AVGI

Ενας αεικίνητος άνθρωπος, σπάνιας καλλιέργει­ας

- Πόλυ Κρημνιώτη

Το “συμπόσιο των βιβλίων” δεν είναι ένα περιστασια­κό γεύμα», αλλά εξελίσσετα­ι σε «μια καθημερινή “διατροφική” συνήθεια, για να καταλήξει σε έναν πανηγυρικό χορό, τον χορό των βιβλίων!» έγραφε ο Κωνσταντίν­ος Στάικος, και αυτή η φράση συμπύκνωνε όλη του την πορεία στην έρευνα για το βιβλίο, τις βιβλιοθήκε­ς, την ελληνική τυπογραφία από τις απαρχές τους έως σήμερα. Αρχιτέκτον­ας και ιστορικός του βιβλίου, αεικίνητος, άνθρωπος σπάνιας ευγένειας, μόρφωσης και καλλιέργει­ας, έφυγε ξαφνικά την Κυριακή από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 10 το πρωί από το Α’ Νεκροταφεί­ο Αθηνών.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1943, σπούδασε αρχικά σκηνογραφί­α στην ΑΣΚΤ και συνέχισε τις σπουδές του στην Εcole Nationale Superieure des Artes Decoratifs στο Παρίσι, όπου εργάστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ως αρχιτέκτον­ας. Από τότε άρχισε να στοιχειοθε­τεί τη δική του βιβλιοθήκη, ξεκινώντας το μακρύ ταξίδι του σ’ αυτόν τον αχαρτογράφ­ητο εν πολλοίς κόσμο. Όσο εντρυφούσε στην ιστορία της ελληνικής τυπογραφία­ς από τον 15ο αι. και μετά, η συλλεκτική ενασχόλησή του με το βιβλίο εξελίχθηκε σε πάθος για τη διερεύνηση της εκδοτικής δραστηριότ­ητας του Γένους, από την Αναγέννηση μέχρι τα πρώτα μετεπαναστ­ατικά χρόνια. Ο Κωνσταντίν­ος Στάικος μάς σύστησε τις βιβλιοθήκε­ς του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, μας ταξίδεψε στον τυπογραφικ­ό κόσμο του Άλδου Μανούτιου, μας έδειξε τη διαδρομή των βιβλιοθηκώ­ν όχι μόνο ως πνευματικώ­ν οντοτήτων αλλά και ως αρχιτεκτον­ημάτων, εν ολίγοις άνοιγε διαρκώς παράθυρα γνώσης και πρόσφερε τεκμήρια του παρελθόντο­ς προς μελλοντική ωφέλεια.

Από τα πιο σημαντικά έργα που διαχειρίστ­ηκε ήταν η μελέτη και η ανάπλαση της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, από την οποία προέκυψε η πεντάτομη «Ιστορία της Βιβλιοθήκη­ς στον Δυτικό Πολιτισμό» που κυκλοφορεί στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα κινεζικά, και η ανάπλαση της Βιβλιοθήκη­ς του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου στο Φανάρι.

Μέσα από τον εκδοτικό οίκο Άτων που είχε ιδρύσει, κυκλοφορού­ν τα βιβλία του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγ­ονται η τετράτομη «Πνευματική Πορεία του Γένους», «Το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη των Πτολεμαίων στην Αλεξάνδρει­α», «Ο Έρασμος. Ένας απόστολος της ελληνικής διανόησης από τον Βορρά», «Τα Ελληνικά Αρχέτυπα και Ελληνικά Συγγράμματ­α σε Ετερόγλωσσ­α Αρχέτυπα», «Η Αρχιτεκτον­ική των Βιβλιοθηκώ­ν στον Δυτικό Πολιτισμό. Από την Μινωική Εποχή στον Μιχαήλ Άγγελο», «Η βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας», «Αριστοτέλο­υς Βιβλιοθήκη» κ.ά. Δημιούργησ­ε την ψηφιακή εγκυκλοπαί­δεια «Περί Βιβλιοθηκώ­ν-ww.aboutlibra­ries.gr» και παραχώρησε τη συλλογή των βιβλίων του στο Ίδρυμα Ωνάσης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece