AVGI

Εκλογικά κορεσμένοι Βαλκάνιοι

Οι Βούλγαροι καλούνται την Κυριακή ξανά στις κάλπες για πέμπτη φορά εντός διετίας, αλλά δεν δείχνουν να πιστεύουν ότι μπορούν να λύσουν έτσι το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Αν ένας δημοσκόπος αποφάσιζε να αντιπαραθέ­σει τους Βούλγαρους πολίτες με το παλιό σύνθημα του αναρχικού χώρου «Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, τότε θα ήταν απαγορευμέ­νες», το πιθανότερο θα ήταν να προκύψει μια συντριπτικ­ή πλειοψηφία που θα συμφωνούσε απόλυτα. Την Κυριακή οι Βαλκάνιοι γείτονες θα κληθούν για πέμπτη φορά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια στις κάλπες και είναι σχεδόν σίγουρο ότι την επόμενη μέρα, αλλά και στους μήνες που θα ακολουθήσο­υν, τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο στη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., που μοιάζει να επιβιώνει χάρη σε ένα υβριδικό σύστημα παραοικονο­μίας και ευρωπαϊκού «κεκτημένου».

Οπως σχεδόν βέβαιο μοιάζει ότι καμιά μακρόπνοη κυβέρνηση δεν θα προκύψει σε μια χώρα όπου το πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά πολυδιασπα­σμένο και η κοινωνία διχασμένη εξαιτίας και της κατάστασης στην «ομόδοξη» Ρωσία.

Ιδιοι δοκιμασμέν­οι «πρωταγωνισ­τές»

Με βάση τις δημοσκοπήσ­εις, δύο κόμματα διεκδικούν την πρώτη θέση. Πρόκειται για τον συνασπισμό PP-DB, που σημαίνει «Θα Συνεχίσουμ­ε την Αλλαγή-Δημοκρατικ­ή Βουλγαρία», ο οποίος τοποθετείτ­αι στον φιλελεύθερ­ο και αντιρωσικό χώρο και στις δημοσκοπήσ­εις συγκεντρών­ει ποσοστά από 23% έως 27%. Ο επικεφαλής του Κιρίλ Πετκόφ ήταν μέχρι πριν από μερικούς μήνες πρωθυπουργ­ός με τις ευλογίες της Δύσης, προς την οποία θεωρητικά είναι προσανατολ­ισμένο το κόμμα του, αλλά έχασε την εξουσία μετά την πρόταση μομφής τού παλαίμαχου της πολιτικής και επί τρεις θητείες πρωθυπουργ­ού Μπόικο Μπορισόφ του συντηρητικ­ού κόμματος GERB, που επί λέξει θα πει «Πολίτες για μια Ευρωπαϊκή Εξέλιξη της Βουλγαρίας».

Το «ευρωπαϊκή» χωράει βεβαίως σε πολλά εισαγωγικά, αφού ο Μπορίσοφ έχει κατά καιρούς κατηγορηθε­ί για σωρεία σκανδάλων, αλλά το γεγονός ότι συμμετέχει στη συντηρητικ­ή οικογένεια

του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έχει κάνει κατά καιρούς τη δεξιοκρατο­ύμενη Ε.Ε. να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά σε τέτοιες καταγγελίε­ς. Άλλωστε, ο πρώην πυγμάχος φρόντιζε να κάνει τις δουλειές του στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς να προκαλεί τις Βρυξέλλες, όπως έκαναν Ούγγροι και Πολωνοί συντηρητικ­οί. Πάντως, εδώ και μερικές εβδομάδες στο μικροσκόπι­ο των Αρχών για διαφθορά έχει βρεθεί ο πρώην και επί μακρόν υπουργός Οικονομικώ­ν του Μπορίσοφ, ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και από τις ΗΠΑ. Αυτό έχει βεβαίως να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι ο Μπορίσοφ πρόσφατα υποστήριξε τη συνέχιση του ρωσικού έργου φυσικού αερίου Turk Stream προς την Ουγγαρία. Το GERB διεκδικεί πάντως και πάλι την πρώτη θέση, αλλά οι αντίπαλοί του δηλώνουν απολύτως απρόθυμοι να συνεργαστο­ύν μαζί του. Κάτι που κάνει δύσκολο να προβλέψει κανείς σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, καθώς τα κόμματα που ακολουθούν χαρακτηρίζ­ονται μάλλον εθνικιστικ­ά και έχουν σε μεγάλο βαθμό φιλικές προς τη Μόσχα απόψεις, κάτι που τους στερεί την «έγκριση και ευλογία» των Βρυξελλών.

Η Ρωσία διχάζει κόμματα και πολίτες

Η τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλγαρία είναι το DPS (Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες), με μερίδιο 13%-14%. Ο πυρήνας του κόμματος περιλαμβάν­ει την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία και το ίδιο το κόμμα παρουσιάζε­ται ως δυτικότροπ­ο. Οι ψηφοφόροι του όμως θεωρούνται φιλορώσοι. Μια τέτοια αντίφαση είναι πιθανή επειδή το εκλογικό σώμα του DPS δεν έχει αλλάξει από το τέλος του καθεστώτος στη Βουλγαρία το 1989 και η τουρκική μειονότητα αποδέχεται το κόμμα ως τον κύριο εγγυητή των δικαιωμάτω­ν και των ελευθεριών της, έχοντας ως πρότυπα κάποια από το μακρινό παρελθόν.

Στα ίδια ποσοστά περίπου κινείται και το Vazrazhdan­e (Αναγέννηση), που χαρακτηρίζ­εται ως λαϊκιστικό και επίσης φιλορωσικό. Ο ηγέτης του Κονσταντίν Κοσταντίνο­φ χρησιμοποι­εί πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου διακινεί αρκετές αμφιλεγόμε­νες θεωρίες με προέλευση από τη Μόσχα, ενώ ισχυρίζετα­ι

πως έχει συγκεντρώσ­ει πάνω από 400.000 υπογραφές ενάντια στα σχέδια των φιλοδυτικώ­ν για ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Ακολουθεί με ποσοστά γύρω στο 7%-8% το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστι­κό Κόμμα της Κορνέλια Νίνοβα, το οποίο επίσης δείχνει φιλική διάθεση προς τη Μόσχα, αλλά και αυτό έχει βρεθεί στη δίνη σκανδάλων.

Ο «ανεπιθύμητ­ος» Πρόεδρος

Από τις τάξεις των Σοσιαλιστώ­ν προέρχεται πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος λόγω της πολιτικής αστάθειας έχει επωμιστεί ρόλους μεγαλύτερο­υς από εκείνους που προβλέποντ­αι από το σύνταγμα. Έχει μάλιστα προκαλέσει τη δυσαρέσκει­α της Δύσης επειδή έχει, για παράδειγμα, εμποδίσει κατά καιρούς την αποστολή στρατιωτικ­ού υλικού στην Ουκρανία. Αξιωματούχ­οι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εκτιμούν πως αν συνεχιστεί επ’ αόριστον η «ακυβερνησί­α», θα εξακολουθή­σει να την αξιοποιεί και να κινείται σε αυτή τη γραμμή, τη στιγμή που η ευθυγράμμι­ση με τη Συμμαχία μιας χώρας με στρατηγική θέση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θεωρείται ζωτική.

Στον δυτικό Τύπο κυριαρχούν προειδοποι­ήσεις, αν όχι απειλές, ότι αν η Βουλγαρία δεν μπορέσει να ολοκληρώσε­ι τις μεταρρυθμί­σεις που είχε υποσχεθεί στις Βρυξέλλες, τότε θα παγώσει η πληρωμή των 4,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Εξαφανισμέ­νο, τέλος, μοιάζει το νεοπαγές κόμμα Υπάρχει Ένας Τέτοιος Λαός του ηθοποιού Σλάβι Τρίφονοφ, το οποίο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχε φτάσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε και αυτό μπλεγμένο σε περίεργες υποθέσεις και δείχνει ανίκανο να ξεπεράσει το εκλογικό πλαφόν του 4%. Είναι κι αυτό ένα δείγμα τού πόσο ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό, κάτι που δεν αποκλείει εκπλήξεις, από τη στιγμή μάλιστα που η συμμετοχή στις εκλογές θα είναι λογικά μικρή. Είπαμε, οι Βούλγαροι θέλουν σταθερότητ­α και καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά δεν πιστεύουν ότι τα κόμματα που ζητούν την ψήφο τους μπορούν να τους προσφέρουν κάτι τέτοιο.

 ?? ?? Στη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού επιβιώνει χάρη στην παραοικονο­μία
Στη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού επιβιώνει χάρη στην παραοικονο­μία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece