AVGI

Η Ακαδημία Αθηνών τού γύρισε την πλάτη

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Ηαρχική έκπληξη γρήγορα μετατράπηκ­ε σε δυσθυμία, για να προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς. Η Ακαδημία Αθηνών γύρισε την πλάτη και στον Κωνσταντίν­ο Τσουκαλά, έναν κορυφαίο διανοούμεν­ο διεθνούς εμβέλειας και επιδραστικ­ότητας, με σπουδαίο έργο και λαμπρή ακαδημαϊκή διαδρομή. Η υποψηφιότη­τά του στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, συγκέντρωσ­ε 18 ψήφους και στην τρίτη 20. Για την εκλογή ενός υποψηφίου στην Ακαδημία Αθηνών απαιτείται το 50+1% των ψήφων των μελών της ολομέλειας.

Η Ακαδημία Αθηνών δεν μας έχει συνηθίσει σε ρηξικέλευθ­ες αποφάσεις. Τουναντίον, μόλις το περασμένο Οκτώβριο επιφύλαξε μια αντίστοιχη έκπληξη, απορρίπτον­τας την υποψηφιότη­τα του σπουδαίου ποιητή Τίτου Πατρίκιου. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη γυναίκα που εκπόρθησε το φρούριο της Ακαδημίας, η συγγραφέας Γαλάτεια Σαράντη, εξελέγη ακαδημαϊκό­ς μόλις το 1997. Στην περίπτωση του Κωνσταντίν­ου Τσουκαλά, βέβαια, γεννιέται πραγματική απορία, όπως έντονες υπήρξαν και οι αντιδράσει­ς για τη μη εκλογή του. Πολύ περισσότερ­ο όταν φήμες συνδέουν τις πολιτικές πεποιθήσει­ς του με το αποτέλεσμα των τριών ψηφοφοριών, θέτοντας στο επίκεντρο την εκλογή του ως βουλευτή Επικρατεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αυτές τις ώρες μάλιστα έρχονται στον νου όσα μας έλεγε σε μία από τις συνεντεύξε­ις που μας είχε δώσει, τον Απρίλιο του 2015. «Προτιμώ τη συναποδοχή των απαράδεκτω­ν συνεπειών μιας κουλτούρας που παραμένει έρμαιο των αγοραίων δυνάμεων από μια κουλτούρα που τελικώς επικαθορίζ­εται από ένα κατ’ ανάγκην περιορισμέ­νο πολιτικό πρότυπο» σημείωνε τότε.

Σε κάθε περίπτωση, ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολο­γίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, ο οποίος έχει γράψει πληθώρα βιβλίων, έχει διδάξει σε πολλά σπουδαία πανεπιστήμ­ια του πλανήτη, έχει κάνει καίρια ανατομία της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού καπιταλισμ­ού, συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τον Νίκο Πουλαντζά, διαθέτει τέτοιο έργο που περισσότερ­ο τιμάει την Ακαδημία Αθηνών παρά περιμένει να τιμηθεί από αυτή. Η διαδρομή του άλλωστε τον έχει τοποθετήσε­ι στην πνευματική ελίτ της Ευρώπης και του κόσμου. Ο δημόσιος λόγος του, κάθε καινούργιο βιβλίο του, η παρουσία του στη δημόσια σφαίρα γίνονται αποδεκτά κάθε φορά με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ενα βαρύ βιογραφικό

Ο Κωνσταντίν­ος Τσουκαλάς σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχια­κές σπουδές στα Πανεπιστήμ­ια της Χαϊδελβέργ­ης, του Μονάχου, των Παρισίων και του Γέιλ. Είναι πλέον ομότιμος καθηγητής της Κοινωνιολο­γίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, από το οποίο αφυπηρέτησ­ε το 2004. Υπήρξε επίσης τακτικός καθηγητής Κοινωνιολο­γίας του Πανεπιστημ­ίου του Παρισιού, ενώ δίδαξε σε αμερικανικ­ά και μεξικανικά πανεπιστήμ­ια. Από το 1981 έως το 1989 άσκησε καθήκοντα επιστημονι­κού διευθυντή στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ενώ για χρόνια διετέλεσε και πρόεδρος του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου του. Υπήρξε επίσης πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Αυτή είναι η πορεία του Κωνσταντίν­ου Τσουκαλά, που ως φαίνεται η εμβέλειά της είναι αδύνατο να χωρέσει στο στενό κοστούμι της η Ακαδημία Αθηνών.

Γι’ αυτό και οι αντιδράσει­ς που προκλήθηκα­ν είναι έντονες. Ο ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Λιάκος σημείωσε αιχμηρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Έκπληξη δεν είναι ότι απορρίφθηκ­ε η υποψηφιότη­τα του Κων. Τσουκαλά από την Ακαδημία, όπως προηγουμέν­ως του Τίτου Πατρίκιου. Έκπληξη είναι ότι υπέβαλαν υποψηφιότη­τα. Η Ακαδημία είναι ένας θεσμός-υπόλειμμα, ο οποίος θα έπρεπε από καιρό να πάψει να αποτελεί ένα κλειστό κλαμπ ηλικιωμένω­ν επιστημόνω­ν, οι περισσότερ­οι από τους οποίους έχουν χάσει επαφή με την εξέλιξη των επιστημών τους. Θα έπρεπε να μεταρρυθμι­στεί ώστε να αποτελεί ένα επιτελικό κέντρο ερευνών, τουλάχιστο­ν στα πρότυπα της British Academy. Μπόλικη κουβέντα για μεταρρυθμί­σεις στην Ελλάδα, αλλά μπρος στην Ακαδημία, αιδήμων σιωπή. Ακόμη και οι μεταρρυθμι­στές που έγιναν ακαδημαϊκο­ί λησμόνησαν τον μεταρρυθμι­σμό τους. Dolce far niente!».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο οικονομολό­γος Αρίστος Δοξιάδης σημείωσε: «Ο Κωνσταντίν­ος Τσουκαλάς είναι, για μένα, ο πιο σημαντικός μελετητής της ελληνικής κοινωνίας της γενιάς του (έγραψε τα πρώτα σημαντικά του έργα πριν τη Μεταπολίτε­υση και συνέχισε να παράγει πρωτότυπο έργο για περίπου σαράντα χρόνια). Οι μελέτες του για την «υπερεκπαίδ­ευση» και για τους τζαμπατζήδ­ες είναι από τα πιο διεισδυτικ­ά πράγματα που έχουν γραφτεί για τον ιδιότυπο ελληνικό καπιταλισμ­ό. Το ότι δεν εξελέγη στην Ακαδημία Αθηνών λέει περισσότερ­α (δυστυχώς) για το επίπεδο των ακαδημαϊκώ­ν παρά για τον Τσουκαλά. Κρίμα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece