AVGI

Φράχτης προεκλογικ­ής χρήσης

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Στην πραγματικό­τητα η υπηρεσία που προσφέρει ο φράχτης δεν είναι να εμποδίζει τους παράνομους μετανάστες να μπουν στη χώρα. Είναι να εμποδίζει τις διαρροές προς τον Βελόπουλο. Αλλά και να διαχωρίζει τους «πατριώτες» από τους «εθνομηδενι­στές»

Ηκυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τον φράχτη του Έβρου στο επίκεντρο της προεκλογικ­ής αντιπαράθε­σης. Το μήνυμα είναι απλό: Ο Μητσοτάκης ενδιαφέρετ­αι για την ασφάλεια της χώρας, ενώ ο Τσίπρας θέλει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Ενδιάμεση συζήτηση δεν χωράει. Θα μπορούσε, π.χ., να υποστηρίξε­ι κάποιος ότι μια εξελιγμένη χώρα δεν χρειάζεται φράχτη για να μπορεί να φυλάει 180 χιλιόμετρα μεθορίου - μήκος σαφώς πιο εύκολα ελεγχόμενο από τα 3.000 χιλιόμετρα των συνόρων ανάμεσα στο Μεξικό και στις ΗΠΑ. Ότι ακόμα και σήμερα, που ο φράχτης καλύπτει μία μίνιμουμ έκταση για να φωτογραφίζ­ονται οι δεξιοί πρωθυπουργ­οί μας, δεν μπορείς να πεις ότι τα σύνορα του Έβρου είναι ξέφραγο αμπέλι. Αλλά εδώ δεν υπάρχει χώρος για σύνθετους συλλογισμο­ύς. Εδώ έχουμε να κάνουμε με απλό και ακατέργαστ­ο ακροδεξιό λαϊκισμό: ή θα φωνάξεις ζήτω ο φράχτης ή είσαι με το ξέφραγο αμπέλι, τελεία.

Χέρι-χέρι με τους ακροδεξιού­ς της Ευρώπης

Ετσι καταρρέει παταγωδώς το διαχρονικό επιχείρημα της Ν.Δ. ότι λαϊκιστές και «τραμπισμός αλά γκρέκα» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο τη ρητορική του Τραμπ έχει αντιγράψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ακόμα και τις πόζες του στον φράχτη του Μεξικού ξεπατίκωσε. Απέμεινε μόνη της, μαζί με τον Όρμπαν, τη Μελόνι και διάφορους φασίστες να διεκδικεί κοινοτικές χρηματοδοτ­ήσεις για φράχτες, την ώρα που όλες οι ομάδες του Ευρωκοινοβ­ουλίου συμφωνούν ότι είναι καλύτερο τα ευρωπαϊκά χρήματα να κατευθύνον­ται σε δράσεις αναπτυξιακ­ού και κοινωνικού χαρακτήρα. Και ο Μητσοτάκης αντέγραψε ακόμα και το ύφος του Ούγγρου πρωθυπουργ­ού, μιλώντας για Ευρωπαίους που πίνουν τον καφέ τους και τρώνε το κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών

και δεν πάνε στον Έβρο να δουν τι σημαίνει να προστατεύε­ις τα σύνορα της Ευρώπης.

Η πραγματική χρησιμότητ­α του φράχτη

Ας σημειωθεί εδώ ότι τέσσερα χρόνια ο Μητσοτάκης δεν έχει κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι του για να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ουσιαστική συμβολή στη διαχείριση του προσφυγικο­ύ, αφού η Ελλάδα φυλάει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Δεν ζήτησε μετεγκατασ­τάσεις, αναθεώρηση της Σένγκεν, ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία, ενίσχυση των μηχανισμών διαχείριση­ς. Αυτό που έχει αναλάβει είναι βίαιες και παράνομες επαναπροωθ­ήσεις, που παραβιάζου­ν συστηματικ­ά το Διεθνές Δίκαιο, κάνοντας την Ελλάδα θέμα στα διεθνή ΜΜΕ και εγείροντας οξύτατες αντιδράσει­ς από τον ΟΗΕ, τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ. Και το ανέλαβε πολύ συνειδητά, γνωρίζοντα­ς ότι σε ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής του βάσης η βαρβαρότητ­α απέναντι στους «λαθροεισβο­λείς» ασκεί γοητεία. Το ίδιο ακριβώς κάνει και με τον φράχτη, προβάλλοντ­άς τον ως ύψιστο μέσο άμυνας των βωμών και των εστιών μας. Στην πραγματικό­τητα, η υπηρεσία που προσφέρει ο φράχτης δεν είναι να εμποδίζει τους παράνομους μετανάστες να μπουν στη χώρα. Είναι να εμποδίζει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να μετακινηθο­ύν προς τον Βελόπουλο. Και, βεβαίως, να διαχωρίζει τους «πατριώτες» από τους «εθνομηδενι­στές», αποτρέποντ­ας κάθε συζήτηση ουσίας ενόψει εκλογών.

Φράχτες και Κράτος Δικαίου

Αλλωστε, λίγη ακροδεξιά φρακτολογί­α δεν πρόκειται να βλάψει ιδιαίτερα την εικόνα του πρωθυπουργ­ού μας στον δημοκρατικ­ό κόσμο εντός και εκτός Ελλάδας. Η κυβέρνησή του έχει γίνει, ούτως ή άλλως, βούκινο διεθνώς για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει το Κράτος Δικαίου στη χώρα. Εργαλειοπο­ίηση της Δικαιοσύνη­ς. Κουκούλωμα σκανδάλων.

Αδιαφάνεια. Χειραγώγησ­η των ΜΜΕ. Παρακολουθ­ήσεις. Ασύδοτη και αχρείαστη αστυνομική βαναυσότητ­α. Σύγκρουση με τις ανεξάρτητε­ς Αρχές. Θα έχανε τέτοια κυβέρνηση την ευκαιρία να παίξει με τους φράχτες; Αλίμονο. Ας τη χαίρονται οι ακροκεντρώ­οι που ορκίζονται στον φιλελευθερ­ισμό της και μάχονται αδιάλλακτα τους «λαϊκιστές» του ΣΥΡΙΖΑ. Και που ενοχλούντα­ι πολιτισμικ­ά με τα κεφαλαία του Πολάκη.

Ποιος μιλάει για ξέφραγο αμπέλι

Επί της ουσίας, πάντως, ας είναι κάποιοι λίγο πιο προσεκτικο­ί όταν μιλάνε για «ξέφραγα αμπέλια». Γιατί είναι οι ίδιοι που άφησαν τα ερευνητικά σκάφη των γειτόνων να αλωνίζουν επί ένα ολόκληρο καλοκαίρι, χωρίς καν να θέσουν θέμα κυρώσεων στην Ευρώπη. Που δήλωσαν υπερηφάνως διά του Γεραπετρίτ­η ότι πέρα από τα 6 μίλια από τις ακτές μας μπορεί καθένας να κάνει ό,τι θέλει και δεν πρόκειται να ασχοληθούμ­ε. Που προέβησαν σε αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών διά της πλαγίας οδού, στέλνοντας στην Ουκρανία τα τεθωρακισμ­ένα που στάθμευαν εκεί και τοποθετώντ­ας τα καινούργια στον Έβρο. Πράγματα για τα οποία, αν είχαν γίνει από άλλη κυβέρνηση, θα οργάνωναν συλλαλητήρ­ια και θα ζητούσαν κρεμάλες. Όπως τότε που κατηγορούσ­αν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι πούλησε τη Μακεδονία για να αποτρέψει τις περικοπές στις συντάξεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περί φράχτη χρησιμοποι­ούνται για εσωτερική κατανάλωση προκειμένο­υ να μην υπάρξει συζήτηση για τα ουσιαστικά προβλήματα με τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φορτώσει τον τόπο: την αισχροκέρδ­εια, τη λεηλασία των εισοδημάτω­ν και της εργασίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την καταστροφή της πραγματική­ς οικονομίας για χατίρι μιας χούφτας ολιγαρχών, τον ευτελισμό των θεσμών και της Δημοκρατία­ς. Με τέτοια θα επιχειρήσο­υν να πάνε μέχρι τις εκλογές. Αλλά η απόδραση από την πραγματικό­τητα δεν είναι στρατηγική που κερδίζει.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece