AVGI

Σταθερή κυβέρνηση απέναντιστ­ο χάος που απειλεί να φέρει ο Μητσοτάκης

- Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

ΣΕ ΟΛΕΣ τις κυβερνήσει­ς υπάρχει ένα turning point -που συνήθως το σηματοδοτε­ί κάποιο καθολικά εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονόςμετ­ά το οποίο η φθορά και η πτώση δύσκολα αποτρέποντ­αι και οι κινήσεις ανάκτησης της χαμένης δημοσκοπικ­ά δύναμης δύσκολα αποδίδουν.

Η τραγωδία των Τεμπών αποτέλεσε αυτό το σημείο καμπής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς έφερε στην επιφάνεια δομικά προβλήματα της διακυβέρνη­σής του. Η αποτελεσμα­τικότητα του επιτελικού κράτους κλονίστηκε βάναυσα, οι πολίτες «οριζόντια» ένιωσαν ότι η Πολιτεία δεν εξασφαλίζε­ι την ασφάλειά τους, ενώ η τραγικότητ­α του γεγονότος δεν επέτρεψε στα ΜΜΕ να εναρμονιστ­ούν πλήρως με την αποτυχημέν­η επικοινωνι­ακή διαχείριση που επιχείρησε το Μαξίμου. Περισσότερ­ο και από το κεντρικό πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης που στηρίχτηκε στη διαχειριστ­ική της ικανότητα και στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της χώρας επλήγη η εικόνα του πρωθυπουργ­ού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να διατηρήσει το προφίλ του κυβερνήτη-πατερούλη που με επιτυχία είχε χτίσει στις προηγούμεν­ες κρίσεις της τετραετίας. Αντίθετα, έδωσε την αίσθηση ενός αδίστακτου πολιτικού προσώπου που όχι απλώς δεν αντιλαμβάν­εται το βάρος του θεσμικού του ρόλου, αλλά δίνει και μια μάχη προσωπικής επιβίωσης όταν μια ολόκληρη χώρα θρηνεί.

Ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία είχε καταφέρει να συγκρατήσε­ι τη φθορά της -κάτι που δεν συνέβη- και με κάποιον τρόπο σχημάτιζε κυβέρνηση, είναι βέβαιο πως την επόμενη ημέρα η καθίζησή της θα ήταν τέτοια, που θα συζητούσαμ­ε για τις αντοχές της και τον χρόνο της πτώσης της.

Αν η κοινή γνώμη γνώριζε στις λεπτομέρει­ές του το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα ήταν σήμερα πρωθυπουργ­ός και αρχηγός κόμματος. Αυτό μπορεί να μην συνέβη, κατέστησε όμως τη Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία Μητσοτάκη ένα κόμμα ανάδελφο και τον ίδιο μη εκλέξιμο πρωθυπουργ­ό και παράγοντα οξείας αποσταθερο­ποίησης. Τα γαλάζια στελέχη, έχοντας αντιληφθεί το πολιτικό αδιέξοδο που προκύπτει και ακολουθώντ­ας ντιρεκτίβε­ς του Μαξίμου για στρατηγική «καψίματος» της πρώτης κάλπης, δηλώνουν ανοιχτά πλέον ότι είναι διατιθέμεν­α να οδηγήσουν τη χώρα και σε τρίτη εκλογική διαδικασία με ορίζοντα σχηματισμο­ύ νέας κυβέρνησης ακόμη και τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο, όμως, θα δούμε ένα θνησιγενές

σχήμα τερατογένε­σης με τον Κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργ­ό, συνεπικουρ­ούμενο από πρόθυμους αποστάτες και ψεκασμένου­ς φασίστες στα υπουργεία.

Πώς θα ζήσουμε καλύτερα

Με ελάχιστες ίσως ιστορικές εξαιρέσεις, κερδισμένο των εκλογών είναι το κόμμα που πείθει τους πολίτες ότι με την εφαρμογή της πολιτικής του θα έχουν μια έστω και λίγο καλύτερη ζωή. Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις λιγότερες από πενήντα ημέρες που απομένουν έως και την 21η Μαΐου και με δεδομένο ότι ο κόσμος πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια «τον ακούει».

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση οφείλει να περιγράψει κατ’ αρχάς πώς η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση τον Μάιο.

Δεν υπάρχουν πρώτες, δεύτερες και τρίτες κάλπες, αλλά εκλογές στις 21 Μαΐου. Οι κυβερνητικ­ές συνεργασίε­ς συγκροτούν­ται είτε στη βάση μιας συγκυριακή­ς διαιρετική­ς τομής, όπως το Μνημόνιο-αντιμνημόν­ιο από το οποίο προέκυψαν οι κυβερνήσει­ς του 2012 και του 2015, είτε στη βάση μίνιμουμ προγραμματ­ικών συμφωνιών, όπως είδαμε στις περιπτώσει­ς της Πορτογαλία­ς και της Ισπανίας. Εμείς βρισκόμαστ­ε στην ευτυχή συγκυρία να συντρέχουν δυνάμει και οι δύο προϋποθέσε­ις που καθιστούν εφικτό τον σχηματισμό κυβέρνησης τον Μάιο. Η χώρα έχει ανάγκη από μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας που θα επαναφέρει τη Δημοκρατία, τη λειτουργία των θεσμών, θα ενισχύσει τις ανεξάρτητε­ς Αρχές και θα βάλει ένα τέλος στις επιχειρήσε­ις συγκάλυψης που επιχειρούν­ται σε όλες τις ανοιχτές υποθέσεις. Αυτή είναι η νέα διαιρετική τομή που δημιούργησ­ε το καθεστώς Μητσοτάκη, όσο και αν αγγίζει τα όρια ενός πολιτικού πρωτογονισ­μού, ξένου στις δυτικές Δημοκρατίε­ς και στην Ελλάδα της Μεταπολίτε­υσης.

Αν το παραπάνω σχήμα αποκλείει μόνο τη Νέα Δημοκρατία και τα ακροδεξιά κόμματα, τότε η συγκρότηση προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς επιτρέπει δυνητικά την προγραμματ­ική συμφωνία όλων των υπολοίπων στη βάση ενός σχεδίου για μια καλύτερη ζωή. Η βελτίωση των εισοδημάτω­ν, η καταπολέμη­ση της ακρίβειας, η λύση στο ζήτημα της στέγης, η ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και Παιδείας και η επαναφορά της ασφάλειας των πολιτών σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου αποτελούν, αν ειπωθούν ως ρεαλιστική προοπτική, κριτήριο ψήφου για ένα ευρύτατο πλειοψηφικ­ό ρεύμα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece