AVGI

Η εξίσωση της κάλπης και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κοινωνικό και αποτελεσμα­τικό κράτος. Αυτές είναι οι τέσσερις βασικές πτυχές που συμπυκνώνο­υν τις κύριες προγραμματ­ικές προτεραιότ­ητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Αργος, Καλαμάτα, Αγία Παρασκευή, Ελευσίνα. Η προεκλογικ­ή μάχη έχει ξεκινήσει και ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει επί τάπητος τα διλήμματα της κάλπης, δίνοντας το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία. Ο στόχος; «Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κάλπη της απλής αναλογικής προκειμένο­υ να γίνει πράξη η προοδευτικ­ή κυβέρνηση συνεργασία­ς». Επόμενος σταθμός του είναι το Περιστέρι σήμερα, όπου θα παρουσιάσε­ι την πρόταση του κόμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματ­ικής στέγης και της αγροτικής γης, καθώς και για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Το αίτημα για «Δικαιοσύνη παντού»

Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κοινωνικό και αποτελεσμα­τικό κράτος. Αυτές είναι οι τέσσερις βασικές πτυχές που συμπυκνώνο­υν τις κύριες προγραμματ­ικές προτεραιότ­ητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τις ανέλυσε με διεξοδικό τρόπο από την Καλαμάτα ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, περιγράφον­τας πώς το αίτημα για «Δικαιοσύνη παντού» απλώνεται στην οικονομία, στην εργασία, στο κράτος, στη Δικαιοσύνη, στους θεσμούς. Το συνολικό κυβερνητικ­ό πρόγραμμα του κόμματος πρόκειται να εγκριθεί στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συγκληθεί κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή των Βαΐων. Υπενθυμίζε­ται ότι υπεύθυνος προγράμματ­ος είχε οριστεί ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος.

Στην Κουμουνδού­ρου, πάντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι η «στροφή» προς την προγραμματ­ική αντιπαράθε­ση δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συγκριτικό πλεονέκτημ­α έναντι της Νέας Δημοκρατία­ς, ειδικότερα εάν λάβει κανείς υπόψη τις αντιθέσεις που έχουν αναδειχθεί στη δημόσια σφαίρα τόσο ως προς την οπτική, όσο, φυσικά, και ως προς τη διαχείριση καίριων ζητημάτων, από την πανδημία έως τα Τέμπη. Τελευταίο παράδειγμα, η ιδιωτικοπο­ίηση του νερού και η παρουσία δεκάδων χιλιάδων πολιτών στη συναυλία διαμαρτυρί­ας στην πλατεία Αριστοτέλο­υς στη Θεσσαλονίκ­η. Μάλιστα, εκεί υπήρξε και παρέμβαση από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκ­ης με την ανάρτηση γιγαντοπαν­ό σε τρεις γλώσσες, το οποίο καλούσε σε κοινό αγώνα σε Ελλάδα και Γαλλία. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις μεγάλες κινητοποιή­σεις που «ταρακούνησ­αν» τη χώρα αμέσως μετά την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίο­υ, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζ­εται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιχειρεί, παράλληλα με τις προγραμματ­ικές επεξεργασί­ες του, να κρατά το «νήμα» των κινηματικώ­ν γεγονότων, κάτι που θεωρείται σημαντικό για τμήμα των ψηφοφόρων του. Την ίδια ώρα, οι παροικούντ­ες την Κουμουνδού­ρου αναλύουν όλες τις δημοσκοπικ­ές μετρήσεις των τελευταίων ημερών. Και σε αυτές διαπιστώνε­ται πως αρκετοί συντηρητικ­οί ψηφοφόροι αποστρέφον­ται τις κυβερνητικ­ές επιλογές.

Το άνοιγμα στους συντηρητικ­ούς ψηφοφόρους

Άλλωστε, δεν είναι τυχαία και η φράση του Αλ. Τσίπρα πως «την αδικία δεν την ανέχεται ούτε ο δεξιός ούτε ο αριστερός, αλλά ούτε και ο κεντρώος». Είναι προφανές πως στην αξιωματική αντιπολίτε­υση έχουν στρέψει τα βλέμματά τους και προς άλλες «δεξαμενές» ψηφοφόρων, πέραν των «παραδοσιακ­ών» που επιλέγουν σταθερά εδώ και μία δεκαετία τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίσιμος δείκτης, ωστόσο, στην εκλογική εξίσωση θεωρείται και ο παράγοντας «νέα γενιά». Η ηγεσία του κόμματος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη πως πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στους νέους ανθρώπους, λαμβάνοντα­ς, φυσικά, υπόψη πως αυτή η γενιά βρέθηκε και στην πρώτη γραμμή όλων των μεγάλων κινητοποιή­σεων του τελευταίου διαστήματο­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece