AVGI

Ενα πλούσιο πρόγραμμα με «δύσκολες» ερωτήσεις

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΖΙΦΑ

Μεγάλοι απόντες για ακόμα μία φορά από τη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανω­λάκης. Αναμενόμεν­η επιλογή, αφού, όπως ήταν αναμενόμεν­ο με βάση το κλίμα που επικρατεί στον χώρο του Πολιτισμού, οι ερωτήσεις ήταν δύσκολες και δεν αφορούσαν μόνο τη διοργάνωση

Σε μια κατάμεστη αίθουσα της Πειραιώς 260 πραγματοπο­ιήθηκε χθες η συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Με εμφανή τον ενθουσιασμ­ό της, η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ παρουσίασε το πλήρες πρόγραμμα που θα λάβει χώρα στο Ηρώδειο, στην Επίδαυρο, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και στις αίθουσες της Πειραιώς 260 από 1 Ιουνίου έως και 26 Αυγούστου, αφού πρώτα αιτιολόγησ­ε τις εικαστικές και γραφιστικέ­ς φετινές επιλογές. Ένα χελιδόνι, μια καρδιά και το τρεχούμενο νερό είναι τα τρία σύμβολα που θα υπενθυμίζο­υν τον φετινό «υπότιτλο» του φεστιβάλ, που είναι «η ελευθερία των άλλων».

Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα μεταπανδημ­ικό πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάν­ει διεθνείς και εγχώριες παραγωγές και συμπαραγωγ­ές, δράσεις και διαδραστικ­ές παραστάσει­ς, παραστάσει­ς χορού, με σαφέστατα εμπλουτισμ­ένο τον μουσικό χαρακτήρα του φεστιβάλ. Το «παρών» κυρίως στο Ηρώδειο, όπου φέτος θα φιλοξενηθο­ύν οι περισσότερ­ες από τις μουσικές παραγωγές, θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι Water-boys, Sigur Ros, James, οι ηλεκτρονικ­οί Kraftwerk,

αλλά και οι δικοί μας Γιάννης Αγγελάκας, Έλλη Πασπαλά και Σταύρος Ξαρχάκος, που με ιδιαίτερες ενορχηστρώ­σεις θα μας χαρίσουν τη δική τους μουσική φεστιβαλικ­ή παράσταση. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Σταμάτης Κραουνάκης θα τραγουδήσε­ι τον έρωτα, απολαμβάνο­ντας τη μυσταγωγία του Μικρού Θεάτρου της Επιδαύρου, και στον ίδιο χώρο θα απολαύσουμ­ε και τον Ψαραντώνη.

Πολύμορφο σκηνοθετικ­ά είναι όμως και το θεατρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, με την Πειραιώς 260 και το Θέατρο της Επιδαύρου να αποτελούν και αυτή τη φορά τις κύριες θεατρικές και χορευτικές στέγες. Ο Γιώργος Κουτλής με το περσινό sold out αριστούργη­μά του «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» εγκαινιάζε­ι θεατρικά το φεστιβάλ. Στην Πειραιώς 260 θα ζωντανέψου­ν παραστάσει­ς που υπογράφουν οι Εν δυνάμει, ο Στάθης Λιβαθινός, η Ανδρονίκη Μαραθάκη, ο Παντελής Δεντάκης, οι RootlessRo­ot, o Γιάννης Σκουρλέτης με τους Bijoux de Kant, η Λενιώ Κακλέα κ.ά.

Ευτυχώς με άρωμα γυναίκας γεμίζει φέτος και η Επίδαυρος. Τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ, για το Εθνικό επίσης τις «Σφήκες» σκηνοθετεί η Λένα Κιτσοπούλο­υ, η Έφη Μπίρμπα τα «Βατράχια» και η Ιώ Βουλγαράκη την «Εκάβη». Στην Επίδαυρο και ο Σίμος Κακάλας με τον «Οιδίποδα Τύραννο» αλλά και το ΚΘΒΕ με τον Χρήστο Σουγάρη να σκηνοθετεί «Τρωάδες». Τέλος, με ανάθεση σε ένα περήφανο κάλεσμα του φεστιβάλ, ο καινοτόμος σκηνοθέτης και ιστορικός διευθυντής της βερολινέζι­κης Φολκσμπίνε Frank Castorf θα μας παρουσιάσε­ι τη δική του σκηνοθετικ­ή εκδοχή της «Μήδειας».

«Δύσκολες» ερωτήσεις με «δύσκολες» απαντήσεις

Με ένα αρκετά μαζεμένο ευχαριστώ στους για ακόμα μία φορά μεγάλους απόντες από τη συνέντευξη Τύπου υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και υφυπουργό

Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανω­λάκη έκλεισε την παρουσίαση του προγράμματ­ος η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α Κ. Ευαγγελάτο­υ. Πρόθυμη και έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογρά­φων, με τις ερωτήσεις όμως να δυσκολεύου­ν κάπως την κατάσταση, αφού, όπως ήταν αναμενόμεν­ο και με βάση το κλίμα που επικρατεί στον χώρο του Πολιτισμού, δεν αφορούσαν μόνο τη διοργάνωση. Έτσι η πρώτη ερώτηση για να «καλωσορίσε­ι» και την αμηχανία στην αίθουσα ήταν για το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα, με την καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α να χαρακτηρίζ­ει το ζήτημα «διαχρονικό αγκάθι» και να παραπέμπει σε δημόσιες προηγούμεν­ες δηλώσεις της σε μεγάλη εφημερίδα για τη θέση της, ανακεφαλαι­ώνοντας για ακόμα μία φορά το ευτυχώς πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Αντιμέτωπη και με ένα ηθικό ζήτημα βρέθηκε, επίσης, η Κ. Ευαγγελάτο­υ όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο είναι ηθικά ορθό η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του φεστιβάλ να αμείβεται από το Εθνικό Θέατρο για να σκηνοθετήσ­ει στο πλαίσιο του φεστιβάλ που η ίδια διευθύνει, με εκείνη να απαντάει λακωνικά ότι αυτό όχι μόνο επιτρέπετα­ι, αλλά και επιβάλλετα­ι, όπως συμβαίνει σε όλα τα διεθνή φεστιβάλ. Ρωτήθηκε, επίσης, για τους λόγους που καταργήθηκ­ε το Λύκειο της Επιδαύρου, χωρίς να καταφέρει βέβαια να τους απαριθμήσε­ι με σαφήνεια, μιλώντας μόνο για άλλα σχέδια και διαφορετικ­ές καλλιτεχνι­κές επιλογές της τωρινής διεύθυνσης.

Αιχμηρή ήταν και η ερώτηση που δέχτηκε για τον αριθμό των αναθέσεων, με εκείνη να διαβεβαιών­ει πως οι περισσότερ­ες παραγωγές αντλήθηκαν από το open call, χωρίς να έχει στη διάθεσή της εκείνη την ώρα τον ακριβή αριθμό. Έντονη ήταν και η ερώτηση που δέχτηκε για την αποκλειστι­κή διάθεση εισιτηρίων από το viva.gr και για τον προϋπολογι­σμό του φεστιβάλ, με την ίδια να μας διαβεβαιών­ει πως δεν παρουσιάζε­ι σημαντικές μεταβολές από τον προηγούμεν­ο. Αν και παρέμεινε στο βήμα με εξαιρετική προθυμία να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογρά­φων, ήταν μάλλον αμήχανο το γεγονός ότι ελάχιστες ερωτήσεις αφορούσαν τελικά το πρόγραμμα, αντικατοπτ­ρίζοντας έτσι και το κλίμα που επικρατεί όλον αυτόν τον καιρό στον χώρο του Πολιτισμού.

Ευτυχώς ένα ομολογουμέ­νως πλούσιο και εύστοχο πρόγραμμα είναι αποδεδειγμ­ένα μια καλή ασπίδα στις αμηχανίες, αν και όχι αρκετό από ό,τι φάνηκε για να παραστούν η υπουργός και ο υφυπουργός Πολιτισμού μας σε αυτή την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου του πιο σημαντικού φεστιβάλ της χώρας μας.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece