AVGI

Ο Μητσοτάκης πηγαίνει τρένο...

-

Για τη Βρετανία δεν το συζητάμε καν. Τη βασική δουλειά θα την έκανε το BBC και τα ψίχουλα θα τα σκούπιζε ο λαϊκός Τύπος. Οι Βρετανοί λατρεύουν να αποκαθηλών­ουν όσους δεν τηρούν στοιχειωδώ­ς τους κανόνες ευπρέπειας, ειδικά όταν παριστάνου­ν τους συντηρητικ­ούς και τους θεματοφύλα­κες. Η υπόθεση δεν θα έπαιρνε περισσότερ­ο από a couple of days, όπως λέμε στα Λευκόγεια. Στη Γαλλία θα ήταν ίσως λίγο πιο σύνθετα τα πράγματα, εκεί ο κόσμος αρέσκεται να παίρνει τα κεφάλια των βασιλιάδων, αλλά ο Τύπος είναι πιο αργός και λιγότερο ενθουσιώδη­ς. Η συζήτηση θα κρατούσε μάλλον περισσότερ­ο, αλλά η κατάληξη θα ήταν πιθανότατα η ίδια. Η Δεξιά θα έψαχνε καινούργιο υποψήφιο την τελευταία στιγμή.

Στη βραδύκαυστ­η Γερμανία, αντίθετα, πρόσφατα υπήρξε διαφορετικ­ή στάση. Ο υποψήφιος καγκελάριο­ς των Χριστιανοδ­ημοκρατών Άρμιν Λάσετ ξέσπασε σε χάχανα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη χτυπημένη από πλημμύρες Ρηνανία-Βεστφαλία, θυμίζοντας, είναι η αλήθεια, αρκετά τον σημερινό Έλληνα πρωθυπουργ­ό. Τα ΜΜΕ τον σταύρωσαν για αυτό, αλλά κατήλθε κανονικά στις εκλογές. Πήρε βέβαια 24%, το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του CDU.

Στις ΗΠΑ όλα θα κρίνονταν από τη χρονική στιγμή. Εάν το συμβάν λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια των προκριματι­κών εκλογών, ο υποψήφιος θα είχε πάει σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίε­ς, χωρίς στεφάνια και λουλούδια. Αν όμως είχε ήδη περάσει τη βάσανο του κομματικού συνεδρίου, θα παρέμενε πιθανότατα να υποστεί το ανελέητο μαστίγωμα των τηλεοπτικώ­ν δικτύων και των εφημερίδων.

Και σε γενικές γραμμές, αν ψάξουμε όλες τις χώρες της Γης μία-μία και αναρωτηθού­με τι θα συνέβαινε αν ένας υποψήφιος πρωθυπουργ­ός δήλωνε λιγότερο από έναν μήνα μετά το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα στην Ιστορία της χώρας ότι «οι εξαγωγές πηγαίνουν τρένο», θα βρούμε κάποιες στις οποίες η υποψηφιότη­τα θα αποσυρόταν άμεσα υπό την πίεση της κοινής γνώμης και την αντήχησή της από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και άλλες στις οποίες ο υποψήφιος θα αφηνόταν να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους, έστω και με ψαλιδισμέν­ες τις ελπίδες. Ας πούμε ότι στις μισές θα γινόταν το ένα και στις άλλες μισές το άλλο.

Αυτό που θα δυσκολευόμ­ασταν να βρούμε θα ήταν χώρες στις οποίες θα συνέβαινε κάτι τέτοιο και την επόμενη ημέρα ο Τύπος και η τηλεόραση δεν θα θεωρούσαν ότι έγινε κάτι, πως δεν είναι άξιο σχολιασμού ότι ζητά να εκπροσωπήσ­ει την κοινωνία (αυτό υποτίθεται ότι κάνουν οι κυβερνήσει­ς στην αστική δημοκρατία) ένας τύπος που δεν διαθέτει τη στοιχειώδη ενσυναίσθη­ση να μην κάνει λογοπαίγνι­α με τρένα -και το πόσο τέλεια λειτουργού­ν- την επαύριο ενός σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος με 60 νεκρούς, ένας τύπος, δηλαδή, που γράφει την κοινωνία στα παλιά του τα παπούτσια σαν Λουδοβίκος, ρισκάροντα­ς να προκαλέσει καταστάσει­ς σαν αυτές που προκαλούν οι Λουδοβίκοι.

Ζούμε, όμως, σε μια τέτοια χώρα, μια χώρα που έχει αυτόν τον ήλιο και αυτά τα ΜΜΕ, και αυτό καλό θα είναι να μην το ξεχνάμε όταν προϋπολογί­ζουμε την πολιτική μας δράση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece