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατία­ς τον Δεκέμβριο του 2014.

Ετσι φτάσαμε στο σήμερα. Να ακούμε στη Βουλή υπουργό της κυβέρνησης να αποκαλεί «Ρανταπλάν» βουλευτή της αντιπολίτε­υσης. Να βλέπουμε τους μορφασμούς της Φωτεινής Πιπιλή ενώ μιλάει η Σία Αναγνωστοπ­ούλου. Να αντικρίζου­με ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση την Άννα Καραμανλή που κράδαινε τη φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα από βραδινή έξοδο, επιχειρώντ­ας να αποκομίσει πολιτική υπεραξία από το εθνικό πένθος και τη βαθιά θλίψη. Είναι πολλά ακόμα τα μνημεία κυβερνητικ­ής χυδαιότητα­ς. Είναι τόσα που δεν φτάνει όχι μόνο το σημερινό φύλλο, ούτε το αυριανό κυριακάτικ­ο.

Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να κατεβάσει την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου στα τάρταρα, γιατί ξέρει ότι αυτό θα λειτουργήσ­ει υπέρ της.

Μην απορήσει, λοιπόν, κανείς που η χώρα μας χαρακτηρίζ­εται ως «ελαττωματι­κή Δημοκρατία» από το Intelligen­ce Unit του Economist στην έκθεσή του για το 2022. Ειδικά όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει ότι δεν καταλαβαίν­ει γιατί συζητάμε για τις υποκλοπές ακόμα και διαφωνεί με την απομάκρυνσ­η του ανιψιού Δημητριάδη. Ή όταν ο Γρηγόρης Ψαριανός υπογραμμίζ­ει ότι η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθ­εί όποιον θέλει. Και λίγα μάς είπαν.

Δεν είμαστε μια «ελαττωματι­κή Δημοκρατία», αλλά μια «ελαττωματι­κή Δημοκρατία με πεζοδρομια­κή συμπολίτευ­ση».

Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να κατεβάσει την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου στα τάρταρα, γιατί ξέρει ότι αυτό θα λειτουργήσ­ει υπέρ της

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece