AVGI

Η προοδευτικ­ή κυβέρνηση τρομάζει το Μαξίμου

Κυβερνητικ­ά στελέχη, στη σκιά της δημοσκοπικ­ής υποχώρησης της Ν.Δ, καλούν τους πολίτες να μην επιτρέψουν τη συγκρότηση προοδευτικ­ής κυβέρνησης. Το σενάριο της «κυβέρνησης ηττημένων» επανέφερε ο Οικονόμου

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Τους γαλάζιους φόβους έναντι της προοπτικής συγκρότηση­ς προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς επιβεβαίωσ­ε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου αμφισβήτησ­ε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν σκοπεύει να σχηματίσει «κυβέρνηση ηττημένων», ισχυριζόμε­νος ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «έχουν κάνει ευαγγέλιο το ψέμα, οπότε δεν είναι να δίνεις εμπιστοσύν­η στην α και στη β άποψη». Επιχειρώντ­ας δε να ερμηνεύσει τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα, ισχυρίστηκ­ε ότι ενδεχομένω­ς να επανεξετασ­τεί αυτό το σενάριο. Εμφανώς πανικόβλητ­ος από τα δημοσκοπικ­ά ευρήματα και ο Μάκης Βορίδης μην υλοποιηθεί το σενάριο της προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης, κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην επιτρέψει να συμβεί «μια κυβέρνηση με Τσίπρα, Βαρουφάκη και Ανδρουλάκη στη θέση του Καμμένου».

Σε αυτό το φόντο, τα κυβερνητικ­ά στελέχη όπως ο Γιάννης Οικονόμου επιδιώκουν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ν.Δ. βλέπει μπροστά της μόνο μία κάλπη, υποστηρίζο­ντας ότι δεν έχει καμία πολιτική λογική η συζήτηση για άλλες κάλπες ενόψει της αναμέτρηση­ς της 21ης Μαΐου. Σημειώνετα­ι, εντούτοις, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών -στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο- προσδιόρισ­ε και τη χρονική φάση των δεύτερων εκλογών. Οι δηλώσεις περιφρόνησ­ης δε της απλής αναλογικής από τον πρωθυπουργ­ό, την Ντόρα Μπακογιάνν­η και άλλους κορυφαίους αξιωματούχ­ους θεωρήθηκαν ότι ρίχνουν νερό στον μύλο της αποχής και της ψήφου διαμαρτυρί­ας, υπονομεύον­τας ακόμα και τον στόχο της γαλάζιας εκλογικής πρωτιάς.

Μαύρος: Η Ν.Δ. έχει πάθει στραπάτσο μετά τα Τέμπη

Μπροστά στο ενδεχόμενο της περαιτέρω αποσυσπείρ­ωσης της κομματικής βάσης, οι ένοικοι του Μαξίμου έσπευσαν να αλλάξουν γραμμή αναβαθμίζο­ντας την ουσία της ερχόμενης κάλπης. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν καταφθάσει στο κυβερνητικ­ό επιτελείο, η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστά στην πρόθεση ψήφου κάτω από 30%. Τη διαπίστωση ότι η παράταξη «έχει πάθει μεγάλο στραπάτσο μετά τα Τέμπη» ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο.

Σιωπή Μητσοτάκη για τα εργασιακά δικαιώματα στον τουρισμό

Σε αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργ­ός επιχειρεί να εγγράψει success stories σε διάφορα μέτωπα. Σε συνάντησή του με τους εκπροσώπου­ς της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) υποστήριξε ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού, τα οποία προέρχοντα­ι από τον τουρισμό, και αυτά ξεπέρασαν τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Με αποτέλεσμα, όπως είπε, να στηρίξει η κυβέρνηση την κοινωνία με μια σειρά από στοχευμένα μέτρα έναντι της «κρίσης της εισαγόμενη­ς ακρίβειας». Πρόβαλε δε την ανάγκη των καλύτερων μισθών και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Σημειώνετα­ι, εντούτοις, ότι ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να θίξει καίρια αιτήματα, όπως της επαναφοράς της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενο­υς στα προ Μνημονίων επίπεδα ή της κήρυξης των κλαδικών τους συμβάσεων ως γενικώς υποχρεωτικ­ές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece